Kako postati web novinar za digitalne i online medije

Škola web novinarstva UNS-a upisuje VII generaciju polaznika za dvomesečni kurs za zvanje web novinar za digitalne medije

 

Postani web novinar – Škola web novinarstva Udruženja novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije upisuje ovih dana VII generaciju polaznika za dvomesečni kurs kojim se stiče znanje i zvanje web novinar. Kurs je namenjen svim polaznicima iz online i drugih medija, stručnjacima za pr i digitalni marketing, kao i pojedincima koji hoće da steknu znanja i zvanje za rad u digitalnim medijima. Kurs za web novinara počinje tokom februara meseca 2013.

Očigledan pomak medija sa štampanih na elektronske, odnosno sve veće učešće informativnih web portala i web magazina stvorili su potrebu za kvalifikovanim novinarima koji su specijalizovani za pisanje na internetu – web novinar. Jer, u odnosu na klasičnog novinara koji piše za štampane ili elektronske medije kao što su radio ili TV, web novinar mora da ovlada i nekim specifičnim znanjima i da svoju komunikaciju prilagodi internetu i pravilima koja vladaju na webu.

Iz iskustva rada na internetu, možemo vam reći da je web novinar potpuno drugi stručni profil od klasičnog novinara, jer i pored toga što i jedan i drugi novinar kreiraju informaciju i prenose je publici, članak na internetu i online digitalnim medijima mora da poštuje i neka drugačija pravila. To zanatsko umeće koje jedan web novinar mora da ima nudi mu Škola Web novinarstva UNS-a.

Niz kvalitetnih predavača iz realnih medija, zanimljiv program i uzbudljiva praksa su ono što vam Škola Web novinarstva UNS-a nudi, uz mogućnost da odmah udjete u postojeću novinarsku i medijsku infrstrukturu, da upoznete neke ključne ljude i ključne medije. Jer, web novinar se stvara kroz praksu i samo praksu.

U tom smislu Škola za web novinarstvo Udruženja novinara Srbije je odličan početni korak da postanete web novinar ili kolumnista na webu. Sa naše strane Bašta Balkana će svojim mogućnostima pomoći Školi i budućim novinarima da što zabavnije usvoje nova znanja i dobiju prostor za prezentaciju.

Nadamo se da će svako od vas budućih polaznika postati odličan web novinar!

http://www.webnovinar.org

Vreme predavanja škole: Predavanja se organizuju subotom i nedeljom u učionici Udruženja novinara Srbije u Knez Mihailovoj 6/III, Beograd. Svi učesnici imaju pristup kompjuteru i internetu tokom kursa, a biće obezbeđen i udžbenik koji prati predavanja.

Cena škole web novinarstva: Školarina je 43.000 dinara (uračunat PDV). Ukoliko želite da radite na vlastitom laptop računaru cena je niža za 10% i iznosi 38.700 dinara.

Postoji mogućnost plaćanja školarine u 3 rate i druge pogodnosti.

Prijava za školu novinarstva: Za Prijavu ili dodatne informacije kontaktirajte UNS na telefon: 011 32 36 337 ili koordinatora škole Marka Nedeljkovića na e-mail: [email protected]

.

Škola za web novinarstvo – Program rada škole

.

1. Osnove novinarskog izveštavanja na internetu (32 časa):

– Uvod u kurs

– Istorija interneta i internet novinarstva

– Novinarstvo u medijima 21. veka

– Specifičnost veb novinarstva

– Žanrovi internet novinarstva

– Pretraživanje interneta

– Pisanje za veb

– Uređivanje za veb

– Funkcionisanje veb redakcije

– Stil na vebu

– Filtriranje informacija i kreiranje ličnog sistema informisanja

– Vežba

2. Produkcija informativnih sajtova (29 časova):

– Informaciona arhitektura

– Veb dizajn i ilustrovanje veb sajtova

– Menadžment sadržaja sajta (CMS)

– Fotografija

– Grafikoni, mape, infografici

– Video i audio snimci

– Optimizacija sajta prema zahtevima pretraživača – SEO

– Veb analitika

– Vežba

3. Etika internet novinarstva (4 časa):

– Autorska prava

– Veb etika i novinarska etika

4. Nove forme informisanja na vebu (23 časa):

– Internet oglašavanje

– Veb 2.0 i informisanje na vebu

– Alati za onlajn rad redakcije, programi za kolaboraciju

– Građansko novinarstvo, blogovi

– E – PR

– Društvene mreže u novinarstvu

– Biznis na netu i lično brendiranje

– Karijera u internet novinarstvu

 . . .