Razlog zašto se Papa Benedikt XVI povukao sa čela Rimokatoličke Crkve

Niz teorija i razloga zašto se neočekivano povukao Papa sa svoje funkcije. Postoji jedno logično i duhovno objašnjenje – postao je pravoslavac

 

Zašto se povukao Papa Benedikt XVI – postao je pravoslavac

Papa postao pravoslavac. Pre nego što počnete da se smejete i odmahujete rukom na ovu tvrdnju, dajte da malo istražimo stvar, videćete da nije nelogična. Uz to, predstavićemo i najzanimljivije teorije zbog čega je Papa Benedikt XVI drugi put u istoriji Rimokatoličke Crkve napustio Svetu stolicu.

Njegova odluka da sam sebe razreši dužnosti je šok za ceo Rimokatolički svet. A šok je stoga što se ta funkcija ne napušta. Jer jednom apostol na zemlji zauvek apostol. Sa funkcijom Pape se umire, ona se ne napušta po doktrini Rimokatoličke Crkve. A i nije logično. Po Božijoj volji je dobio najsvetiji čin na zemlji i on ga se sada odriče. Odriće se Božije volje, odriče se vere. Nijedan od prvih 12 apostola nije svoju misiju napustio, kao ni jedan papa do sada. Odnosno jeste jedan u srednjem veku.

Jednom se svega to desilo, pre 600 godina iz političkih razloga, da bi došlo do ujedinjenja Crkve i zemlje, jer je jedan Papa bio višak. Do tada, a i od tada do sada to je bilo nezamislivo, jer potpuno urušava ideju katoličanstva da je Papa naslednik Svetog Petra i Hristov namesnik na zemlji. Zato su sada svi rimokatolici u stanju neverice i šoka, jer je ovo presedan koji ruši temelje na kojima Vatikan počiva. Papa se preobratio, odrekao Svete Stolice.

A ne zaboravimo jednu bitnu stvar, dosadašnji Papa Benedikt XVI je bio vrlo konzervativan branilac vere i jedan od onih istaknutih teologa koji su branili čistotu rimokatoličke vere. To je ključni razlog zašto je Papa Benedikt XVI abdicirao, jer je on sigurno svestan svog čina i posledica po svoju Crkvu. Ipak je to učinio, u godinama u kojima nema straha i na poziciji nedodirljivog gospodara Crkve. Samo dubok razlog jači od vere u Rimokatoličku Crkvu i jači od odgovornosti za posledice po Vatikan i vernike je morao da prevagne. A taj razlog je spasenje duše, kada se odričeš svega za spas duše svoje. Tu je razlog kako je i zašto Papa Benedikt XVI postao pravoslavan.

Ipak, za radoznale čitaoce da navedemo razloge koji kolaju medijima zašto je Papa Benedikt XVI abdicirao i napustio tron Svete Stolice. Tu ima raznih špekulacija, ozbiljnih i neozbiljnih:

–          Jedna teorija kaže ono što i sam Papa Benedikt XVI kaže – umor

–          Druga teorija kaže da je umor posledica operacija na srcu i pejsmejkera

–          Treća teorija kaže da Papa Benedikt XVI ima leukemiju i da neće preživeti 2013-u

–          Zatim teorija da nije više mogao da se nosi sa aferama za pedofiliju katoličkih sveštenika koji potresaju svet

–          Onda, da nije mogao da izdrži borbu za prevlast izmedju jakih kardinala i raznih strujanja unutar Vatikana

–          Takodje, provlači se njegovo razočarenje time da je bio žrtva curenja informacija iz njegovog kabineta od strane batlera, pa se razočarao u strukturu Crkve

A sad dolaze neke fantastične teorije:

–          Prvo, da se Papa Benedikt XVI povukao sa trona zbog proročanstva da će Papa biti ubijen 2013-e godine

–          Zatim, da je dobio instrukcije tajnih vladara iz senke da se u osvit uspostavljanja globalnog Novog poretka povuče i raslabi Rimokatoličku Crkvu za dolazak novog vladara i nove religije Antihrista

–          Onda, da se po nalogu iluminata povuče kako bi crni Papa seo na presto Vatikana

–          Takodje je u opticaju i teorija po kome su mu iz lože u kojoj je navodno pripadao visoki majstori masonerije dali zadatak da se povuče, kako bi svet u stanju šoka manje pažnje i reakcije posvetio podizanju Novog Solomonovog hrama u Jerusalimu.

I tako, ima tu svakakvih teorija ali je najfantastičnija ona da je Papa postao pravoslavac i da je zbog toga odlučio da abdicira. Duhovne oči su mu se otvorile po volji Božijoj i on je video svet kakav jeste. Kako je verski odlično obrazovan i moralan, Papa Benedikt XVI je shvatio svet oko sebe, i ko je on i ko je Rimokatolička Crkva i kardinali, i šta je prava i istinita Hristova Crkva a šta nije. Shvatio je istinitost pravoslavnog učenja koje on dobro poznaje. Zato je i napomenuo u svojoj odluci da abdicira da se dugo preispitivao sa Gospodom oko odluke, kao i da nema duhovne i fizičke snage. Zamislite to priznanje, kao poglavar hrišćanske crkve i apostol nemati duhovne snage. Da, on nema više duhovnu snagu za rimokatolicizam. I odlučio je stoga da se povuče protiv svih pravila i njegovih dotadašnjih verovanja, i kako on sam kaže „ da ostatak života provede udaljen od sveta“. Udalje od sveta baš kao i sveti starci pravoslavlja i pravoslavni monasi u ćelijama gde se mole za spasenje sveta i sopstvene duše. I zadnje što je poručio vernicima je:

„Molite se za mene i Crkvu (da nadje pravi put)“

Teorija da je Papa Benedikt XVI postao pravoslavac je toliko fantastična da je u stvari potpuno istinita, jer je u nekoj drugoj dimenziji potpuno logična i očigledna. Papa je svoju odluku o povlačenju uradio u godini kada se proslavlja Milanski edikt i uspostavljanje pravoslavlja kao zvanične religije Rimskog carstva. Jer, ne zaboravimo, religija koju je rimski car Konstantin Veliki godine 313 ozvaničio kao hrišćanstvo, do dana današnjeg traja neizmenjena kao pravoslavno hrišćanstvo.

Rimokatoličko hrišćanstvo nastalo velikom Šizmom i još kasnije menjano, nije ono hrišćanstvo ranog veka koje je postalo i ostalo put spasenja za vjek vjekova. Niti je sada ovaj Papa više Papa Katoličke Crkve, on je sada postao pravoslavni monah. On se odrekao onog najsvetijeg u rimokatoličkoj veri, apostolstva i papstva Rimokatoličke Crkve, svestan da je to ili veliki greh izdaje Rimokatoličke Crkve ili pak veliko spasenje sopstvene duše. Da bi spasao dušu svoju, sve je ostavio iza sebe, da bi krenuo putem pravoslavlja i odricanja, da bi hodio za Hristom.

Gospode, pomiluj ga grešnog!

. . .