Promeniti temu i dizajn sajta ili ne i Codecontrol.rs

Kako i zašto smo promenili izgled sajta uz pomoć odličnih web i wp programera iz Niša

 

Kako promeniti dizajn sajta ili bloga kada ima Word press temu Codecontrol.rs Niš

Word press sajtovi i blogovi kao što je ovaj naš Bašta Balkana su vrlo zahvalni kada se pokreću i kada se menjaju ali znaju biti komplikovani kada treba promeniti temu, odnosno dizajn sajta ako imate veću bazu podataka. Word press je free i open platforma za kreiranje sajtova a WP tema je gotova matrica i izgled za vaš sajt koji skinete sa nekog sajta koji to nudi za džabe ili gde se nešto plaća. Imate na stotine slobodnih tema i možete ih koristiti i menjati.

Bašta Balkana je krenula sa WP temom za dizajn sajta koja je od strane programera izmenjena, da bi nakon dve godine rada promenili čitavu temu koju je novi web programer napisao samo za nas. To se nije baš ispostavilo srećnim rešenjem jer tako napisana tema nije imala kapacitet da podrži rast broja posetilaca, jer je zbog baga u sebi stalno opterećivala server, odnosno procesor, takozvani CPU. Iz tog razloga smo par puta menjali hosting provajdera da bi na kraju završili u Americi na jačim serverima ne bi li nam sajt normalno radio. Pokušali smo našu postojeću temu da očistimo od bagova uz pomoć trećeg web dizajnera – Implementacija d.o.o, i nešto smo uspeli ali ne u potpunosti. Bilo je potrebno napisati novu temu ili kupiti neku postojeću i robusnu za novi dizajn sajta.

Na kraju smo se odlučili da kupimo profesionalnu WP temu i promenimo dizajn sajta, jer takve teme osim pouzdanosti imaju i dobro napisan i očišćen kod koji može da izdrži velika opterećenja. Pitali smo za savet Dejana Nikolića iz Njuz.net-a kako njihova tema na sajtu funkcioniše, jer oni imaju veliku posetu i opterećenje vizitorima. Kako smo dobili pozitivan odgovor od njih, rešili smo da od istog proizvodjača tema koju Njuz.net koristi – Gabfire, kupimo sličan proizvod. To smo i uradili, pogledali smo kakve sve teme i dizajn sajta Gabfirthemes nui i kupili smo jednu od njihovih profi WP tema.

 A onda smo se suočili sa problemom kako aktivirati novu temu jer mi imamo ozbiljnu bazu podataka. Sve iskusnije kodere i programere koje smo kontaktirali i pitali za pomoć su izbegavali da se uhvate u koštac sa problemom migracije naše baze podataka na novu WP temu i novi dizajn sajta, jer su se plašili gubitka podataka, da neće ići sve kako treba, i da će morati da se muče raspetljavajući more problema.

Ispostavilo se takodje i da nema veliki broj kompetentnih kodera koji odlično barataju sa Word Press platformom.

A onda se pojavio Milan Stošić i Codecontrol.rs iz Niša

Sasvim slučajno u jeku naših muka kako da nadjemo iskusnog WP programera ili web dizajnera koji će da nam instalira novu WP temu Milan nam se javio preko FB i ostavio jednu poruku koja nije imala veze sa poslom. Ali smo mi primetili da je iz sveta IT i Web poslova pa smo ga zamolili za savet da nam nekoga preporuči ko bi odgovorno prišao poslu  – promeni dizajna sajta.

Ispostavilo se da se on i njegov tim programera iz Niša www.codecontrol.rs bavi tim poslovima izmedju ostalog. Codecontrol prevashodno radi razvoj poslovnog sofvera za različite namene, poznati su po softveru Magelan za turističke agencije, ali rade i ostale standardne stvari: izrada web prezentacija, aplikacija, programiranje.

Sve u svemu, Milan se prihvatio našeg projekta i na naše oduševljenje sproveo ga perfektno, jednostavno i brzo, nalik na salsu koju pleše i koju voli. Zato želimo da javno napišemo ovu poslovnu pohvalu za ekipu Codecontrol iz Niša i Milana Stošića koji je vodio projekat.

Svako ko je pratio ranije Baštu Balkana i sada, vidi koliko je napravljen veliki iskorak u dizajnu i funkcionalnosti našeg sajta. Za sve to se zahvaljujemo Milanu Stošiću i njegovim kolegama iz Codecontrol-a jer su obavili sjajan posao. Od starta su odlično razumeli naše zahteve, držali se dogovorenog po pitanju svakog detalja projekta i samih rokova. Uz to, dali su nam i vrlo korisne i dragocene preporuke kako da unapredimo neke delove sajta, uvedemo nove Wp dodatke, podignemo celokupan kvalitet sajta. Jer, spoljni dizajn sajta je samo jedan deo celokupne priče, jako je bitno i šta je „ispod haube“ našeg bloga. Zato smo bili oduševljeni kada smo videli da su nam aktivnosti na serveru manje, da je sajt postao brži i dostupniji, da se manji broj operacija izvodi na njemu.

A to su sve stvari koje običan korisnik ne zna, već mora da nadje nekoga ko zna znanje. Milan i ekipa su to znanje pokazali. I dobili su zadovoljnog klijenta koji ih preporučuje dalje.

Hvala Milane, hvala www.CodeControl.rs

. . .