Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Društvo

Život i zdravlje ili GMO jeftina hrana – Hteo sam da prodam zemlju!

 

Anti GMO inicijativa i tribina Život i zdravlje ili GMO

„Za Srbiju slobodnu od GMO“ nastavlja kroz tribine i edukaciju gradjana da se bori protiv genetski modifikovane hrane

 

„HTEO SAM DA PRODAM ZEMLJU“

 

Život i zdravlje ili GMO jeftina hrana genetski modifikovani organizmi paradajz„Hteo sam da prodam zemlju, ali kad sam ovo  čuo, rešio sam – neću da prodam i još ću to da kažem i mojim prijateljima …“  rekao je Siniša Nedomački, advokat iz  Pančeva, jedan od prisutnih na tribini koju je organizovala vanstranačka, neprofitna, slobodna, gradjanska samoinicijativa „ZA SRBIJU SLOBODNU OD GMO“.

Tribina održana 10. januara 2013. g.  u sali Gradske uprave  je druga po redu koja je organizovana u Pančevu, opet sa istom temom : „ŽIVOT I  ZDRAVLJE ILI GMO“

Ohrabruje činjenica da su gradjani zainteresovani da  saznaju šta su to genetski modifikovani organizmi  (GMO), da li je to stvarno  „jeftina“ hrana – ili je to nešto štetno i nezdravo.

Uzmimo u obzir činjenicu da je 828  naučnika iz   84 zemalje  sveta potpisalo „OTVORENO PISMO VLADAMA“

 

 http://www.i-sis.org.uk/list.php

 

u kome zahtevaju  zabranu na ovaj patent (GMO) i upozoravaju na ogromnu opasnost od genetski modifikovane hrane i  genetski modifikovanog semena :

„Naučnici sveta svim vladama“ u kojem zahtevaju zabranu na patent za život i upozoravaju o ogromnoj opasnosti od genetski modifikovane hrane i genetski modifikovanog semena. Britanska medicinska asocijacija sa preko 100.000 lekara zahtevala je zabranu GMO.

Genetski modifikovani organizmi (GMO) je termin za životne forme dobijene u laboratoriji, nasilnim kombinovanjem gena različitih vrsta, a koje se nikada ne dešava u prirodi. Ljudsko telo nije programirano za ovakvu vrstu hrane. Postoji lista od 65 naučno dokumentovanih rizika po zdravlje od ishrane sa GMO, među kojima su i:

1. sterilitet,

2. karcinomi,

3. impotencija,

4. Alchajmerova bolest,

5. hronične alergijske reakcije,

6. Morgellons bolest,

7. EMS (eozinofilija mijalgija sindrom),

8. toksičke reakcije

9. i mnoge druge ozbiljne bolesti koje zahvataju sve veći broj stanovnika planete….”

Pored svega  ovoga, ne smemo da  zaboravimo da :

–   Srbija ima semenske  Institute  i semena priznata i tražena u svetu

–  preživeli  smo vreme bombardovanja i sankcija  upravo zato jer smo imali    naše domaće sorte semena i time bili nezavisni

– Srbija ima potencijal da hrani tri  Evrope !

Ako bolje razmislimo videćemo da je suvišno čak i pitanje da li je Srbiji potrebna GMO hrana.

Sasvim sigurno – NE .

Umesto prodaje  – sačuvajmo našu zemlju.

Za  ŽIVOT I ZDRAVLJE

 

Svetlana Pavlović

. . .

 

3 komentara

 • GMO organizmi ni po čemu ne ukazuju na opasnosti za čovekov organizam, te uporište u suprotno nikada niti nije naučno dokazano. Sve što pišete je samo vaše i njihovo ne znanje i nepoznavanje : genetike, biomehanike, ili molekularne biologije..
  Da bi neko raspravljao na ovu temu, treba prethodno da se pripremi, pa tek tada da tumači ili diskutuje o konkretnim pitanjima a ne da razglašava kojekakva laička predviđanja i nagađanja.

 • 828 naučnika iz 84 zemalje sveta potpisalo „OTVORENO PISMO VLADAMA“ – a za Vas je to “ ..razglasavanje kojekakvih laickih predvidjanja i nagadjanja…“
  ..da ne nabrajam nase ugledne strucnjake – cija izlaganja je tesko ne_prihvatiti…

  ..Mozda je sve to samo marketing…

  Iako postoji neverovatno mnogo dokaza o stetnosti genetski modifikovane hrane – veoma bih volela da ste Vi u pravu i rado bih procitala neki Vas dokaz o tome

 • Koliko zaista GMO utiče loše na zdravlje ljudi, ne mogu da tvrdim, jer nemam znanje za tako nešto, ali ne mogu ni da se pouzdam u metod „rekla-kazala“.
  Moguće je utvrditi negativan uticaj na stanovništvo tako što bi se napravila statistika za one koji koriste GMO hranu i one koji ne koriste, pa bi se tu videlo koliko i u kom procentu više oboljevaju oni koji koriste. Druga varijanta je testiranje na živim organizmima, npr. na pacovima i utvrđivanje kako i zašto baš GMO utiče loše na žive organizme. Sa druge strane, GMO je otporan na štetočine, pa je potreba za korišćenjem pesticida manja ili skoro nikakva, a dokazano je da pesticidi utiču veoma negativno na ljude. Pitanje je šta je veće zlo, pesticidi ili GMO?
  Na kraju, najveći problem GMO-a je lopovluk korporacija poput Monsanto-a i njihovo siledžijsko nametanje banana republikama poput Srbije.

Ostavite komentar