Najlepše planine Srbije – planina Rtanj

Planina Rtanj i Moj izbor Top 10 planina u Srbiji za planinarenje

 

Za Rtanj jedni tvrde da je planina, a drugi da je piramida i veštačka tvorevina. Kako god, misterije oko ove planine još nisu razrešene, ali je zato ambicioznim rekreativcima odlična prilika da u jednom danu pređu preko 1000 metara visinske razlike uspona, a potom toliko i silaska.

Kada se približavate Rtnju on zaista izgleda piramidalnog oblika zbog čega je oduvek privlačio mnoge svetske i naše prirodnjake i putopisce. Takođe je popularna priča da Rtanj posećuju i Marsovci.  Priče koje sežu vekovima unazad govore o čudnoj svetlosti i vatrenim loptama koji su kružile oko ovog vrha. Početkom 20. veka pojavile su se i tvrdnje po kojima je Rtanj zapravo ostatak neke drevne civilizacije. Artur Klark, čuveni pisac, autor „Odiseja 2001. u svemiru“, u jednom od svojih radova izneo je tvrdnju da Rtanj zapravo predstavlja ostatak drevne piramide.

 

Stanovništvo ovog kraja tvrdi da se avionima, kada lete iznad Rtnja, gubi trag na radaru,  što se dovodi u vezu s jakim elektromagnetnim zračenjima koja emituje utroba planine.

Odgovor su pokušali da pronađu eksperti Centra za istraživanje i ekologiju „Duh Rtnja“ u kojima su učestvovali mnogi naučnici. Najmodernija, polikontrastna interferentna kamera, pokazala je da je zračenje daleko veće nego u urbanim sredinama. Prosek jačine naizmeničnog električnog polja u Srbiji je od 20 do 30 volti po kvadratnom metru, a na nekim mestima na ovoj planini ono dostiže od 60 do 70 volti. Snimci pokazuju kako vrh Rtnja – Šiljak, uglavnom upija energiju, dok je mesto koje meštani zovu Svetilište, u podnožju planine – uglavnom zrači“.

Posle svih nepoznanica i nedoumica, stručnjaci su locirali i posebnu vrstu zračenja, koju je definisao još Nikola Tesla, nazvavši je „nehercijanskim zračenjem“,  zbog čega se smatra da je  Rtanj neka vrsta gigantskog rezonatora suptilnih energija.

Ove energetske karakteristike svakako blagotvorno deluju na ljudski organizam, i postoji plan da se ovde podigne rehabilitacioni centar.

Planina Rtanj - Foto: Ivan Strahinić

Foto: Ivan Strahinić

 

Čuveni rtanjski čaj je uveliko poznata endemska vrsta. Ova lekovita trava raste samo na ovoj planini, a veoma slična još raste na Olimpu u Grčkoj. Ova vrsta čaja deluje kod velikog kašlja, slabog apetita, stomačnih tegoba, nervne napetosti, a veoma je delotvorna i kao afrodizijak. Kako tvrde, ovde je najčistiji vazduh u Srbiji, a to je i razlog što na 800 hektara obradive zemlje uspeva samoniklo lekovito bilje. Od mnogih vrsta čajeva izdvaja se „satureja montana”, koji čisti disajne puteve.

Najviši vrh je Šiljak (1565 m).

Na vrhu je 1932. godine sagrađena kapelica, koja je danas u ruševinama. Priča o zlatu i draguljima u utrobi planine, a koja je verovatno vezana i za legendu o dvorcu čarobnjaka koji je po predanju postojao na ovom mestu i bio visok koliko i današnja planina, u kome je čuvano ogromno blago, donela je mnogo nevolje ovoj planini. Neumorni i neumoljivi tragači za zlatom u nekoliko navrata su dinamitom razrušili kapelicu na vrhu, posvećenu Svetom Đorđu,  koju je svome mužu Julijusu Minhu, bivšem vlasniku rudnika na Rtnju, podigla supruga Greta.

Vrhu Šiljak se može prići sa više strana. Južna je “najlakša”, ali je zato uspon severnom stranom najlepši.

U podnožju se nalazi etno centar sa lepo uređenim apartmanima, a u okolnim selima se može iznajmiti privatan smeštaj gde možete uživati domaćoj (organskoj) hrani i vrlo ukusnim specijalitetima meštana.

Kako god,  Rtanj je za jedne velika misterija, za druge oaza zdravlja, a za početnike i rekreativce, pravo planinarsko iskušenje.

Smak sveta na Rtnju

Dugo očekivani, ali i neuspeo smak sveta „zakazan“ za 21.12.2012. godine, je doveo turiste i na Rtanj.  Četiri lokacije u svetu su bile spas od smaka za poklonike apokalipse: Meksiko i drevne majanske piramide,  Francuska – selo Pik de Bugaraš (baza vanzemaljaca), GB – Stounhendž i Srbija – planina Rtanj (baza vanzemaljaca).

21.12.2012.g.  se na Rtnju pored znatiželjnika i novinara, okupio i jedan broj naučnika koji se bave istraživanjem paranormalnih aktivnosti.  Umesto apokalipse desio se samo jedan neobičan fenomen. Naime sve do 11.11h vrh je bio okovan gustom maglom. Toga časa magla se kao po komandi razišla i svi zainteresovani su sledeće četiri minute mogli da uživaju u čarima ove prirodne piramide. Odmah zatim,  gusti oblaci i magla su se vratili.

Dogodovštine tokom smaka sveta i uspon na Rtanj 21.12.2012.g,  će nam u tekstu i fotografijama koje slede ispričati moj kolega.

Dragana Rajblović je prva žena sa Balkana koja se popela na najviši svetski vrh Mont Everest. Živi za putovanja i obilaske prirodnih lepota širom zemlje i sveta. Vlasnik je sportskog kluba Alti koji za pojedince, grupe i firme organizuje planinarske uspone, avanturistička putovanja, vikend šetnje, timsko druženje motivaciju u prirodi.

www.alticlub.org.rs