Muče vas proširene vene na nogama

Šta treba da znate o proširenim venama. Tretmani kako se leče proširene vene.

Proširene vene su otečeni delovi vena, koji se pojavljuju ispod površine kože. U većini slučajeva su tamno plave ili ljubičaste boje. Svaka vena može postati proširena, ali su ovim oboljenjem najviše pogođene one na nogama i stopalima. Razlog tome je u najvećem broju slučajeva opterećenje koje se javlja usled dugog stajanja i hodanja, čime je najveći pritisak ukupne težine tela upravo na nogama i stopalima.

Proširene vene mogu ukazivati i na ozbiljnije zdravstvene probleme

Iako u većem broju slučajeva proširene vene ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem, ponekad mogu izazivati neprijatnosti u vidu bola i bolnih stanja, pa mogu dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema. Uz to, proširene vene mogu biti znak ozbiljnog oboljenja krvotoka.

prosirene vene na nogama

Koji su uzroci proširenih vena

Pre nego što se odlučite za određeni tretman, morate otkriti koji je uzrok proširenih vena u vašem slučaju.

Naime, srce, kao glavni organ koji pumpa krv, dalje tu krv, preko krvnih sudova sprovodi svuda po telu. Iako su arterije te koje sprovode krv iz srca dalje, vene odvode krv nanovo u srce. I arterije i vene čitavog života rade isti posao u organizmu, pa svaki problem koji se pojavi u njihovom funkcionisanju, predstavlja potencijalni problem za čitav organizam.

Postoje određeni faktori koji se mogu smatrati uzrocima proširenih vena, a to su, pre svega: nasledni faktor, dugi periodi stajanja ili sedenja, trudnoća i povećana telesna težina. Zato je važno da prvo utvrdite koji od pomenutih faktora je u vašem slučaju doveo do proširenih vena, pa tek onda da pronađete odgovarajući tretman za lečenje.

Kada je reč o gojaznosti, ona je jedan od najčešćih uzroka proširenih vena, jer prekomerna težina stvara najveći pritisak upravo na noge i stopala. Zato je vrlo važno održavati optimalnu telesnu težinu i na taj način sprečiti rizik od nastanka proširenih vena.

Takođe, valjalo bi upražnjavati redovnu fizičku aktivnost, jer se na taj način poboljšava ukupna cirkulacija krvi. Jednostavne vežbe koje upražnjavate svaki dan ili pak, hodanje i trčanje će umnogome doprineti sprečavanju nastanka proširenih vena.

Još jedan uzrok nastanka proširenih vena je i tromboza dubokih vena, usled čega se javlja plava ili ljubičasta boja vena. Najčešće dolazi do ovoga kada se smanji elastičnost vena, pa dolazi do nakupljanja krvi i stvaranja trombova.

Preterana izloženost sunčevim zracima takođe može dovesti do pojave proširenih vena i to najčešće u predelu lica. Zato je važno pažljivo i umereno se izlagati suncu, uz korišćenje zaštitnih krema.

Tretmani i lečenje proširenih vena

Postoje različite vrste medicinskih i nemedicinskih tretmana za rešavanje problema proširenih vena.

Ako želite da se podvrgnete homeopatskim i tzv. prirodnim preparatima, najbolje je da se odlučite za primenu jabukovog sirćeta, recimo, jer ovaj metod se pokazao prilično delotvornim, ako su se tek pojavile proširene vene. Pri tom imajte na umu da je za delovanje jabukovog sirćeta, u većini slučajeva potrebno oko mesec dana, da bi se pokazao boljitak.

Ostale metode se odnose na nošenje čarapa sa kompresijama, razne vrste krema i losiona, kao i hirurške metode.

Mnogi ljudi brinu najviše o tome što proširene vene izgledaju ružno. Ali, uz to, u većini slučajeva uključuju i brojne nelagodnosti. U svakom slučaju se savetuje savet lekara kada doše do pojave ovih neprijatnosti. Lekar će vas informisati o svim mogućim tretmanima, u skladu sa uzrokom nastanka proširenih vena u vašem slučaju.

Svaki pojedinačni slučaj proširenih vena može da ima različit uzrok, ili pak kombinaciju više pomenutih uzroka. Zato je važno da uvek imate na umu da ono što se pokazalo delotvornim kod jedne osobe, ne mora nužno da bude delotvorno i kod druge. Morate biti strpljivi, jer je često potrebno više vremena da se otkrije pravi razlog nastanka proširenih vena kod pacijenta i da se odredi pravi tretman.

Pored neophodnog i nadasve iskrenog razgovora sa vašim lekarom, možda će biti potrebno da izvršite i neke dodatne analize.