Domovina – o domovini Dušan Vasiljev i Ljubivoje Ršumović

Dve pesme o ljubavi prema domovini

 

Domovina

Domovina… Mnogi su pevali o njoj. Neko sa radošću, neko sa ogorčenjem i tugom, neko sa strahom. Svako od njih sa velikom ljubavlju u srcu, sa ljubavlju prema rodnoj grudi, prema uspomenama, prema tradiciji i običajima. Ništa ne može da zameni ono mesto gde smo odrasli, odakle vučemo korene, ono što nam je duboko u duši i čitavom našem biću. Zemlja u kojoj smo rođeni živi u nama i sa nama, svakog trenutka našeg života. Zahvaljujući njoj, mi postajemo ljudi svesni svojih korena, mi zauvek pripadamo negde. To niko ne može da nam oduzme.

Jedna od najpoznatijih pesama u kojima je opevana domovina jeste Domovina Dušana Vasiljeva, jednog od poznatih srpskih pesnika, proznog i dramskog pisca iz perioda ekspresionizma.

Domovina, to nije mrtva gruda
koja nas gvozdenom rukom veže;
to je ljubav za oblak što plovi ovuda,
za pesmu što se ovde razleže;

ljubav za klasje što bogato buja,
za ruže što su na grobljima svele,
za tresak letnjih besnih oluja,
za tugu ptica koje se sele.

Domovina, to su sve one spone
kojima nas život za se spaja,
radost kad naša zvona zazvone,
toplota  majčinog zagrljaja.

Domovina, to su: želje, tajne,
magla što preko polja plovi,
to su naše bajke beskrajne,
domovina – to su svi naši snovi.

Dušan Vasiljev je opevao domovinu kao nešto živo, nešto što nas vuče sebi. Ta sila koja vuče, to je ljubav prema domovini, ljubav prema svemu što se povezuje sa njom – nebo iznad nje, pesme koje su u njoj ispevane, priroda, sećanja, uspomene, tradicija, vera… Samo sve to skupa čini domovinu onim što ona jeste.

Druga pesma koja peva o domovini jeste pesma našeg poznatog pesnika za decu Ljubivoja Ršumovića. Pesma se zove Domovina se brani lepotom:

Domovina se brani rekom
I ribom u vodi
I visokom tankom smrekom
Što raste u slobodi

Domovina se brani cvetom
I pčelom na cvetu
Makom i suncokretom
I pticom u letu

Domovina se brani knjigom
I pesmom o nebu
Sestrinom suzom majčinom brigom
I onim brašnom u hlebu

Domovina se brani lepotom
I čašću i znanjem
Domovina se brani životom
I lepim vaspitanjem

Ljubivoje Ršumović je pevao o domovini na sebi svojstven način. Dve pesme povezuje pevanje o ljubavi prema njoj. Ršumović je pevao o tome kako se brani domovina. Ona se može odbraniti samo ljubavlju. Ne brani se puškom, ratom, stradanjima, već stvarima koje su mnogo lepše, stvarima koje jednog čoveka čine čovekom i pripadnikom jedne zemlje, jednog tla. To su: priroda, pesme, porodica i tradicija, čast, vaspitanje. Kada se sve to pomeša, dobije se prava borba za domovinu. Dobije se ono što zaista može da sačuva rodnu zemlju zauvek.

Ljubav prema rodnoj zemlji inspiriše, čini da poželimo da pevamo o njoj, rečima punim strahopoštovanja i dobrote. Samo takve reči mogu iskazati osećanja koja domovina izaziva u nama – osećanja koja su trajna i bezvremena.

Dušan Vasiljev – Domovina

httpv://www.youtube.com/watch?v=6BuNs6c6wcA

Ljubivoje Ršumović – Domovina se brani lepotom

httpv://www.youtube.com/watch?v=aR0mySTOcog

Brankica Živković, profesor srpskog jezika i književnosti-master