Najlepše planine Srbije – Mokra Gora

Planina Mokra Gora i Moj izbor Top 10 planina u Srbiji za planinarenje. Balkanska lepotica

 

Mokra Gora se nalazi na jugozapadu Srbije, između reke Ibra i Belog Drima i zahvata ogroman prostor na tromeđi opština Istok – Kosovska Mitrovica – Zubin Potok

Naziv Mokra nosi sa pravom jer je njena široka i prostrana visoravan prepuna malih jezera i močvara…! Uz samu planinu se pruža i jezero Gazivode  koje je nastalo pregrađivanjem reke Ibar.

Zbog izuzetne flore i faune, klime i prirodnih potencijala, Jovan Cvijić je Mokru Goru nazvao „balkanskom lepoticom“, jer samo još na ovoj planini opstaju molika (petoiglični bor), tetreb, retke vrste divljih svinja, medvedi, srndaći…

Mokra Gora

 

Planinom dominiraju prirodno jezero, izvor Savine vode, vrhovi Berim (1731 m) i Radopolje, dok  su najviši vrhovi ovog masiva  Žljeb (2532 m) i Pogled (2155 m), te Beleg (2151m)  koji je na samoj granici sa Crnom Gorom.

Da bi obišli ovo prostranstvo morate izdvojiti nekoliko dana, ali isključivo uz dobre poznavaoce Mokre Gore.

Mokra Gora priroda

Foto: Miroslav Lazarević

Mokru Goru odlikuje gotovo netaknuta priroda. Ali sa nastankom problema na Kosovu i Metohiji i dolaskom međunarodnih snaga, ne postoji kontrola seče šuma, tako da su velike površine potpuno ogolele od bespravne seče.

Mokra Gora jezero

Foto: Miroslav Lazarević

 

Foto: Miroslav Lazarević

Jedino mesto za noćenje na Mokroj Gori, pored kampovanja, je planinarski dom koji se nalazi na 1340 mnv u sred guste četinarske šume. Kapacitet doma je otprilike za 20 ljudi. Hranu morate nositi sa sobom, jer tamo nećete imate gde da je kupite. Veći deo ove planine nikako nije za turiste, jer spada u retko naseljena područja,  ali je zato idealna za uživaoce mira i divlje prirode.

Ipak, na jezeru Gazivode ima “civilizacje”  jer su oko njega vikend naselja. Jezero je svojevremeno poribljeno i sad je raj za ribolovce, Pogodno je i za veslačka, motonautička i druga slična takmičenja.

Mokra Gora će svakako u nekoj budućnosti postati turistički centar sa hotelima, žičarama za leto i zimu, odnosno u planu je izgradnja kompletne infrastukture. Dok to ne postane, požurite!

Mokra Gora panorama

Foto: Miroslav Lazarević

U blizini Mokre Gore je i planina Rogozna na kojoj se odvaja Crni vrh 1479 mnv i izuzetno atraktivna tvrđava Jeleč grad 1262 mnv.

. . .

Dragana Rajblović je prva žena sa Balkana koja se popela na najviši svetski vrh Mont Everest. Živi za putovanja i obilaske prirodnih lepota širom zemlje i sveta. Vlasnik je sportskog kluba Alti koji za pojedince, grupe i firme organizuje planinarske uspone, avanturistička putovanja, vikend šetnje, timsko druženje motivaciju u prirodi.

www.alticlub.org.rs