Bedales school – misao i učenje bez ograničenja

Najmodernija srednja škola Velike Britanije. Bodales je mesto za individualce

.

Bedales je potpuno drugačija i originalna srednja škola. Najmodernija i slobodarska (freethinking) škola Engleske se raširila na 60 hektara  plodne seoske zemlje u Hamshiru. Osnovana je 1893 godine kao alternativa krutom stilu viktorijanskog obučavanja. To je bila proba i pokušaj kako napraviti kolektiv za individualiste. Podržavajući taj idejni zamah, mnogi umetnici, pisci i muzičari su se preselili u blizini – da bi bili blizu svoje dece.

Bedales najbolja liberalna i slobodoumna srednja škola Engleske

Škola pazljivo čuva svoju različitost u odnosu na druge britanske institucije. Nema školske uniforme, nema svečanih misa u kapeli. Profesore zovu samo po imenu. Jedinstveno i jedino kategoricno ograničenje u školi je: na časove ne sme da se ide bos. 

„Što više slobode, time više odgovornosti“ – tvrde u Bedales-u. U školskom rasporedu se nalaze i čudni predmeti počev od vrtlarstva i brodogradnje, do kovanja alata i joge (pre par godina ovde je živeo i predavao poznati guru iz Indije.

Pokazatelj oxibridge – broj učenika upisanihu dva vodeca univerziteta Velike Britanije (Oksford i Kembridž)  je svega pet posto, ali za njima niko ovde od učenika i ne juri.

Cena za trimestar: 7850 funti – škola i 9985 funti – internat

448 djaka – 210 dečaka, 189 devojčica

Broj učenika u razredu: 24    

www.bedales.org.uk

. . .