Zajdi, zajdi i Katarina Kovačević su pobedili

Došla tiho i nenametljivo, otpevala svoje, ganula publiku i odnela pobedu na takmičenju Ja imam talenat 2013

 

Katarina Kovačević pobednica Ja imam talenat 2013 sezona 4 i pesma Zajdi zajdi

Juče se završio šou program „Ja imam talenat 2013 godine“ – sezona 4, i svi znamo da je pobedila Katarina Kovačević iz Negotina, sa pesmom „Zajdi, zajdi“. Šta reći osim da je pobeda čista kao suza i da je publika sa razlogom najviše glasova poslala ljupkoj negotinki i proglasila je pobednicom.

Pre par nedelja se završio i konkurentski program na sličnom konceptu „Prvi glas Srbije“ koji je po našem mišljenju, iako je tamo tročlani žiri donosio konačnu odluku, takodje pošteno presudio i izabrao najbolju pevačicu. Iako je favorit publike bila Nevena na tom takmičenju, bilo je svima očigledno da je konkurentkinja Mirna kompletniji i moćniji pevač i da je zasluženo postala prvi glas Srbije.

Iako su ova dva šou programa u konceptu slična, razlike u perpcepcij publike su ogromne. U programu RTS-a „Ja imam talenat“ zaista postoji mogućnost da se mnogi mali i veliki talenti prikažu i da svetu ponude svoje vešine i kvalitete koji možda i nisu tako komercijalni i tako šou biz, kao što je šou program TV Prve „Prvi glas Srbije“ gde je sve fokusirano da se kroz nedelje takmičenja izabranih pevača i pevačica stvore pevačke zvezde po svaku cenu. Zato je nama dopadljiviji „Ja imam talenat“ jer daje šansu svima, kao i onima koji i ne znaju da igraju, glume ili pevaju muzičke hitove ali imaju neki drugi talenat.

A sinoć smo u finalu Talenta zaista imali priliku da vidimo mnoštvo različitih talenata sa svih prostora, svih uzrasta, potpuno različitih nastupa i emocija. I jednu čistu i poštenu pobedu. Jer, treba imati malo veštine i mudrosti kada pevate u finalu takvog takmičenja da otpevate pesmu na koju će publika odreagovati, a to je publika koja je prosek Srbije, koja je uzavrela i koja želi da bude ushićena. A juče je bilo očigledno da je Katarina Kovačević tako otpevala da je cela Srbija pustila suzu na njeno izvodjenje makedonske narodne pesme „Zajdi, zajdi“. Zaista je to otpevala kao nikad u životu i sa jakom emocijom.

Katarina Kovačević – pobednik Ja ima talenat 2013

httpv://www.youtube.com/watch?v=M9iM3wearvo

 

Drugoplasirana Hajnalka Buš iz Subotice je fascinirala sve svojiim pevanjem i pojavom. Nedostajalo joj je možda malo sportske sreće pa da i ona bude pobednik večeri i takmičenja. Možda samo da je izabrala neku malo dopadljiviju pesmu koju će publika bolje razumeti, recimo Aliluja. Da je pevala Aliluja, kao što je to svojevremeno otpevala Aleksandra Burk i pobedila u Britanskom X faktoru, njena bi sreća danas bila veća.

Trećeplasirani Nemanja i Aleksandra su zaista bili fascinantni, i njima je nedostajalo malo da budu na postolju. Mišljenja smo da su otpevali nešto na srpskom jeziku da bi možda i pobedili. A možda i ne bi, jer je pobednica bila sjajna. Mada je očigledno da je ove godine bilo presudno u takmičenju koji takmičar će bolje prikazati emociju pri izvodjenju.

I svi ostali takmičari su bili izvanredni, posebno plesna grupa Continum Swing iz Niša sa gostom Zoran Jaćimovićem. Fenomenalno odradjen program, mada sama plesna tačka mnogo iskidana i nepovezana u muzičkom i koreografskom smislu, sve vreme se očekivalo da ide nekako prirodno. Ali je zato Zoran Jaćimović, rudar iz Požarevca i njegovo izvodjenje na usnoj harmonici sigurno najupečatljiviji nastup na celom ovom takmičenju. Pojavio se niotkuda, gospodin u godinama, bez muzičkog obrazovanja ali sa tako dobrom energijom i izvodjenjem, da verujemo da će godinama unapred biti nezaobilazan na našoj estradi i da će ga mnoge muzičke grupe pozivati za saradnju.

Zoran Jaćimović usna harmonika

httpv://www.youtube.com/watch?v=rhxE0LQQM1c

Mladi reper Beli iz Beograda i kantautor Nikola Radović iz Čačka su jedini doneli nešto potpuno originalno i svoje, te su zahvaljujući ovom šou programu i postali zvezde. Nikolina pesma Jutro je odmah i postala hit. Verujemo da će mladi momci znati da iskoriste dobar vetar u ledja koji su dobili ovim šou programom.

U tom smislu verujemo i u mlade harmonikaše iz Ugljevika. Kao što i verujemo da će neki izvući pouke iz ove manifestacije da se ne može bez ozbiljnog rada uspeti, misleći tu pre svega na mladu i talentovanu Danu Gašić Gavaju. Mlada Dana ima ogroman potencijal, ali joj predstoji još dosta rada da njen talenat dodje na mesto koje zaslužuje. I da shvati da je pevanje ozbiljan posao, a ne samo puki talenat. To je juče svima demonstrirala kao gost takmičenja Jelena Tomašević koje je fantastično otpevala svoje dve numere.

Nikola Radović – Jutro

httpv://www.youtube.com/watch?v=XnpcY6-hNfA

Za kraj bi konstatovali da se Srbija lepo zabavljala, da je bilo uzbudljivo i napeto, da su stvorene nove zvezde, da je bilo mnogo emocija i suza a da nije bilo ni ružnog navijanja a ni nasilja da bi svima bilo uzbudljivo. Može muzika i bez pucanja.

Čestitamo svim takmičarima, bili su sjajni. I želimo im uspešne karijere.

. . .