NAJBOLJE BILJKE ZA SMIRENJE

Stres, grč, nervoza i nesanica leče uspešno prirodni biljni lekovi za smirenje. Lekovito bilje i biljni lekovi za smirenje

 

Valeriana officinalis Odoljen prirodni biljni lekovi za smirenje lek

Valeriana officinalis – Odoljen

Biljni lekovi za smirenje su prirodni izbor umesto sintetičkih lekova. Velika potrošnja sintetičkih lekova za smirenje nameće potrebu da se nadje alternativa za nervozu i stres koji haraju savremenim društvom i ljudima. Osim fizičkih vežbi, molitvi i rada na sebi jedno od korisnih i zdravih opcija su i prirodni biljni lekovi, odnosno lekovite biljke koje deluju antistresno i pomažu kod nervoze.

Postoji širok spektar lekovitog bilja koje se može upotrebiti za antistres terapiju, lečenje grčeva i nervoze, kao i za lečenje nesanice i depresije kao lekovi za smirenje.

Treba razumeti da većina biljaka koje preporučujemo u ovom tekstu deluju blago i da im treba vremena da ispolje pun kapacitet lekovitog dejstva. Preparati od lekovitog bilja, biljni lekovi za smirenje i čajevi za smirenje se trebju piti duže vremena. Biljni lekovi za smirenje nisu tako efikasni, jaki i brzi kao sintetički lekovi. Ali zato biljni lekovi za smirenje mogu pomoći bolje kod nekih psihičkih disfunkcija za koje klasična medicina nema jasan recept i lek za lečenje.

S druge strane, postoje i biljke jakog farmakološkog dejstva koje mogu delovati trenutno ali čija upotreba zahteva vrlo precizno doziranje i koje nisu za početnike i svakodnevnu upotrebu. Tu vrstu biljaka koje u većoj dozi mogu delovati vrlo toksično nećemo spominjati u ovom tekstu da ne bi neko pomislio sam da ih koristi i otruje sebe ili nekog drugog.

Svaka lekovita biljka je priča za sebe isto toliko koliko je svaki pacijent i njegova boljka priča za sebe. Ranije je travar ili fitoterapeut taj problem rešavao jer je poznavao i biljke i pacijenta i pokušavao da ih spoji u procesu isceljenja. Današnji prirodni lekovi za smirenje su bazirani na formulama i sastavu lekovitog bilja za koje je pokazano da će delovati na većinu ljudi. To su travarski recepti koji su se pokazali kroz vreme. Ali valja razumeti da su lekovite biljke za smirenje ujedno lekovite biljke i za mnoge druge probleme, da imaju kompleksno dejstvo, i da ne odgovara svaka biljka svakome. Nekome pomaže matičnjak za smirenje srca, dok drugome pomaže glog ili pak žalfija.

.

Spisak lekovitog bilja za umirenje – biljni lekovi za smirenje

Matičnjak – možda najpoznatija i najupotrebljivija lekovita biljka lek za smirenje. Koristi se samostalno ili u raznim preparatima. Vrlo kompleksno dejstvo. Lepog mirisa na limun. Preporučljiva biljka u vidu čaja ili tinkture za aritmije srca, protiv mišićnih grčeva, protiv nesanice, za visok pritisak, veliku napetost. Zna da uspava i omami u jačoj dozi. Najpoznatiji biljni lekovi za smirenje uglavnom u sebi imaju matičnjak kao obavezan sastojak.

Odoljen (Valerijana) – jedna od najpopularnijih biljaka i biljni lek za smirenje i ujedno najači bezbedni biljni sedativ. Uspavljuje i opušta. Ima neugodan miris ali deluje. Preporučljivo kod nesanice, napetosti, kolika i grčeva u crevima. Preporučljiv biljni lek za bolne menstruacije i valunge kod žena. Takodje ga sadrže najpopularniji biljni lekovi za smirenje u vidu čajeva ili kapsula.

Glog – tradicionalan biljni lek za srce i visok pritisak. Smanjuje aritmije i lupanje srca, reguliše visok pritisak, ali nije biljka sa kojom se može lako naći prava formula. Zahteva iskustvo u primeni i znanje u koje čajne mešavine se može staviti i u kojoj dozi. Nije za početnike.

Beli luk – svima poznat biljni lek za visok holesterol i crevne parazite, ali isto tako odlično sredstvo za smanjenje visokog krvnog pritiska.

Lavanda – mediteranska biljka divnog mirisa poznata po svojstvu da tera moljce ali isto tako tera i grčeve i umiruje. Odlična za grčeve u crevima i želudcu izazvane stresom. Koristi se i kod problema sa spavanjem i za lečenje nesanice.

Lipa – čaj od lipe je odlično sredstvo za lep san i nesanicu. Blago opušta.

Kamilica – lekovita biljka koje generalno opušta celo telo i sva tkiva. Omekšava i smiruje tkiva i mišiće. Jake doze čaja od kamilice pomažu kod stomačnih grčeva i kod nesanice. Kamilica je čest sastojak u mešavinama kada je u pitanju biljni lek za smirenje.

