Postavljanje parketa u stanu

Kako se obavlja postavljanje parketa u stanu. Važnost parketara. Zaštita parketa.

Postavljanje parketa u stanu - kako se postavlja parket
Kako pravilno i profesionalno postaviti parket u svom domu?

Da bi Vaš pod izgledao lepo čak i nakon dugog niza godina veoma važan je način na koji se obavlja postavljanje parketa. Kako ne bi došlo do neželjenih posledica ne dozvolite da Vam postavljanje parketa obavlja neko ko nije stručan i kvalifikovan, jer eventualna šteta ili bilo kakvo oštećenje ponekad ne mogu da se saniraju.

Koliko je važno odabrati pravog parketara:

Pažljivo odaberite prave parketare koji imaju višegodišnje iskustvo kako bi Vaš pod bio pravilno postavljen a vi bili zadovoljni i kvalitetno završenim poslom i novcem koji ste u njega uložili. Postavljanje parketa zahteva veštinu i iskustvo.

Mnogi majstori smatraju da je jedan od najboljih načina postavljanja kada se parket lepi ili zakiva u drvenu podlogu.

Način postavljanja parketa:

Pored ovog postoji još niz drugih načina na koje možete postaviti parket. Postoji oko 10–ak načina na koji se može složiti parket, mogu biti klasični ili moderni. Ukoliko želite mogu se ugraditi bordure raznih vrsta i boja, mozaici, figure i sl.

Cementna košuljica ne sme biti preterano vlažna odnosno ne sme prelaziti određene vrednosti, na šta se obraća posebna pažnja kada se pristupa postavljanju parketa. Iz mnogih razloga je ovaj postupak jako bitan i od njega mnogo toga zavisi. Ukoliko se desi da parket nije kvalitetno i dobro postavljen, svaki sledeći postupak potpuno gubi smisao. Vredni i odgovorni parketari moraju posvetiti punu pažnju ovom poslu i stalno se usavršavati kako bi posao što bolje i kvalitetnije obavljali.

Zbog čega je važna zaštita parketa:

Da bi Vaš pod imao što duži vek trajanja veoma važan segment u njegovoj ugradnji je svakao i zaštita. Ako se desi da se nakon ugradnje ne ispoštuju svi tehnološki procesi, eventualne štete mogu biti velike. Takođe naše tržište nudi šarenoliku paletu parketa, različitog kvaliteta i različitih cena.

Ukoliko izaberete jeftiniju vrstu parketa ne znači da ste izabrali kvalitetniju. To se pre svega odnosi na samu obradu kojoj mnogi proizvođači ne pridaju veliki značaj. Poluobrađen, samim tim povoljan i jeftin parket neće dati pozitivne rezultate tokom korišćenja.

Najveći neprijatelji podova:

Vrlo brzo će ovakvu vrstu parketa napasti gomila insekata, bakterija i gljivica što dovodi do veoma brzog propadanja parketa. Ne samo parket, gomila insekata može napasti i druge predmete od drveta u tom prostoru.

Kako bi se sve ovo sprečilo postoje specijalne supstance kojima se parket premazuje i čime se sprečava pojava insekata i propadanje parketa. Specijalne supstance štite drvo prodiranjem u njegovu strukturu čime se sprečava njegovo propadanje i nisu štetne po ljudsko zdravlje.

Zaštita drveta odnosno premazivanje parketa ovim supstancama obavlja se i kada se postavlja potpuno novi parket i kada se hobluje i restaurira stari.

. . .