Dragana Rajblović

 

 

Najlepše planine Srbije – Suva planina

Moj izbor Top 10 planina u Srbiji za planinarenje

 

Suva planina ili kako je još zovu biser jugoistočne Srbije je duga 45 km, a široka 15 km. To je masiv sa izuzetnim pojavnim oblicima kraškog reljefa, riznica sedimenata različite starosti i gde je evidentirano 128 endemičnih vrsta flore, 139 vrsta ptica itd.

Zato je Suva planina proglašena za područje sa statusom rezervata prirode i objektom geonasleđa Srbije.

 Najlepše planine Srbije – Suva planina Foto: Ivan Strahinić

 

Suva planina je neopravdano zapostavljena u prospektima!

Jovan Cvijić je Suvu planinu svojevremeno nazvao ’’Alpi na jugu Srbije’’,  zbog njenih okomitih stena koje se pružaju na severnoj strani planine. Sa te strane, deluje kao da je isečena od glavnog grebena, dok je na jugu dosta pitomija. 

Turistička i rekreativna ponuda Suve planine je nedovoljno razvijena i afirmisana, te vas poznavaoci ove planine mogu provesti kroz njena prostranstva, gde danima možete sresti tek po nekoga, i osećati se potpuno odvojeni od civilizacije, uživajući u tišini i miru ove planine. Nemojte se iznenaditi ako se prema vama uputi krdo divljih konja. Radoznalo će stati ispred vas očekujući da im date hranu, a možda vas i pratiti neki deo puta.

Najlepše planine Srbije – Suva planina cveće Foto: Ivan Strahinić

Suva planina i planinsko cveće – foto Ivan Strahinić

Smeštaj?  Suva planina je najbolja za avanturiste koji vole da spavaju u šatoru, (kampovanje je besplatno).  Jedini hotel koji je uglavnom van funkcije je hotel “Trem”. Slična situacija je i sa planinarskim domom “Bojanine vode”.

Da bi obišli Suvu planinu preporučuje se najmanje tri- četiri dana, a najbolja varijanta je da se pređe njenim grebenom po dužini, (oko 70 km)  i naravno kampovanje. Iako se račva na tri strane, tačnije je u obliku slova Y, ovom grebenskom turom je zahvaćen veći deo onoga što krasi ovaj plannski masiv.

Ovim putem prolazi se niz vrhova od kojih je najviši Trem 1810 mnv. Teren za hodanje je dobrim delom kamenit, a između kamenja je trava, te je potrebno obući  planinarske cipele,  jer se u drugoj obući lako moze iskrenuti zglob. Takođe ima puno vrtača, ali i jedan „Krater“, na padini predivne doline Ždrebica, na oko 1.360 metara nadmorske visine. Prečnika je oko 30 i dubine dva-tri metra. krater  predstavlja redak primer udara malog meteorita na karstnom terenu, mada još uvek nema nikakvog dokaza za to.

Najlepše planine Srbije – Suva planina Foto: Mirjana Perić

Suva planina – foto Mirjana Perić

Pasarelo, vrh na 1.523 m.n.v., predstavlja jedan od najlepših predela Suve planine, kao i vrh “Litica“. Sa Pasarela se pruža nestvaran pogled na celu okolinu, a naročita atrakcija je posmatranje izlaska i zalaska sunca. Susret sa pastirima može dopuniti kravlje ili ovčije mleko, čija stoka pase na 1700 metara.

Zato, ranac na leđa i juriš na Suvu planinu. Posle ovog pohoda bićete nagrađeni Jelašničkom ili Sićevačkom klisurom koje se nalaze u podnožju Suve planine. Jelašnička klisura je ujedno I veliko penjalište opremljeno brojnim sportskim smerovima, dok Sićevačka klisura pripada alpinistima.

Najlepše planine Srbije - Suva planina i Dragana Rajblović

Suva planina pašnjak i vrelo – foto Saša Arandjelović

Dragana Rajblović je prva žena sa Balkana koja se popela na najviši svetski vrh Mont Everest. Živi za putovanja i obilaske prirodnih lepota širom zemlje i sveta. Vlasnik je sportskog kluba Alti koji za pojedince, grupe i firme organizuje planinarske uspone, avanturistička putovanja, vikend šetnje, timsko druženje motivaciju u prirodi.

www.alticlub.org.rs