Priprema radijatora za zimu i grejnu sezonu

Kako se obavlja servis i priprema radijatora. Vrste radijatora i zamena starih radijatora

 

 

Priprema radijatora za grejnu sezonu

Pred svaku grejnu sezonu važna  je priprema radijatora za hladan period, što podrazumeva zamenu starih, dotrajalih radijatora, ili dodavanje  rebara na već postojeće,  što stanove u periodima kada je temperatura jako niska čini toplijim. Od svih radova vezanih za renoviranje kuće ili stana najskuplju investiciju predstavljaju upravo radijatori odnosno njihova zamena. Na tržištu postoji više vrsta radijatora kao što su gusani, aluminijumski, panelni i norveški radijatori. U odnosu na vrstu radijatora tako se razlikuju i cene pa pre samih radova možete tačno izračunati koliko Vam je novca potrebno za adekvatnu pripremu radijatora za zimu.

Za zamenu radijatora odlučuju se uglavnom svi koji u svojm stanovima imaju gusane radijatore. I pored toga što imaju dobre karakteristike s obzirom da kod njih malo teže tj. sporije dolazi do zagrevanja ali se i teže gubi toplota kada se zagreju sve češće se dešava da se zamenjuju za neke druge tipove radijatora. U poslednje vreme u novoizgrađenim objektima možete videti aluminijumske, panelne ili norveške radijatore. Jedan od najvećih razloga zbog čega se menjaju gusani radijatori je njihovo održavanje. Pošto se za njihovu izradu koristi isključivo gvožđe kod ovakvih radijatora se vrlo brzo pojavi korozija i moraju se često farbati što može predstavljati dodatni izdatak. Pored toga zbog svoje veličine oduzimaju previše prostora u odnosu na druge vrste radijatora. Svakako je važno da u odnosu na jednostavno farbanje koje često radimo i sami, što se tiče same zamene, moramo pozvati stručno lice.

Kako se skidaju stari radijatori?

Kako bi ste uspešno završili kupovinu novih radijatora a sebe poštedeli dodatnih troškova bitno je da sa majstorom koji će Vam ovaj posao završiti detaljno izmerite visinu i širinu radijatora. U većini slučajeva firma koja ugrađuje ujedno i prodaje radijatore pa tako možete završiti sve na jednom mestu. Razni profili i dimenzije su osnovne karakteristike svih radijatora. Na Vama je da odlučite.

Kada ste izabrali nove radijatore potrebno je da uklonite stare. Za demontažu nije potrebno mnogo vremena i posao nije previše težak. Najvažnija stvar kod ovog posla je da se cevi kompletno isprazne. Pražnjenje instalacije grejanja je obavezno bilo da ste u kući ili stanu. Jedino što bi u slučaju da živite u stanu bilo poželjno da obavestite komšije da će zbog tih radova biti isključena voda neko vreme.

Kada se završi pražnjenje instalacije može se početi sa demontiranjem starih radijatora, što bi vas otprilike koštalo između 1000 i 2000 din. po radijatoru. Ako gledamo cene od prošle ili pretprošle godine možemo zaključiti da su za nekih 15-ak posto manje, a da se u tu cenu računa pored demontaže i odvoženje skinutih radijatora.

Isključivo na Vama je da odlučite koju vrstu radijatora želite da stavite. Najvažnije je da znate da ako ste skinuli gusane radijatore posle njih možete postaviti bilo koju drugu vrstu, ali se zato kod ventila i cevi u sklopu radijatora mora obratiti pažnja na prilagođavanje. U tom slučaju dolazi do oscilacija u ceni same ugradnje koja ide u odnosu na dužni metar. Kod radijatora od aluminijuma cena zavisi od broja rebara.

U poslednjih par godina sve češći je slučaj da se umesto zamene starih radijatora i ugradnju novih ugrađuju samo dodatna rebra. Pored toga što smo već pominjali koliko je dobro grejanje gusanim radijatorima ljudi se za ovaj poduhvat odlučuju i u nedostatku novca. Za ugradnju dodatnih rebara potrebno je da izdvojite oko 1000 din. po jednom rebru i morate sačekati na isporuku koja je otprilike nedelju dana.

Svi ovi poslovi zavise isključivo od Vaše finansijske situacije, odnosno koliko novca možete uložiti. Predlog je da sa majstorom dobro izračunate i posavetujete se šta je najbolje rešenje. Pre radijatora treba videti u kakvom stanju su Vam prozori i vrata. U slučaju da Vam je stolarija loša, da ne dihtuje dobro, neće Vas ugrejati kako treba ni najkvalitetniji radijatori.

. . .