Saveti za dug i zdrav život

Dr Johana Budvig kreator Budvig protokola i dijete za lečenje raka i njeni saveti za zdrav život

 

Ovo su saveti za zdrav život koje nam je ostavila nemačka naučnica i naturopata Dr Johana Budvig. Njen rad je poznat po tome što je prva ukazala na štetnost rafinisanih i zasićenih ulja i što je promovisala ishranu baziranu na hladno cedjenim sirovim uljima. Poznata je njena Budvig dijeta i protokol ishrane za bolesnike sa teškim hroničnim bolestima i kancerom, koje je lečila uz pomoć nekoliko stvari: samleveni lan sa medom, laneno ulje i sveži kravlji sir, ulja sa dobrim elektronima, i td.

Ovom prilikom prenosimo njene preporuke kako da se  preventivno ostvari zdrav život uz dobre navike.

Saveti za zdrav život Dr Johane Budvig

Saveti za zdrav život Dr Johana Budvig Lan i laneno ulje

1. Pijte puno vode (2-3 litre dnevno).

2. Ne pijte zašećerena gazirana pića (Coca Cola, Pepsi, Fanta, Jupi), niti pića što sadrže umjetna sladila – veštačke šećere (Gvarana, voćni jogurt, sokovi).

3. Sokove pijte što više sveže isceđene ili izmiksane uz mleko (frappe).

4. Za zdrav život zaboravite slatkiše, kolače, i druge slatkiše.

5. Da biste dobijali dovoljno ugljenih hidrata jedite sveže ili sušeno voće, integralni hleb, integralna žita, integralnu testeninu.

6. Svaki dan jedite sirovo voće i povrće (po mogućnosti u 5 boja dnevno), i

7. Za dobijanje dovoljno kvalitetnih masnoća u organizmu, jedite koštunjavo voće kao što su orasi, bademi, lešnici; ali i semenke suncokreta, bundeve i drugog.

8. Jedite svežu ribu. Jedino što se u zadnje vreme sve više govori o nataloženoj živi i drugim opasnim teškim metalima u mesu ribe.

Plava riba sadrži dve značajne Omega-3 masne kiseline koje su bitne za pravilan rad stanica (EPA i DHA). To su sledeće plave ribe koje preporučujemo: inčun, gavun, srdela, skuša, lokarda, palamida, tuna; a i losos (iako nije plava riba) ima Omega-3 masne kiseline.

9. Boravite na otvorenom, sunčajte se (pripazite se najjačeg Sunca u julu i avgustu), ako ništa drugo sedite kraj otvorenog prozora. Pogotovo se sunčajte ako ste bolesni.

10. Krećite se, radite fizičke poslove, bavite se sportom, šetajte 30 minuta svaki dan (šetajte sa psom ili bez njega).

11. Spavajte dovoljno (7 – 9 sati).

12. Kao preventivu jedite sveži kravlji sir kupljen na pijaci (ili iz dućana) i u njega dobro umešajte supenu kašiku lanenog ulja (može i mikserom). Nakon što otvorite bočicu ulja obavezno je držite u hladnjaku (pazite na rok trajanja!).

www.prirodanadar.rs               www.prirodanadar.com          www.natureasthegift.com