Zadužbina i isporuka donacije za Srpsko Kosovo

Humanitarna akcija društva Zadužbina za pomoć ugroženim porodicama na Kosovu

 

Tokom prošle nedelje, aktivisti Srpskog društva Zadužbina realizovali smo još jednu uspešnu akciju pomoći našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji. Savindanska akcija Zadužbine na Kosmetu trajala je u periodu od 26.1 do 30.1.

Humanitarna akcija SD Zadužbina i isporuka donacije Za Srpsko Kosovo zajednička slika

Pored novčane pomoći koja je podeljena jednom delu najugroženijih porodica iz Štrpca sa okolnim selima, Pomoravlja, Metohije i severnog Kosova, u iznosu od 4.675 € i pored manjeg kontigenta garderobe, igračaka i slatkiša, jednoj porodici je kupljena krava sa teletom, dvema porodicama po pet koza,
a jednoj šporet na drva smederevac .

Uz pomoć dobrih ljudi iz Slovenije, ali i sa drugih strana, tokom proteklih nekoliko meseci sakupili smo isporučenu sumu i u Savindanskoj akciji ga darivali našem narodu na Kosovu i Metohiji.

Pri samoj organizaciji puta i odabiru porodica ključnu ulogu je imala HO Majka Devet Jugovića, kao i naši prijatelji na samom terenu i za sav njihov trud im se od srca zahvaljujemo! Bili su pravi domaćini, kao i svaki put do sada.

Humanitarna akcija SD Zadužbina i isporuka donacije Za Srpsko Kosovo krava kao poklon

Obišli smo i pomogli našu braću u Kuscu, Vrbovcu, Kosovskoj Vitini, Prekovcu, Slivovu, Bostanu, Čuki,  Uroševcu, Štrpcu, Sevcu, Berevcima, Gotovuši, Tučepu, Osojanu i Zubin Potoku.

U pitanju su siromašne, višečlane porodice, uglavnom bez ikakvih izvora prihoda, koje žive u izuzetno teškim uslovima, trošnim kućama, bez osnovnih uslova za život. Svi susreti su bili veoma dirljivi i sa mnogo emocija.

Kao i svaki put do sada svaki naš odlazak na srpsku Svetu zemlju iskoristimo i da se poklonimo našim svetinjama.  O Savindanu naši aktivisti su prisustvovali Svetoj Liturgiji u manastiru Gračanica, što je ovom putu dalo i onu duhovnu dimenziju, bez koje nam spasa nema. Svuda smo bili sa bratskom ljubavlju dočekani i ispraćeni što nas dodatno utvrđuje na našem putu i u našim nastojanjima da na njemu i istrajemo.

Humanitarna akcija SD Zadužbina i isporuka donacije Za Srpsko Kosovo smederevac kao poklon

Imali smo tu čast da budemo prisutni i na proslavljanju krsne slave Časne verige kod naše braće u selu Koš u Metohiji, što je bila još jedna prilika da svi zajedno osetimo pravo gostoprimstvo srpskog domaćina, i pored svih nedaća u kojima se naši domaćini nalaze.

Posebnu zahvalnost želimo da uputimo sveštenstvu Eparhije raško-prizrenske, HO Majci devet Jugovića, osoblju narodne kuhinju u Prekovcu, svim našim donatorima, našim aktivistima, kao i braći iz Beograda iz modne firme 33A.

U dosadašnjim akcijama Srpskog društva Zadužbina, a bliži se petogodišnjica našeg rada, sredstva koja su u novcu isporučena preko naših aktivista iznose 62.140 €. Za takve rezultate zahvaljujemo se svim našim priložnicima, jer bez njih naše dosadašnje akcije ne bi bile ovako uspešne.

Fotografije sa isporuke 13. donacije možete pogledati u FOTO GALERIJI.

KAKO RADILI TAKO NAM BOG POMOGAO!

Srpsko društvo Zadužbina +

. . .