Imate li vi svoje drvo novca i biljku para u kući

Japansko drvo novca poznatije i kao feng šui biljka para

 

Japansko drvo novca feng šui biljka para Crassula ovata

Da li ste čuli da neka biljka može da privuče novac – drvo novca? Da, da, postoji i takva biljka… ili bar verovanje!

Pachira aquatic, Crassula ovate, krasula, Monguba, Pumpo… Većina naroda je smislila svoju reč za ovu biljku, ali je ceo svet zna kao ‘dolar drvo’ ili ‘japansko drvo novca’ ! Na engleskom se često naziva „money tree“.

Iako je poreklom iz močvarnih područja centralne i južne Amerike, popularnost ovoj biljci je donela azijska civilizacija! Na Tajvanu je prvi put kultivisana i odgajana kao ukrasno, saksijsko cveće, a u japanskoj kulturi joj je ‘dodeljena’ moć privlačenja novca! Ubrzo su ovo verovanje za drvo novca prihvatili Kinezi, kao i ostali azijski narodi, a potom i ostatak sveta!

Naime, veruje se da prisustvo ove biljke u prostoriji pozitivno utiče na posao, te da se novac ‘lepi’ za vlasnika biljke! Postala je neizostavni stanovnik poslovnih prostora i kancelarija, a neki je čak ukrašavaju crvenim trakicama i končićima! Kako se verovanje brzo proširilo po čitavom svetu, ovo je postala najčešća saksijska biljka, koja se, verovali ili ne, u nekim azijskim narodima prenosi sa kolena na koleno!

Nauka je pokušala da razjasni ovo verovanje, te su neki naučnici tvrdili da se iz lista krasule oslobadjaju izvesni gasovi koji pozitivno utiču na raspoloženje i radnu sposobnost i time objašnjavali bolju zaradu! Medjutim, nisu sprovodjene ozbiljnije studije, te su sve tvrdnje i dalje na nivou verovanja!

Medjutim, ono što priču o ovom drvcetu čini još zanimljivijom je to što je ono doprinelo da se neki zaista i obogate! Vredni azijski narodi su i tek kako iskoristili svoje verovanje ili sujeverje za drvo novca, otpočeli proizvodnju i izvoz ove biljke i sada ostvaruju milione zarade uzgajajući je! Čini se da nekima pare ipak rastu ‘na drvetu’, zar ne?!

Ako verujete u moć drveta novca, kod nas ga možete nabaviti u snabdevenijim cvećarama ili preko interneta u Cvećari-Online.com. A i ako ne verujete, super je priča za goste :)

 

Milena Drobnjak

. . .