Dragana Rajblović

 

Najlepše planine Srbije – Suva planina

Moj izbor Top 10 planina u Srbiji za planinarenje

U istočnoj Srbiji, izduženi lanac Stare Planine, dužine oko 150 km, čini prirodnu granicu između Srbije i Bugarske, i produžetak je planinskog masiva Karpata.

Drugo ime za Staru planinu je Balkan, tako da je zapravo po ovoj planini i celo Balkansko poluostrvo dobilo ime.

Stara planina Babin zub Foto Dimitrije Ostojić

Stara planina – vrh Babin zub – foto Dimitrije Ostojić

Velika planinska prostranstva Stare Planine pokrivena su beskrajnim pašnjacima i gustim bukovim šumama, koje rastu i na 1780 metara visokom Babinom Zubu. Na Staroj Planini ima dosta vode, planinskih tokova, pitkih potoka, rečnih kanjona, markantnih stena i slapova. Stara planina je i jedno od najbogatijih biljnih područja Srbije, sa oko 1190 vrsta biljaka

Stara planina priroda - foto Miroslav Jeremić

Stara planina priroda – foto Miroslav Jeremić

Nadmorska visina na kojoj se prostire Stara planna, od 1.100 i 1.900 m, ima odličan potencijal za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje. Za sada postoji tek nekoliko skijaških staza, a izgradnja je u toku.

Leti se održavaju takmičenja paraglajdera,  a takođe predstavlja izazov za bavljenje planinskim biciklizmom. Predeli su specifični te na strminama, padinama i šumama ove planine nije lako kretati se,  zbog čega se organizuju razne biciklističke ture za sve one koji vole izlet u nepoznato i divlju prirodu. Ovo je i način da se susretnete sa rekama i vodopadima na Staroj planini.

Stara planina predeli - foto Saša Arandjelović

Stara planina predeli – foto Saša Arandjelović

Najviši vrh Stare Planine u Srbiji je Midžor (2169 metara), koji je istovremeno i drugi najviši vrh u Srbiji. Stara planina za planinarenje nije zahtevna, teren je travnat, te su usponi i šetnje veoma povoljni za sticanje kondicije na više obeleženih pešačkih staza.

Pored dobrog hotelskog smeštaja, možete se smestiti i u privatnom smeštaju u okolnim selima na Staroj planini.

Stara planina i skijalište Babin zub leti - foto Zoran Simić

Stara planina i skijalište Babin zub leti – foto Zoran Simić

Dragana Rajblović je prva žena sa Balkana koja se popela na najviši svetski vrh Mont Everest. Živi za putovanja i obilaske prirodnih lepota širom zemlje i sveta. Vlasnik je sportskog kluba Alti koji za pojedince, grupe i firme organizuje planinarske uspone, avanturistička putovanja, vikend šetnje, timsko druženje motivaciju u prirodi.

www.alticlub.org.rs