Banjski turizam u Srbiji i Sokobanja kao preporuka za odmor i lečenje

Sokobanja je idealno mesto za odmor i rehabilitaciju

 

Čuveni srpski komediograf, Branislav Nušič ostao je upamćen među stanovnicima Sokobanje po brojnim anegdotama o njegovom boravku u ovom lečilištu, ali i čuvenoj krilatici: „Sokobanja-Sokograd, dođeš star-odeš mlad“. Da je zaista banjski vazduh izuzetno blagotvoran za sve, a posebno za obolele od astme, danas je i naučno dokazano.

Sokobanja Sokograd je idealno mesto za odmor i rehabilitaciju

Naime, Sokobanja se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini od 400 metara, a okružuju je Rtanj i Ozren, koje pripadaju masivu karpatskih, odnosno balkanskih planina. Uz to, u Sokobanji postoji veliki broj termalnih, mineralnih i blago radioaktivnih voda. Sve to je banju učinilo idealnom za lečenje obolelih od astme i ostalih bolesti disajnih puteva.

Izuzetno posećena i poznata turistička destinacija naše zemlje, Sokobanja se nalazi na njenom jugoistoku, u Zaječarskom okrugu. Od Beograda je udaljena nešto manje od 250 kilometara, a od Niša 60-ak.

Pored Vrnjačke banje, Sokobanja se smatra jednom od najstarijih banja u Srbiji. Prema nekim saznanjima sa lečenjem u banji se počelo još davne 1837. godine. Međutim, prvi organizovani vid dolazaka gostiju je zabeležen 11.februara 1880. godine, o čemu svedoči i sačuvani dokument, odnosno Proglas sreskog načelnika Nikole R. Prelice.

Kada se udaljite 2 kilometra od Sokobanje prema istoku, naićićete na ruševine srednjevekovnog Sokolca, odnosno Sokograda, za koji se veruje da je nastao u vreme cara Justinijana. Sagrašen je kao odbrambena tvrđava, koja je trebalo da čuva Vizantiju od čestih upada Avara i Slovena.

Legenda o nastanku Sokobanje je vezana upravo za Sokograd, odnosno njegovog vladara. Prema toj legendi, gospodar Sokograda je jahao na svom konju, kada je počelo veliko nevreme. Konj se uplašio, zbacio jahača, koji je tom prilikom izgubio svest. Kada je došao sebi, teško se pomerao, pa kako je imao osćeja da su mu sve kosti slomljene, pomiren sa sudbinom ostao je da leđi i čeka smrt…Međutim, iznenada je čuo zvuk vode. I kada se poslednjim atomima snage pridigao, ugledao je ranjenog sokola koji prilazi vodi, umače u nju svoje povređeno krilo i posle nekoliko časaka ponosno uzleće. Kada je to video gospodar, potrudi se te dođe do izvora, popi malo vode, a zatim se ceo umoči u nju. Posle nekoliko trenutaka ustade na svoje noge i pođe prema Sokogradu, gde izdade naredbu da se podigne kuća na ovom izvoru. Tako se priča o lekovitoj vodi ubrzo raščula po čitavom svetu.

Danas je Sokobanja jedna od najposećenijih destinacija u našoj zemlji. Jedan od dodatnih razloga, pored lekovitosti banjskog vazduha, jeste i izuzetno bogat kulturni život lečilišta. banji se održavaju brojne manifestacije, poput: Festivala cveća i ukrasnog bilja, Sajma knjiga, Banjskog kulturnog leta i mnogih drugih, a svakako najznačajnija je: Međunarodni festival „Prva harmonika“.

U Sokobanji ima za svakoga po nešto. Ukoliko ste pristalica ne tako aktivnog odmora, imate mogućnost šetnje po prelepim banjskim parkovima: kod Kupatila, na Banjici, na Vrelu. Ako, pak želite da vidite još znamenitosti, preporučujemo vam da svakako vidite čuveni Sokograd, izletište Ozren i manastir Jermenčić, čuveno banjsko izletište Lepteriju, Bovansko jezero…Ono što bi neizostavno trebalo posetiti jeste čuveni vodopad Ripaljka, koji se nalazi blizu ulaska u park Specijalne bolnice u Sokobanji. Reč je o jednom od najvećih i sigurno najinteresantnijih vodopada u naše zemlje. Na reci Gradašnici sa čak 15 metara visine se obrušava veća količina vode, stvarajući vodopad. Valja napomenuti da je Ripaljku u punom sjaju najbolje videti u proleće, zbog obilja i huka vode, jer reka Gradašnica ima jednu specifičnost: presušuje u doba leta i zime. Zato je i zabeležena najveća poseta ovog čuvenog vodopada u mesecu maju.

. . .