Upoznajte nesvakidašnje selo Prilipac u kome se neguje slikarstvo

Prilipac selo i medjunarodna likovna kolonija sa tri slikarske galerije

 

Selo Prilipac se nalazi na 6 km od Požege, na putu prema Arilju i Ivanjici. Selo povrtara, a od skoro i cvećara, sa čak tri likovne galerije!

Na brdašcetu u centru sela dominira crkva Rođenja Presvete Bogorodice, zadužbina kneza Lazara Hrebeljanovića iz 1374.godine. Ovo mesto je postalo nadaleko poznato kada je poslednje decenije 20. veka u porti crkve počela da se održava međunarodna slikarska kolonija. Od tada, svake godine se ovde na crkvenu slavu Malu Gospojinu skupe brojni poznati umetnici iz zemlje i inostranstva. Tih deset dana, koliko kolonija traje, i crkva i selo žive drugim životom.

 

Selo Prlipac u slici i reči. Fotografska šetnja.

Fotografisao: Vladimir Mijailović

 

Prilipac selo Crkva Rodjenje Presvete Bogorodice photo Vladimir Mijailović

Crkva u Prilipcu posvećena je rođenju Presvete Bogorice. Istorijat hrama nije svestrano proučen. Zabeleženo je narodno verovanje da je crkvu podigao knez Lazar Hrebeljanović. Predanje kaže da je ovaj hram najpre bio manastir, koji je tri puta rušen i paljen od strane Turaka.

Prilipac selo ikona Isusa Hrista iz 1814 Photo by Vladimir Mijailović

Hram je obnovljen 1811. U njemu se nalazi veoma značajna ikona Isusa Hrista iz 1814. godine.

 

Prilipac selo i spomen česma Aleksandar I Karadjordjević Photo by Vladimir Mijailović

Ispod hrama se nalazi spomen česma Aleksandra Prvog Karađorđevića.
BRANIOCIMA OTADŽBINE I SLOBODE
1912.-1918. gog.
TVORCIMA NACIONALNOG UJEDINJENJA

 

Prilipac selo likovna kolonija Photo by Vladimir Mijailović

Poslednje decenije 20. veka, u crkvenom domu otpočela je sa radom likovna kolonija, koja se održava svake godine, sredinom leta.

Svake godine se ovde na crkvenu slavu Malu Gospojinu skupe brojni poznati umetnici iz zemlje i inostranstva.

Prilipac Knez Lazar Hrebeljanović vajar Dragan Jovićević Macola Photo by Vladimir Mijailović

Knez Lazar Hrebeljanović, rad vajara Dragana Jovićevića Macole.

Prilipac selo i konak crkve Photo by Vladimir Mijailović

U porti crkve se nalazi konak, svratište brojnih putnika namernika. Ovde možete provesti nezaboravne trenutke i smestiti se u pet prelepih soba sa 16 ležajeva i kupatilima, kuhinjom i prostranom salom za boravak.

Inače konak i crkva se nalaze na brdašcetu usred borove šume.

Takođe, ovde gosti mogu uživati u obilju zdrave hrane, nepreglednim povrtnjacima i rasadnicima cveća, obilasku nekoliko starih vodenica potočara.Prilipac selo sala crkveni konak likovna kolonija Photo by Vladimir Mijailović

U sali crkvenog konaka, koji tokom cele godine ima i funkciju likovne galerije, stalno su izložene slike nastale na do sada održanim kolonijama, tako da posetioci pored lepote crkve i konaka, mogu uživati i u svojevrsnoj umetničkoj izložbi.

Galerija u sali crkvenog konaka je jedna od tri odvojene galerije. Druga je u renoviranoj staroj školi, a treći izložbeni prostor nastao je od ruševine nekadašnjeg dečjeg letovališta.

