Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Preporuka

Japansko drvo novca ili feng šui biljka para za vaš dom – Dolar drvo

 

Imate li vi svoje drvo novca i biljku para u kući

Japansko drvo novca poznatije i kao feng šui biljka para

 

Japansko drvo novca feng šui biljka para Crassula ovataDa li ste čuli da neka biljka može da privuče novac – drvo novca? Da, da, postoji i takva biljka… ili bar verovanje!

Pachira aquatic, Crassula ovate, krasula, Monguba, Pumpo… Većina naroda je smislila svoju reč za ovu biljku, ali je ceo svet zna kao ‘dolar drvo’ ili ‘japansko drvo novca’ ! Na engleskom se često naziva „money tree“.

Iako je poreklom iz močvarnih područja centralne i južne Amerike, popularnost ovoj biljci je donela azijska civilizacija! Na Tajvanu je prvi put kultivisana i odgajana kao ukrasno, saksijsko cveće, a u japanskoj kulturi joj je ‘dodeljena’ moć privlačenja novca! Ubrzo su ovo verovanje za drvo novca prihvatili Kinezi, kao i ostali azijski narodi, a potom i ostatak sveta!

Naime, veruje se da prisustvo ove biljke u prostoriji pozitivno utiče na posao, te da se novac ‘lepi’ za vlasnika biljke! Postala je neizostavni stanovnik poslovnih prostora i kancelarija, a neki je čak ukrašavaju crvenim trakicama i končićima! Kako se verovanje brzo proširilo po čitavom svetu, ovo je postala najčešća saksijska biljka, koja se, verovali ili ne, u nekim azijskim narodima prenosi sa kolena na koleno!

Nauka je pokušala da razjasni ovo verovanje, te su neki naučnici tvrdili da se iz lista krasule oslobadjaju izvesni gasovi koji pozitivno utiču na raspoloženje i radnu sposobnost i time objašnjavali bolju zaradu! Medjutim, nisu sprovodjene ozbiljnije studije, te su sve tvrdnje i dalje na nivou verovanja!

Medjutim, ono što priču o ovom drvcetu čini još zanimljivijom je to što je ono doprinelo da se neki zaista i obogate! Vredni azijski narodi su i tek kako iskoristili svoje verovanje ili sujeverje za drvo novca, otpočeli proizvodnju i izvoz ove biljke i sada ostvaruju milione zarade uzgajajući je! Čini se da nekima pare ipak rastu ‘na drvetu’, zar ne?!

Ako verujete u moć drveta novca, kod nas ga možete nabaviti u snabdevenijim cvećarama ili preko interneta u Cvećari-Online.com. A i ako ne verujete, super je priča za goste 🙂

 

Milena Drobnjak

. . .

12 komentara

 • Meni ne moze pomoci ni da je kao baobab . Imam kuci dve te biljke , ali ne samo da nema vise para , nego i su i biljcice zakrzljale …

 • Najveća takva biljka u Beogradu se nalazi u Botaničkoj Bašti i liči na manje veoma debelo drvo 🙂

  Vojsije, slabo je paziš, tako ti i vraća 🙂

  Svako jutro da je maziš, paziš, da joj tepaš, držiš na svetlu, bez vetra, pomalo zalivaš i veruješ da će doći,… doći će … doći će … 😉

 • Ja sam i uzeo `pelcer` zbog toga jer sam video jedan neverovatno lep primerak te biljke . Ma verujem ja da ce pare doci – cim mi vise to ne bude bitno 🙁

 • Dodžem ti 🙂

  Inače, u feng shui praznoverju se veruje da se biljka mora držati na jugoistoku stana, jer je to mesto bogatstva. Inače, ova biljka para je manifestacija pojave globalnih praznoverica i neopaganizma, jer je ona proglašena kao drvo para u feng šuiu kod kineza i tibetanaca a da nikada nije ni rasla u Kini 🙂

  Tačnije nije bila ni blizu Kine i jkinezi nisu ni znali da postoji, a njen mit je nastao u Americi od strane raznih opskurnih sekti koje se bave feng šuijem.

  No, bez obzira na to, ja je volim i gajim godinama. I čekam 😉

 • Puno puta sam vidjela takovu biljcicu ali eto sada znam i njeno znacanjIe . Iako mi je kuca puna biljcica pokusat cu nabavit i sana jedno. Ko zna mozda ako ju zapelcam u nekoliko primjeraka ( a vjerujem da je to izvedivo) i uz ovako uvjerljivu pricu uspijem pokrenuti vlastiti izvor zarade kao i oni koji su pokrenuli to vjerovanje. Jer kako je rekao Einstein ; samo dvije stvari na svijetu su bezgranicne a to su svemir i ljudska glupost a za svemir nisam siguran. Lijepi pozdrav!

 • Oprostite nisam najbolje razumijela vas razlog zbog cega ste odjednom prestali se bavit tom “ znaniscu“ a tako vam je dobro islo. I sto je boli sa onim nesretnim deckom? Oprostite sako sam preznatizeljna:-)

 • Potovani pišem iz Niša interesuje me da kupim,jednu crassula ovata,i koja je cena sa dostavom.Unapred hvala,i da li ima u nišu to negde da se kupi.

 • Marko, Crassula se sada može naći na svakom koraku i u Nišu, imate ih po cvećarama, po pijacama, kod komšija, ima je svuda, možete nači ili kupiti velike, srednje, male.

Ostavite komentar