VIVA LA VIDA (Živi Život)

Živi život na svim jezicima sveta – Viva la Vida!

 

frida-kahlo-viva-la-vida

Viva la Vida je poznata pesma čuvenog britanskog rok benda Coldplay. Pesmu su napisali svi članovi benda za njihov četvrti studijski album ”Viva la Vida or Death and All his friends”. Ovaj album producirao je Brajan Eno. Viva la Vida na španskom znači “Živi Život”.

Pesma je dobila naziv po istoimenoj slici poznate slikarke Fride Kalo. Kada su pitali Krisa Martina, lidera benda Colplay, kako se odlučio na taj naziv, on je rekao da mu se dopala smelost Fride Kalo koja je, uprkos tome sto je zbog bolesti trpela hronične bolove, uspela da naslika sliku sa takvim imenom.

Reči pesme Viva la Vida sadrže aluzije na Biblijske tekstove. Sa muzičke strane pesmu karakteriše rif koji donose gudači uz pratnju bas bubnja i koji čini osnovu cele pesme. Od ostalih instrumenata javljaju se i timpani, zvona, bas gitara i vokal Kris Martina, a upotreba električne gitare je limitirana. Sve gudačke deonice je aranžirao i izveo violinista Davide Rossi.

Ovaj singl objavljen je 13. juna 2008. kao drugi sa albuma i doživeo je ogroman komercijalni uspeh dostižući mesto broj 1. na hit listama u Britaniji i Americi. Osvojio je i Gremi nagradu za najbolju pesmu 2009. godine.

Pesma Viva la Vida ima snimljena dva muzička videa. Prvi je režirao Hajp Vilijams i u njemu članovi benda izvode numeru ispred maglovite slike Ežen Delakroa “Sloboda na barikadama”. Drugi spot snimljen je u Hagu i režirao ga je Anton Corbjin. Ovaj spot zapravo je omaž spotu grupe Depeche Mode za pesmu “Enjoy the silence”. U ovom spotu Kris Martin predstavlja kralja, koji u stvari peva pesmu, i sa sobom nosi Delakroovu sliku. Odličan spot, pogledajte!

.

Coldplay – Viva La Vida

httpv://www.youtube.com/watch?v=2USBTxLFBL0

S obzirom da se muzička struktura pesme bazira na gudačima, mnogi gudački kvarteti, a izmedju ostalog i Wonder strings, imaju je na svom repertoaru. Ova numera uvek zvuči atraktivno u izvodjenju gudačkog kvarteta. Poslušajte verziju koju izvodi Vitamin string quartet.

.

Vitamin String Quartet – Viva la vida  (Coldplay)

http://www.youtube.com/watch?v=UU9fCqnMlgU

 

www.wonderstrings.com