Suveniri Srbije – Vaš deo Srbije®

Jedan suvenir – hiljadu uspomena iz naše zemlje Srbije

 

 

Suveniri Srbije web sajt i suvenirnica srpski suvenir licidersko srce

Najveće očekivanje svakog turiste prilikom putovanja na određenu destinaciju jeste – doživljaj! I ono što sledi jeste uspomena na taj doživljaj i želja da se on podeli sa prijateljima, bližnjima. To se čini pričom, fotografijama, filmovima i, možda najviše, suvenirima.

Suvenir sam po sebi predstavlja ono što je autentično za jedno podneblje, ističe različitost, i neretko su to vesele, ukrasne ili praktične “sitnice” – privesci, magneti, figurice, majice, šolje.

Nacionalni gurmanski specijaliteti, kao suveniri, takođe promovišu ponudu jedne zemlje i zahvaljujući tome bez razmišljanja možemo navesti iz kojih zemalja potiču najbolji sirevi, pivo ili čokolada.

Postoje predlozi da ono što najviše karakteriše Srbiju mogu biti šljivovica, kajmak, ajvar, slatko, opanak, šajkača, frula. Ili srdačnost, gostoprimljivost, odličan provod. Zahvaljujući sve većem broju turista koji posećuju našu zemlju i suvenirska ponuda je obogaćena, tako da gotovo svaka turistička destinacija u Srbiji ima svoj suvenir.

U salašarskoj ponudi Vojvodine, suveniri koje gosti najčešće ponesu sa sobom su lutkice od kukuruzovine, oslikane tikvice, figurice tamburaša, vetrenjača i vojvođanskih kuća, proizvodi ukrašeni belim vezom. I, naravno, u želji da sa prijateljima podele uspomenu na najlepšu ravnicu Evrope, vino sa peska i bermet dopunjuju ovaj suvenirski paket.

Jugoistočna Srbija, bogata arheološkim nalazištima i srednjevekovnim legendama, išarana Dunavom, plavom evropskom magistralom, i osunčanim negotinskim vinogorjima, iznedrila je suvenire inspirisane šarama pirotskog ćilima (kutijice za so ili nakit, ćilimčiće magnete), Lepenskim Virom (čuveni Lepenac) i Viminacijumom, kosovskim vezom (maramice, pojasevi), vrećice punjene mirišljavim planinskim biljem. Tu su i figure srednjevekovnih ratnika, grb i ključ grada Smedereva (držač za ključeve); minijaturni smederevac, 3D razglednice u duborezu sa motivima srednjevekovnih građevina, makete rečnih brodova. Kuhinja Jugoistočne Srbije oživljava se širom sveta i  dekorativnom grnčarijom – tepsije i đuvečarke, đuveči, šerpe, testije za vodu, bardaci za rakiju, lonci, kotlajke, činije, ukrasni ćupovi, saksije, lončići za kiselo mleko, vaze, sač.

Suveniri Srbije web sajt i suvenirnica srpski suvenir opanci srce i rakijaTajnovito, šumovito i drevno lice Srbije, nalazi se na njenom jugozapadu. Suveniri najzelenijeg dela Srbije najčešće su opančići (privesci, obeleživači strana), čokanji sa rakijom (zapečaćeni pčelinjim voskom), minijature truba, taraba, slamarica, kazana za pečenje rakije, buklije, ćupčići punjeni suvim šljivama, makete taljiga i čivijaških fijakera, suveniri od drveta vezanih za seosko domaćinstvo (koš, ambar, bunar, vodenica, kuća, poljoprivredne alatke), i „živi“ suvenir – minijaturni stog pravog sena!

Suvenirski jastuci punjeni ljuspicama heljde osvežavaju sećanje na prijatne zlatarske noći i čuvenu pitu od heljde.

Jedan od vrlo poznatih suvenira je figura srpskog seljaka sa izrazito velikim brkovima i šajkačom nabijenom do nosa, poznatog kao Milojica ili Šumadinac, suvenir koji je autorski zaštićen još ’80-ih godina prošlog veka.

Izraziti šarm Beograda svagdašnji je izazov, kao i odgovoriti na pitanje koji deo brze, vesele metropole poneti sa sobom. Kako u kofer upakovati uspomenu na Kalemegdan i Beogradsku tvrđavu, Skadarliju, Savu i Dunav, Vinču, Avalu, Kosančićev venac, gardošku kulu? Beogradski suveniri danas su figure beogradskog vrapčića, keramički magneti sa motivima gradske istorije, privezak “Pobednik”, figurina iz Vinče, kao i oni inspirisani Nikolom Teslom, Titom, sportistima, fudbalskim klubovima (majice, privesci, šolje), keramičke tablice sa azbukom, licidersko srce (magnet, vez), figure Despota Stefana i drugih ličnosti iz beogradske istorije.

Ponesite svoj sopstveni doživljaj – u džepu, i svakako se odlučite za onaj suvenir koji će Vas ponovo dovesti u Srbiju.

Suveniri Srbije web sajt i suvenirnica srpski suvenir seoska kola sa senom

O Suvenirima Srbije – Suveniri Srbije na webu

 

Vaš deo Srbije ® – prva internet suvenirnica

www.SuveniriSrbije.com

 

Suveniri Srbije web sajt i suvenirnica srpski suvenir pekač i kazani za rakiju Suveniri Srbije su prva domaća internet suvenirnica, a danas najznačajniji promoter ovog tržišnog segmenta, starih zanata i domaće radinosti. Od 2006. godine do danas Suveniri Srbije su posredno i neposredno uposlili ili doprineli poslovnom osamostaljenju nekoliko stotina proizvođača.

Danas su Suveniri Srbije najveći regionalni adresar starih zanatlija i proizvođača suvenira. U okviru projekta osnovan je i prvi regionalni besplatan info servis koji aktivno pruža informacije o uspešnom nastupu, razvoju proizvoda, konkursima, manifestacijama, ujedno umrežavajući sve aktere – proizvođače, dobavljače, kupce.

Suveniri Srbije se navode kao jedan od najznačajnijih samostalnih projekata u brendiranju Srbije i povećanju pozitivnog imidža zemlje.

Saradnja je ostvarena sa više od 800 proizvođača suvenira i starih zanatlija iz cele Srbije koji finansijski prihoduju zahvaljujući radu Suvenira Srbije (plasirano više od 230.000 suvenira).

Link: http://www.SuveniriSrbije.com

. . .