Kronos kvartet 

Smatraju se za najbolji gudački kvartet na svetu. Kronos kvartet na repertoaru ima 600 dela

 

Kronos kvartet - najbolji gudački kvartet na svetu

Kronos kvartet. Nedavno sam sa prijateljem ćaskala o Kronos kvartetu, inače mom omiljenom gudačkom kvartetu, i brzopleto mu dala pogrešnu informaciju. Tražeći još neki podatak o ovom bendu na internetu shvatila sam i da nema mnogo tekstova o njima. Mislim da tu grešku definitivno treba ispraviti.

Kronos kvartet je, čini mi se, najpoznatiji gudački kvartet na svetu. Osnovao ga je violinista Dejvid Harington 1973. u Sijetlu. Od 1978. kvartet je stacioniran u San Francisku.

Tokom godina menjale su se postave kvarteta ali je kvartet najduže radio u postavi David Harrington prva violina, John Sherba druga violina, Henk Dutt viola i Joan Jeanrenaud kao čelo. Današnji sastav čine prva trojica a čelista je Jefrey Zeigler.

U vreme kada je slavio 25. godina rada, Kronos kvartet je na svom repertoaru imao preko 600 dela, a od toga 400 kvarteta pisanih samo za njih, više od 3000 nastupa i veliki broj nagrada.

Kronos kvartet se specijalizovao za savremenu klasičnu muziku. Preko 750 dela nastalo je samo za njih. Sarađivali su sa mnogim modernim kompozitorima, pre svega minimalistima, kao sto su Džon Adams, Arvo Part, Stiv Rajš, Filip Glas,Teri Railey kao i sa kompozitorima iz drugih zemalja – Kaija Saariaho iz Finske, Pēteris Vasks iz Litvanije, Franghiz Ali-Zadeh iz Azerbejdžana i Osvaldo Golijov iz Argentine.

Osim moderne klasične muzike Kronos kvartet na svom repertoaru ima različite muzičke žanrove: etno, rok džez, tango, filmsku, ekperimentalnu. Interesantna je njihova saradnja sa etno muzičarima iz najrazličitijih krajeva sveta – meksički rokeri Café Tacuba, azerbejdžanski pevač Alim Qasimov, Bolivudska pevačica Asha Bhosle, čuveni rumunski ciganski bend Taraf de Haidouks i dr. U saradnji sa našom kompozitorkom Aleksandrom Vrebalov, nastala je ova kompozicija.U njoj se javljaju elementi mađarskog folklora.

Kronos kvartet – Caravan: Pannonia boundless

httpv://www.youtube.com/watch?v=U1Nq7SR6DRM

Od poznatih imena sa kojima je Kronos kvartet saradjivao tu su i Astor Pjacola, Pet Metini, Dejvid Bouvi, Modern Jazz Quartet, Tom Waits, Bjork a takodje su i snimali za Neli Furtado, Faith no more, Tiger Lillies i mnoge druge. Poznate je i njihova obrada Džimi Hendriksovog hita Purple Haze kao i muzika za film Requiem for a Dream.

Kronos kvartet -Purple haze

httpv://www.youtube.com/watch?v=UP7rjppeRA0

Kronos kvartet je tokom godina snimio skoro čerdeset studijskih albuma, osvojio veliki broj nagrada a članovi kvarteta su aktivni i u edukativnim programima za mlade muzičare.

Aleksandra Popović

www.wonderstrings.com