Hajdučka trava brdjana i hajduka

Hajdučka trava ili ranjenik je legendarna lekovita biljka naših krajeva

 

Hajdučka trava, hajdučica ili ranjenik - legendarna lekovita biljka Achillea millefolium

Hajdučka trava (Achillea millefolium) ili hajdučica, ranjenik ili sporiš je svuda prisutna lekovita biljka. Javlja se u mnogo različitih varijeteta, vrlo je izdržljiva kao biljka a ima fantastična lekovita svojstva. Pripada istom rodu biljaka kao i kamilica, i odlikuje se bogatim sadržajem dragocenih etarskih ulja i tanina. Kako je u našoj tradiciji služila za zarastanje rana, to su je brdjani nazvali hajdučka trava, jer je samlevena u prah ili sveže stucana kao melem lečila rane, uboje, čireve hajducima i uskocima.

Vera koju je naš narod imao u hajdučku travu je bezgranična. S razlogom, jer hajdučica je lekovita biljka prvog reda i značaja.

Lekovito delovanje: teško da druge lekovite biljke, izuzevši kamilicu, ujedinju­ju u sebi tako mnoge i tako delotvorne lekovite snage kao hajdučka trava. Radi visokog sadržaja gorkih supstanci i etarskog ulja hajdučka trava se u prvom re­du ubraja u gorke droge. Zbog toga je lekovito delovanje hajdučke trave naroči­to povoljno kod raznih oboljenja creva i želuca, bilo za otklanjanje nedostatka apetita, otklanjanje nadutosti, kod grčeva u crevima i želucu ili za lečenje upa­la: upale debelog creva (kolitis) ili upale želuca (gastritis). Čaj od hajdučke tra­ve povećava aktivnost crevnih žlezda, otklanja pojave vrenja, zatvor, smetnje u jetri i žučne grčeve. Radi znatnog sadržaja kalijuma pobuđuje uredan rad bu­brega, jer izaziva, potpuno bez nadražaja, pojačano izlučivanje mokraće. Svi ti povoljni uticaji na celokupan probavni trakt te ozivljavajući rast povratnog to­ka venozne krvi ka srcu, olakšavaju i poboljšavaju krvotok, a time ponovo dolazi do poboljšanja rada srca. Redovno uzimanje svežeg soka hajdučke trave otklanja probadanja koja izazivaju deformacija srčanog mišića (myodegeneratio cordis) ili stenokardije (angina pectoris). (Flamm.)

Velika lekovitost svežeg soka hajdučke trave — on se mora uzimati sasvim svež i ne sme preći u stanje vrenja — objašnjava se naročitim sadržajem hlorofila, koji izaziva povoljan podsticaj organa za stvaranje krvi, čime se čitav organizam jača i snaži, pa se tako povećava otpornost i znatno smanjuje sklonost prema raznim bolestima.

Delovanje hajdučke trave na poboljšanje i čišćenje krvi pomaže da se brzo sma­nje teškoče usled gihta i reumatizma ako bolesnik sledi i sva ostala uputstva lekara. Njegovo delovanje je povoljno i u lečenju šećerne bolesti, naročito u po­četnom stadijumu.

Daljnje je područje lekovitosti hajdučke trave kod raznih vrsta unutrašnjih kr­varenja — kod krvavog kašlja, krvi u pljuvački, krvarenja hemoroida, krvarenja iz debelog creva te krvarenja iz nosa i bubrega, a leči se i preslaba menstrua­cija, odnosno, prekomerno krvarenje. Ova se suprotnost objašnjava činjenicom što hajdučka trava ima sve uslove da sva ta krvarenja smiruje. Kod belog pranja pokazuje hajdučka trava veoma dobre uspehe, uziman kao čaj ili mlak čajni na­pitak, upotrebljen kao sredstvo za ispiranje. Zbog toga, ženama se veoma pre­poručuje hajdučka trava, i mnoge brige, zlovolja i nelagodnosti bi nestale kad bi žene više upotrebljavale ovaj lekoviti, i pri tom potpuno bez loših dejstvava, pri­rodni lek.

Achillea millefolium Hajdučka trava, hajdučica ili ranjenik - legendarna lekovita biljka

Kao odličan čaj za žene uzima se sledeća čajna mešavina:

100 g hajdučke trave

25 g rizoma iđirota (br. 2)

75 g cvetova kamilice (br. 89) 50 g korena maslačka (br. 142)

2 pune čajne kašike te mešavine uzmu se za 2 šoljice čaja, a pije se dnevno neza­sladeno toplo ili mlako.

www.prirodanadar.rs               www.prirodanadar.com          www.natureasthegift.com

. . .

Odlomak iz knjige Lekovito bilje i njegova primena, autor Rihard Vilfort