Najlepše planine Srbije – planina Kablar

Planina Kablar i Moj izbor Top 10 planina u Srbiji za planinarenje

 

Ovčarsko – Kablarska klisura predstavlja jedinstven spoj prirode i kulturno – istorijskog nasleđa.

Na prostoru između masiva planina Ovčar i Kablar kroz koji protiče reka Zapadna Morava stvoren je prirodni mozaik koga čine brojne biljne i životinjske vrste. Jedinstven prirodni sklad dopunjuju objekti od velikog kulturno – istorijskog značaja, manastiri kojih ima devet i 2 sveta mesta.

 

U klisuri se nalazi banja, i wellness centar sa bazenom termalne lekovite vode, koji je otvoren do kasnih večernjih sati, te se posle odabranih aktivnosti možete bez žurbe uputiti na opuštanje i osveženje mišića i tela u ovaj bazen.

Kablar sa visinom od samo 885 mnv, ali i svojim okomitim stenovitim liticama, pruža pravi izazov kako za planinare tako i za alpiniste. Planinari mogu birati između više vrsta staza do vrha, od najblažih (šetačkih) do onih najstrmijih koje prolaze pored Severne stene koju pohode alpinisti. Najstrmijim putem do vrha proćićete pored pećine u kojoj je uzidana mala crkva nekada isposnica Svetog Save.

Savina crkva Planina Beljanica i Moj izbor Top 10 planina u Srbiji za planinarenje

Savina crkva na planini Kablar

Nedaleko od isposnice na centralnoj steni nalaze se gvozdene prečke (via ferrata)

Liticom dužine 60 metara penjanjem uz prečke, osigurani na užetu i sa stručnim licima, stiže se do pećine Turčinovac. Zbog svoje nepristupačnosti oduvek je mamila znatiželjne, ali sada sa 600 metara nadmorske visine iz unutrašnjosti pećine Turčinovac možete gledati dolinu klisure i diviti se nesvakidašnjem pogledu u kom su do sada retki mogli da uživaju.

Meandri Zapadne Morave pogled sa planine Kablar

Meandri Zapadne Morave

Iako do vrha ima više vidikovaca, onaj sa samog vrha je najlepši na meandre Zapadne Morave i beskrajno zelenilo susedne planine Ovčar.

Lekovita voda Ovčar Banje čija je temperature 38˚C spada u kategoriju homeotermi (normalna temperatura ljudskog tela) čime je utvrdjeno da na ovim temperaturama dolazi do najvećih razmena materija iz mineralnih voda i organizma čoveka. Sadrži : makroelemente kalcijum i natrijum i mikroelemente kalijum, litijum, ribidijum, cezijum,stroncijum, barijum, jod, brom, fosfor, fluor i mangan..Pored hotela, klisura ima i planinarski dom.

Ovčarsko Kablarska klisura put planina Kablar

Ovčarsko Kablarska klisura

 

Foto: Vladimir Mijailović

. . .

Dragana Rajblović je prva žena sa Balkana koja se popela na najviši svetski vrh Mont Everest. Živi za putovanja i obilaske prirodnih lepota širom zemlje i sveta. Vlasnik je sportskog kluba Alti koji za pojedince, grupe i firme organizuje planinarske uspone, avanturistička putovanja, vikend šetnje, timsko druženje motivaciju u prirodi.

www.alticlub.org.rs