Kako izgledaju Doživljaji Nikoletine Bursaća u 21. veku

Kako savremena deca posmatraju junake iz Ćopićevog romana Doživljaji Nikoletine Bursaća

 

Kada u lektiri za osnovnu školu, 2011. godine imate knjigu Doživljaji Nikoletine Bursaća a kao temu za pismeni iz srpskog „Na rastanku želim da vam kažem“ onda vam je pomoć prijatelja neophodna.

Zamoli me potomak da mu pomognem oko lektire. Eto on je pročitao i prepričao pa da „bacim pogled“.

Šta bi jedan osmak rođen 1996. godine mogao da zaključi iz ovog dela? Dete koje još od obdaništa uče da ima svoja prava, da roditelji ne smeju da viču, puše i puštaju decu samu bez pratnje i kontrole i da su batine prevaziđen vaspitni metod, da ne kažem zabranjen.

Njemu su Nikoletina i njegova družina bili jadna zanemarena deca puštena da ih vaspitava ulica, pa je sasvim logično da su postali huligani koji se tuku, kradu, napadaju i beže od kuće. Njihovi roditelji su toliko loši da na njih nije vredelo trošiti reči, a jedina svetla tačka su bili Nemci koji su pokušavali da uvedu red i bili žrtva ovih drugih.

O pismenim sastavima nema šta da se kaže – isti su kao i kada smo „mi“ išli u školu.

Jedino što je na prijemnom ispitu za srednju školu umesto sastava sa radnim nazivom „Taština praznine“ trebalo pisati pravu kritiku pravog filma. Nekako mi se čini da je to moglo biti dobro uvežbano baš kroz domaće i pismene radove, ali …

 

Izvor teksta blog Pomoć prijatelja