Origano – poznati začin je u vidu čaja odlično sredstvo za oslobadjanje od mišićnih grčeva i za nesanicu. Kod spazama i napetosti od stresa u jačim dozama i koncetraciji origano ume da opusti mišiće ali i da uspava. Uklanja crevne grčeve i umiruje preskakanje srca. U manjim dozama deluje stimulativno a u većim omamljuje.

Verem trava – divlji bosiljak je trava koja deluje na anaksioznost i na depresiju. Rasteruje mračne misli i budi optimizam.

Bosiljak – ova poznata začinska trava ima čitav niz delovanja na organizam. Može se koristiti u jačim dozama kao antidepresiv ili za uspavljivanje kod anaksioznih stanja. Zna da omami u jakoj dozi. U različitim čajnim mešavinama se različito ponaša. Vrlo efikasna kod problema sa mokraćom i kod grča bešike. Dobra i za stomak i pluća.

Biorelax kapi za smirenje i nesanicu antistres

Najbolje biljne kapi za smirenje i nesanicu – 100% prirodni lek za san

Kantarion – biljni lek koji se koristi kod blažih oblika depresije i za čitav niz drugih bolesti. Pobudjuje žlezde sa unutrašnjim lučenjem i rasteruje turobne misli, smiruje upale i grčeve. Podstiče pa nije za lečenje nesanice. Ne sme se piti u većim dozama i koncentracijama. Utiče na neke lekove, smanjuje im dejstvo.

Anis – omiljeni začin zajedno sa svojim rodjakom komoračem zna da bude odlično antistres sredstvo i da smiruje grčeve. Samo sa njim treba biti oprezan jer u većim dozama deluje toksično i jako uspavljujuće.

Žalfija – mediteranska biljka jakog delovanja. Umiruje nervozno srce, grčeve creva i smanjuje visoku temperaturu. Pobudjuje psihu. Ali se ne sme koristiti u jakim dozama, i čaj od žalfije mora da se kuva 20 minuta u blago ključaloj vodi da se oslobodi toksina. Nije za laičku upotrebu, treba biti oprezan jer ume da nepovratno ošteti jetru kod nestručnog rukovanja.

Čubar – smiruje lupanje srca i aritmije, podstiče i budi duh. Poboljšava prokrvljenost. Smatra se za afrodizijak ali to svojstvo nije dokazano, više je folkorno verovanje. Može se koristiti za nervozno srce i aritmije ali nije za generalno nervozne i plahovite ljude i one koji imaju nesanicu.

Zova – generalno smiruje i opušta, podstiče na znojenje. Blaga i bezbedna biljka koja dužom upotrebom dovodi do smirenja i umanjenja mišićnih grčeva i neuroze srca. Odlična za slaba pluća i bronhije.

Hmelj – uspavljuje i opušta. Ima zanimljivo svojstvo da smanjuje preteranu seksualnost ali isto tako i podstiče želju za seksom kod žena koje su frigidne zbog psihičkog grča polnih organa i delovanja stresa. Često se nalazi u preparatima za nesanicu.

Jagorčevina – odlično sredstvo kod iskašljavanja, grča pluća i za anginu pektoris, ali se mora oprezno upotrebljavati. Nije za nestručnjake jer je jako bitno doziranje kod jagorčevine.

Paprena nana – divlja menta u većim dozama i u jačoj koncentraciji uspavljuje, omamljuje i opušta zgrčene mišiće. Odlična za crevne grčeve i pluća. U slabijoj dozi podstiče, razbudjuje i stimuliše.

. . .

Preporuka kako izabrati lekovitu biljku i lek za smirenje u vašem slučaju. Pre svega gledajte da birate biljku koja pokriva svojim dejstvom više vaših problema. Na primer, ako ste u stresu i imate srčane tegobe, onda su matičnjak, glog i lavanda dobar izbor. Ako imate problema sa crevima na nervnoj bazi onda su kamilica, nana, origano i eventualno odoljen dobar izbor. Ako patite od nesanice, onda su tu odoljen, lipa, zova, hmelj, matičnjak.

Pri pijenju svakog čaja za smirenje preporučljivo je da se čaj pije topao i zasladjen sa medom. Med deluje sedativno.

Važna napomena: upotreba lekovitog bilja i čaja za smirenje ne isključuje upotrebu lekova, posebno kod težih slučajeva bolesti. Biljni lek za smirenje nije zamena za klasičan lek za umirenje ili antidepresiv. Koristite zvanične lekove a čajeve koristite samo kao pomoćnu metodu. Potražite i savet vašeg lekara pri korišćenju lekova i lekovitog bilja jer neko biljke kao kantarion, znaju da ometaju upotrebu i smanjuju dejstvo lekova.

Sigurno ćete uz malo pažnje i probanja naći svoj odgovarajući biljni lek za smirenje.

www.prirodanadar.rs    

. . .