.

Ampleforth je najbolja i glavna katolička srednja škola Velike Britanije

Gde se školuje svetski jet set? Srednja katolička škola gde može da se dobije najbolje obrazovanje koje pare mogu da kupe

.

Ampleforth je najbolja i glavna katolička srednja škola Velike Britanije

U bivšoj muškoj školi osnovanoj pri bratstvu Svetog Lavrentija 1803 godine, sad se uče deca oba pola. To ne smeta da Ampleforth i sada bude glavna i najbolja katolička srednja škola anglikanske Velike Britanije.

Faktički, to je manastir i ogroman kompleks naslonjen na šumu, komuna gde žive po zavetu Svetog Benedikta sedamdeset i osam monaha. Jedan iz njih brat Gabriel Everitt je na dužnosti direktora škole. Ostali redovnici rade kao domari, kapelani, vrtlari i profesori.

Katolička srednja škola Ampleforth je poznata po muzičkom obrazovanju, ali akcenat se stavlja na formiranje ličnosti deteta po hrišćanskim kanonima. Misao da se pošalje dete u Ampleforth nije tako extravagantna za liberalne intelektualce kao što se čini na prvi pogled. O moralnim kvalitetima djaka svi govore isključivo zanosno i sa poštovanjem – sveštenici znaju da ih vaspitaju i imaju pojma o spasavanju duša.

Druga poznata sekcija škole je posvećena tako nemoralnoj stvari kao što je televizija: u školi od 1980-tih radi tele razred. Učenici škole mogu da snimaju, montiraju i produciraju igrane i dokumentarne fimove. Pre dve godine napravili su film po priči Čehova koji je prikazan na televiziji. U školi se takodje bave i lovom, sa sve lovačkim psima.

Deca koja završe ovu školu po statistici su jedni od najboljih u celoj Engleskoj.

Cena školovanja za trimestar: 6370 funti za školu i 9747 funti za inernat – smeštaj.

Škola ima 609 djaka – 420 dečaka i 189 devojčica.

Broj učenika u razredu: 22

www.college.ampleforth.org.uk