Prilipac selo i nova crkva Photo by Vladimir Mijailović

Krajem prošloga veka crkva u Prilipcu nije izgledala ovako lepo… zarušena, put propao, sve prilično zapušteno… Bilo je krajnje vreme da se nešto učini… moralo se spremati za obnovu crkve. Seoski paroh Milan Popović, koji je 1988. došao na službu u Prilipac, zakucao je tada na mnoga vrata.

Selo Prilipac prota Milan portret Photo by Vladimir Mijailović

Tražio je prota Milan tada pomoć pored ostalog i od slikara, vajara, drugih umetnika… (ovo je njegov portret sa jedne od kolonija)
Većina njih tada su se svesrdno odazvali njegovoj molbi i pozivu, pomogli i više nego što su mogli, i od tada traju nihova druženja na jesenjoj likovnoj koloniji.

Prilipac selo i rad Zdravko Mandić iz Zrenjanina Photo by Vladimir Mijailović

Rad sa jedne od likovih kolonija autora, nažalost pokojnog, Zdravka Mandića iz Zrenjanina.
Za poslednjih 18 godina kroz Prilipac i seosku crkvu prošlo je više desetina slikara, vajara, iz Srbije i pola Evrope. Meštani kažu da većina onih koji jednom dođu u njihovo selo vraćaju se i narednih godina, a da se oni baš trude da ih ugoste.

Prilipac selo i stara Prilička škola kao druga galerija Photo by Vladimir Mijailović

Stara prilipačka škola pored crkve… renovirana i pretvorena u galeriju, drugu po redu. U galeriji, staroj školi, izloženi su radovi sa likovnih kolonija iz 2011. i 2012. godine

Prilipac selo i treća galerija Galerijska krčma Photo by Vladimir Mijailović

I još jedna, treća, umetnička galerija i Galerijska krčma, nastala je od ruševine nekadašnjeg dečjeg letovališta.

Nakon 18 likovnih kolonija do sada, crkvenim galerijama je ostala vredna kolekcija od preko 500 radova, i ona se svake godine uvećava… Što reče neko: „Slikari su otišli kući, iza njih, ostale su dobre slike za bogatiju budućnost“.

Prilipac selo natpis na fasadi stare kuće Photo by Vladimir Mijailović

I za kraj, završiću sa pozivom dobrim ljudima… i interesantnim delom jednog starijeg članka od mog prijatelja Nikole Jankovica novinara NOVOSTI. :)

“RASTEŽI BOJU“

– Rastežite boju – zna pop Milan da „naredi“ slikarima, u šali. Opština tek simbolično pomaže koloniju, a tridesetak ljudi priloži simboličnu sumu novca. Sve zajedno, jedva je dovoljno za hranu i slikarski materijal. Poneko od meštana dobije sliku na poklon, a uzvrati – namirnicama.

 

O autoru

„Vladimir Mijailović je iskreni ljubitelj prirode i o tome svedoče njegovi brojni radovi. Uspešan je u poslu kojim se bavi ali kako sam kaže njegovo najveće interesovanje predstavljaju putovanja i nova, nedovoljno istražena mesta. Voli kada poseti malo istražene pećine, klisure, kanjone, uživa u plovidbi na rekama i planinarenju. Prava stvar je naravno, kako i sam kaže, kada u avanturu krene sa prijateljima.

Odličan je poznavalac naših krajeva i pravi sagovornik. Uvek je spreman da pomogne i učestvuje u organizaciji putovanja. Pravi je čovek za to. Njegov doprinos razvoju eko-turizma u Srbiji je veliki, upravo iz razloga što voli da otkrije i poseti manje istražena i popularisana mesta koja imaju veliki eko-turistički potencijal. I pored svega što uspešno radi Vladimir je pre svega skroman i prijatan, spreman da pomogne, posavetuje i sarađuje sa pravim ljubiteljima prirode.“

http://www.facebook.com/vladimir.mijailovic

http://www.facebook.com/groups/art.travel.photography/

http://www.shutterstock.com/g/Vladimir+Mijailovic?rid=1906883

. . .