Čime to Vrnjačka Banja više od jednog veka pleni posetioce. Razlozi za posetu banji.

Vrnjačka banja, grad, kultura i istorija

 

Sam termin banja većinu ljudi asocira na šetnje i mir, a pomalo i dosadu. Možda je tako i bivalo kada su naše bake i deke posećivale banje u Srbiji. Međutim, sada je potpuno drugačije.

U većini banja u našoj zemlji možete da šetate i odmarate u toku dana, ali i da izađete uveče i da se osetite kao da ste u nekom većem gradu.

Vrnjačka Banja i razlozi zbog kojih treba da posetite Vrnjačku banju

U bogatom kulturnom životu posebno se ističe Vrnjačka banja. Ona je među mladima postala sinonim za dobar provod, naročito u letnjim mesecima. Mada i u toku zime turistima nudi brojne kulturne sadržaje.

Glavnu ulicu Vrnjačke banje krasi veliki broj kafića i restorana, u kojima nastupaju poznati izvođači. Ugođaj je potpun, posebno za vreme trajanja Vrnjačkog karnevala.

Ako mislite da će vam u ovoj banji biti dosadno tokom dana, budite sigurni da grešite. Jer Vrnjačka banja može da se pohvali bogatim kulturnim sadržajem za sve uzraste. Zato vam preporučujemo da svakako posetite zamak Belimarković, u kome je smešten Zavičajni muzej Vrnjačke banje. Ovaj muzejski kompleks sadrži više zbirki koje se odnose na teritoriju Vrnjačke banje. Neke od zbirki su: umetnička, prirodnjačka, etnografska, istorijska, zbirka fotografija i starih razglednica banje…

U neposrednoj blizini Vrnjačke banje nalazi se čuvena planina Goč. Ukoliko se nađete u banji leti, na Goču možete šetati prelepim šumskim stazama i uživati u prirodi. A u toku zime možete otići na skijanje. Planina Goč ima 2 ski staze ukupne dužine nešto preko 500 metara, koje se nalaze na nadmorskoj visini od 990, odnosno 1 123 metra. Na ovoj prelepoj planini možete uživati i u noćnom skijanju, a možete i da predahnete u nekom od lokala.

Na 10-ak kilometara od Vrnjačke banje nalazi se raj za ljubitelje mira i ribolova, Podunavske bare na Zapadnoj Moravi.

Preporučujemo i posetu Župskom vinogorju naročito za ljubitelje vina, gde se može čuti priča o vinu, ali i degustirati domaće vino, a ponegde i rakija sa ljubaznim domaćinima.

Posebne atrakcije Vrnjačke banje su, naravno njeni izvori. Zato obavezno treba posetiti izvor „Topla voda“. Ovaj izvor mineralne vode je ujedno i najstariji izvor Vrnjačke banje, a tu je i izgrađeno prvo kupatilo, tzv. „Kursalon“ daleke 1883. godine. Izvor „Snežnik“ je takođe jedan od popularnijih, kao i „Slatina“ i „Jezero“.

Hram rođenja Presvete Bogorodice je crkva u Vrnjačkoj banji, koja je naročito zanimljiva turistima zbog spomen ploče. Naime na južnoj strani crkve se nalazi spomen ploča srpskim ratnicima sa Solunskog fronta koji su izgubili živote u periodu od 1912. do 1918. godine.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, naprotiv…možda najčuvenija banjska atrakcija, naročito među mlađim ljudima: Mosta ljubavi. Njega svakako ne smete zaobići…bili zaljubljeni ili ne. Ako želite da zauvek zaključate srce svoje voljene osobe samo za sebe, kupite katanac, zakačite ga za ogradu mosta i obavezno bacite ključić u reku. Ukoliko se odlučite da to ipak ne uradite, sigurno ćete uživati u šetnji ovim zanimljivim banjskim mostićem.

Kao što vidite, život u Vrnjačkoj banji nije i nikako ne može da bude dosadan. U toku dana uživajte u šetnjama i lepoti banjskih parkova, udišite čista vazduh, a uveče pravo u centar banje u provod…

Ko jednom poseti Vrnjačku banju, poželeće uvek da joj se vraća.