.

Klima uredjaj i savet kako odabrati pravi uredjaj za stan

Kako radi klima uređaj, vrste, izbor, servis, ordžavanje i postavljanje klima uredjaja

.

klima uredjaj kako radi, klima uređaj, postavljanje klima

Kod vrelih letnjih dana gotovo je nemoguće zamisliti boravak u bilo kom stambenom ili poslovnom prostoru bez klima uredjaja. Važno je znati na koji način ugraditi ovaj uređaj i koliko će vas svi ti radovi koštati. Preporučuje se da postavljanje klima uredjaja obavi stručno lice kako se ne bi desilo da zbog nestručne ugradnje dođe do neke neželjene štete što automatski znači da vaša garancija više ne važi i oštećeni klima uredjaj ne možete reklamirati.

Kako da odaberete pravi klima uredjaj

Pre nego što odlučite da kupite klimu morate odrediti sledeće: tačno mesto na koje želite da postavite klima uredjaj, koliko kvadrata ima prostorija u kojoj je ugrađujete kao i način i kvalitet na koji je urađena izolacija tog prostora. Pre svega ovoga bitno je da znate samu namenu klima uredjaja – da li ćete je upotrebljavati samo kod hlađenja ili dogrevanja ili ćete je osim hlađenja upotrebljavati u zimskom periodu i kod grejanja.U ovom slučaju morate kupiti klima uredjaj koji jedino pored invertera može da Vas greje na niskim temperaturama (čak nižim od -10 stepeni C). Cena ovakvih klima uredjaja može biti i duplo skuplja u odnosu na obične.

Svi navedeni kriterijumi su veoma važni jer ukoliko ne ispunjava sve željene kriterijume mogu se pojaviti neželjeni problemi. Zato je bitno da ukoliko imate bilo kakvu nedoumicu obratite se stručnom licu pa i kad je u pitanju jačina klima uredjaja. Najpopularnija na našem tržištu je kada govorimo o jačini čuvena 12-ca koja može da rashladi prostor između 20 i 50 m2. Cena ovog klima uredjaja je između 200 i 300 eura dok klima uredjaj koji ima inverter košta oko 450 eura. Koliko će klima uredjaj zagrejati ili rashladiti neki prostor zavisi i kakva je izolacija tog objekta o čemu smo već govorili a na šta se treba obratiti pažnja.

Ako ste mislili da klima uredjaj hladi samo jednu prostoriju (npr. 15-ak kvadrata spavaće sobe) dovoljno je da ugradite slabiju klimu tj. u ovom slučaju klimu koju popularno zovemo “devetka”.

Ukoliko pogrešite u odabiru uređaja sebe ćete izložiti dodatnom trošku usled povećanog računa za potrošenu električnu energiju. Pored toga pažnju obratite i na slovnu oznaku ( A, B, C, D ) što ukazuje na energetsku efikasnost uređaja. Klima uredjaj koji ima oznaku A troši manje kilovat sati u odnosu na uređaje sa ostalim oznakama.

Prilikom ugradnje klima uredjaja, svejedno da li ste u kući ili stanu da li je prizemlje ili sprat, vreme koje je potrebno da se obavi je otprilike 2 sata. Najveći posao je bušenje rupe gde se provlače crevo i kabal koji služi za napajanje unutrašnje jedinice.

Kod postavljanja creva za vodu mora se povesti računa i nikad ga ne treba ostaviti da slobodno visi i da iz njega curi voda na sve strane. Najbolje rešenje je da se kod novoizgrađenih zgrada sprovede crevom u odvod koji za to služi ili kod starih objekata sprovede u oluke ili na neko drugo mesto.

Nakon što Vam majstor ugradi klima uredjaj brigu oko ovog uređaja preuzimate Vi. Kako biste sebe zaštitili od raznih neželjenih efekata morate adekvatno održavati Vaš klima uredjaj kao i redovno čistiti filter. Savet je da ukoliko u prostoriji ima previše dima filter čistite jednom mesečno. U toku godine treba proveriti koja je količina freona kao i servisirati uređaj. Kako nalaže Evropska Unija freon se u većini slučajeva zamenjuje ekološkim gasom. Servis koji se radi jednom godišnje košta oko 20 eura.

Kada je reč o eventualnim kvarovima klima uredjaja najčešći slučaj je vraćanje vode iz uređaja u prostoriju u kojoj se nalazi. U tom slučaju savetuje se obavezno pozivanje majstora, jer ovo spade u najčešće letnje kvarove kada se dogodi kondenzacija vode. Sama popravka ne traje dugo i ne košta mnogo.

. . .