.

Najlepše planine Srbije – Besna Kobila

Planina Besna Kobila i Moj izbor Top 10 planina u Srbiji za planinarenje.

 

 

Planina Besna Kobila nalazi se u južnom delu Srbije, nedaleko od Vranja, u okviru planinskog masiva koji obuhvata planine Dukat, Bele Vode, Doganica, Gloška planina..itd. Doline u podnožju Besne Kobile su pod šumom, a viši delovi su pod pašnjacima.

Najlepše planine Srbije – planina Besna kobila

Besna kobila planina – panorama. Foto: Miroslav Jeremić

Najviši vrh zove se isto kao i sama planina, Besna Kobila, i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.922 metra. Sa ovog vrha, po lepom danu, pruža se neverovatan pogled – lokalci kažu da se nekad vidi čak i daleka Šar-planina, Olimp, Vlasinsko jezero, Kopaonik…

Malena sela uglavnom su skrivena u dolinama između planinskih vrhova. Na planini postoji mnoštvo zemljanih puteva pogodnih za šetnju, a visoki pašnjaci, jelove šume i čuvene berbe borovnica čine ovu planinu jednim od  i neobičnijih mesta u Srbiji.

Najlepše planine Srbije – planina Besna kobila pejzaž

Besna Kobila planina – pejzaž. Foto: Miroslav Jeremić

Biljno bogatstvo koje ima Besna Kobila i koje je karakteriše,  zasniva se na divljem, samoniklom, lekovitom bilju i divljim plodovima. Među najpoznatijim vrstama lekovitog bilja koje rastu na Besnoj kobili su: kantarion, divizma, kopriva, kičica, nana, oman, hajdučka trava, borovnica, malina, maslačak, matičnjak… Takođe, planinski pašnjaci, šume, nezagađeno zemljište, voda i vazduh, pružaju odlične uslove za boravak i odmor na Besnoj kobili.

Najlepše planine Srbije – planina Besna kobila i staza

Besna kobila i staza. Foto: Ivan Strahinić

Planinarski dom Besna kobila, kapaciteta 80 ležaja, nalazi se na nadmorskoj visini od 1480 m. I ovo je područje koje spada u retko naseljena, ali u selima se ponegde može naći privatan smeštaj, kao npr. u dolini Dukata.

Najlepše planine Srbije – planina Besna kobila i Divizma

Divizma. Besna Kobila planina. Foto: Miroslav Jeremić

Dragana Rajblović je prva žena sa Balkana koja se popela na najviši svetski vrh Mont Everest. Živi za putovanja i obilaske prirodnih lepota širom zemlje i sveta. Vlasnik je sportskog kluba Alti koji za pojedince, grupe i firme organizuje planinarske uspone, avanturistička putovanja, vikend šetnje, timsko druženje motivaciju u prirodi.

www.alticlub.org.rs

. . .