Kako se prati Kineski kalendar i odredjuje kineska Nova Godina

Kineska kalendar je specifičan i zato kineska Nova Godina dolazi svaki put različitog dana

 

Kineski kalendar i kako se računa kineska Nova godina

Kineska Nova godina za razliku od zapadnog Julijanskog / Gregorijanskog kalendara se izračunava na osnovu lunarnog ciklusa. Celom sinodičkom lunarnom ciklusu pri čemu mesec gledan sa zemlje zauzima istu poziciju u odnosu na sunce, potrebno je 29,5306 dana. Ovo je u suprotnosti sa siderijskim* mesecom koji traje 27,3217 dana. Kao što se vidi ovde, opet gledano sa zemlje mesec zauzima istu poziciju u odnosu na zvezde.

Računanje kineske ere se je započelo od prvog kineskog cara. 2013 godina zmije po kineskom zodijaku Žuti car je krunisan u godini 2697 pre nove ere. Ne treba brkati Žutog cara sa Žutim kraljem koji je živeo u 21. veku pre nove ere.

Ove godine je 10. februara 2013, u jutarnjim časovima po evropskom vremenu započeo novi mesec i Nova Kineska lunarna godina – godina 4710. Generalno se za 4710 godinu kaže da astrološka godina Zmaja prelazi u godinu Zmije.

To međutim, nije u potpunosti tačno. Prelazak iz jedne astrološke godine u drugu odvija se tokom prolaska prolećne ravnodnevnice. Ovo se dešava svake godine oko 4. februara. Drugim rečima, Nova kineska lunarna godina ne pada baš sinhronizovano sa početkom nove astrološkog godine. U praksi, određivanje kineskog zodijaka izaziva samo probleme kod ljudi koji su rođeni oko kineske Nove godine.

Prema kineskom zodijaku je kineski kalendar podeljen na 12-godišnji period. Prema jednom predanju položaj životinja se je odredio nakon jedne utakmice između samih životinja. Pozicioniranje na završetku trke je trebalo da obezbedi mesto koje će svaka životinja zauzeti u kineskom kalendaru. Pacov se je kada je vo već stigao do obale neopaženo popeo volu na leđa i kada je vo kročio na obalu pacov je skočio prvi na obalu reke i bio prvi u trci. Vo je dakle dobio drugo mesto. Svinja je bila zbog lenjosti poslednja. Kompletna redosled je sledeći:

1. Pacov

2. Vo

3. Tigar

4. Zec

5. Zmaj

6. Zmija

7. Konj

8. Ovca (navodi se i kao Koza)

9. Majmun

10. Petao

11. Pas

12. Svinja

Poznavanjem ovog zodijaka je moguće izračunati/pogoditi nečiju starost.

U kombinaciji sa 5 elemenata i to metala, vode, drva, vatre i zemlje nastaje ciklus od 60 godina   (u stvari, to nije u potpunosti tačno, ali u ovom tekstu ne radi se o detaljima) Ako se pritom upotrebi diferencijacija prema teoriji Jin/Jang može se primeniti raspon od 120 godina. Jedna epoha se naziva 3600 = 60 h 60-godišnji period. Ovi veliki ciklusi olakšavaju kalkulaciju u vezi sa kineskim godinama i tipa godina u kojima živimo.

Sada uzimamo godinu 4710 = 78 h 60 + 24 + 6 = 39 h 120 + 12 + 12 + 6 = 392 h 12 + 6. Preostala vrednost 6 je pokazatelj godine u kineskom zodijaku.
U ovom slučaju, to odgovara godini Zmije.

Neki kalendari navode pogrešno godinu 4711. Uzimajući gore navedeno računanje u obzir to ne može biti godina Zmije.

Za početak kineske Nove godine se kao referenca uzima zimski solsticij (najkraći dan, najduža noć u godini) To je uvek u jedanaestom mesecu prethodne godine. U vreme Žutog cara je to bilo 23. decembra 2698 pre nove ere. Dakle, prva kineska godina je počela u godini 2697 pre nove ere. To znači da mi onda 10. januara 2013 ulazimo u kinesku godinu 4710( = 2697 + 2013)

Razlika u brojanju kineskih godina je verovatno izazvana pogrešnom konverzijom korišćenjem nepostojeće nulte godine u zapadnom kalendaru.

Mnogi će se zapitati šta donosi naredna godina? Važno za ovo je uzeti globalni trend računanja ciklusa od 60 godina i tako „tumačiti“ trenutnu situaciju. Na primer, uporedite napad na Perl Harbur 9. decembra 1941, a oko 60 godina kasnije 11. septembra 2001 napad na Svetski trgovinski centar. Na ovaj način se može stvoriti uvid u istoriju svake zemlje i svetsku istoriju pogledima nazad u rokovima od 60 godina.

*Siderijski potiče od latinske reči Sidus „zvezda“ što je vreme kada mesec punu orbitu oko Zemlje ostvaruje u odnosu na fiksne zvezde. Zvezdani „siderijski“ mesec dana ima oko 27,3217 dana, što je 27 dana, 7 sati, 43 minuta i 11,6 sekundi

 

Tekst prenet sa sajta: http://biserdobisera.net