Aleksandra Popović

Najlepše violinske melodije i film Šindlerova lista

Jedna od najlepših violinskih melodija ikada napisanih našla se na filmu

 

Najlepše violinske melodije u filmovima i film Šindlerova lista plakat

Nagradjivani film Šindlerova lista reditelja Stivena Spilberga, rađen po romanu “Schindler’s Arc” Thomasa Keneally-ja, govori o nemačkom biznismenu Oskaru Šindleru koji je za vreme Holokausta spasio više od hiljadu Jevreja zaposlivši ih u svojoj fabrici. Film ima sjajnu glumačku ekipu. Šindlera glumi Lajam Nison,a tu su još i Ralf Fajns i Ben Kingsli.

Muziku za film Šindlerova lista pisao je Džon Vilijams. Kompozitor je bio oduševljen filmom i smatrao je da je preveliki izazov napisati muziku za takav film. Spilbergu je rekao: ”Potreban ti je bolji kompozitor od mene koji bi napisao muziku za ovaj film.”

Spilberg je odgorio: ”Znam. Ali su svi mrtvi! ”.

Vilijams je svirao glavnu temu na klaviru, a po Spilbergovim sugestijama poznati violinist Isak Perlman je unajmljen da svira violinsku temu. Kada su Perlmana upitali da li se premišljao da svira filmsku muziku on je rekao da mu to nije ni palo na pamet jer je tema filma Šindlerova lista za njega bila isuviše važna i da je na taj način mogao bar indirektno da da svoj doprinos.

Ova violinska tema jedne je od najlepsih violinskih tema ikada napisanih.

Džon Vilijams je dobio Oskara za najbolju originalnu muziku za film Šindlerova lista. To je njegova peta nagrada ove vrste.

Ova predivna violinska melodija nalazi se i na repertoaru gudačkog kvarteta Wonder strings.

 

Film Šindlerova lista – Icak Perlman  

http://www.youtube.com/watch?v=XLK5OWU2YGw

 

www.wonderstrings.com

. . .