Nemačka – zemlja bajkovitih zamkova

Mali vodič za turiste koji žele da posete Nemačku

 

Neuschwanstein zamak i Nemačka – zemlja bajkovitih zamkova

Nemačka je zemlja u kojoj se može doživeti bajka. Dovoljno je samo otići u jedan zamak čiji izgled očarava svako oko koje ga pogleda. To je zamak čija je spoljašnjost poslužila kao inspiracija Voltu Dizniju za dvorce iz Pepeljuge i Trnove Ružice. Ovo saznanje je sasvim dovoljno da se krene u obilazak ovog dvorca iz snova. Sam njegov izgled je kao bajka, on kao da lebdi iznad predela koji ga okružuje. I njegova unutrašnjost opčinjava. Naziv ovog velelepnog zdanja je Neuschwanstein (slika), ili, u slobodnom prevodu, Nova Labudova stena. Sagradio ga je Ludvig II, potomak Vitelsbah dinastije. Priča koja se kreće oko ovog poznatog nemačkog vladara još jedan je podstrek da se ovo zdanje poseti.

Drugi zamkovi, ne manje bajkoviti od Nove Labudove stene, od kojih zastaje dah pri samom pogledu jesu Linderhof Palace i Herrenchiemsee Palace. U njima se može videti mnogo istorisjkog blaga pomoću kojeg možemo naslutiti način života nemačkih vladara i time se vratiti kroz istoriju.

Majnc je istorijski grad u kojem možemo videti velelepne katedrale, kao i druge istorijske spomenike. Odatle ćemo moći da naučimo dosta o nemačkoj kulturi i pređašnjem životu. Grad koji se ne može zaobići jeste i Frankfurt na Rajni, grad koji pored velike lepote ima i bogat noćni život, za one koji vole takve doživljaje u stranoj zemlji.

Pored nezaobilaznih istorijskih mesta Nemačke, nešto što obavezno treba posetiti jesu i najveći gradovi: Minhen, Berlin i Drezden. Tamo možemo videti, nasuprot istoriji zamkova, savremeni način života Nemaca u velikim gradovima. Time ćemo upotpuniti sliku o Nemačkoj kao zemlji sa tradicijom, ali i sa bogatim savremenim životom.

Severna Nemačka je prelepi deo Nemačke gde se nalaze mnogi gradovi-luke koji nas mogu očarati svojom lepotom. Prisustvo mora, njegov miris i blizina, šetnje pored mora, jedno su od iskustava koje treba doživeti svuda gde je to moguće, pa nikako ne treba propustiti obale mora Severne Nemačke.

Za ljubitelje prirode Južna Nemačka je raj na zemlji. Klisure, ravnice, planine… Sva ta raznovrsnost čini ovaj deo Nemačke veoma bajkovitim. Ispod Švarcvalda izvire reka Dunav koja prolazi i kroz Srbiju. Minhen kao savremeni grad sa tradicijom i kulturom mora biti usputna stanica svim turistima koji dođu u Nemačku.

Nemačka ima puno toga da ponudi. Može se naći ponešto za svakog. Zbog toga ova zemlja se mora naći na mapi svih turista koji su željni da vide i prošlost i sadašnjost jedne zemlje, tradiciju i savremene tokove. Nemačka pruža uživanja za sve. Njene prirodne lepote mame posetioce, i zbog toga oni požele da se tu ponovo vrate i opet dožive nezaboravne trenutke. Zbog svega navedenog, odlazak u Nemačku jeste san svakog pravog ljubitelja putovanja.

Brankica Živković, profesor srpskog jezika i književnosti-master