Matičnjak – tinktura i čaj od matičnjaka Melissa officinalis

Limunova trava, pčelinja trava, trava za smirenje, Melisa, sve su to nazivi za Matičnjak – Melissa Officinalis L.

.

Matičnjak ili Melisa – tinktura i čaj od Matičnjaka dejstvo i efekti Melissa officinalis

Matičnjak ili Limun trava. Ovaj ljupki rođak žalfije i lavande nosi isto grčko ime kao i pčela melissa koja ga posećuje zbog nektara i koja ga istovremeno oprašuje. Nema ništa lepše od njegovih belih cvetića što mirišu na sveži limun, na čiju nežnu pistu od tri režnjića sleću pčele radilice…

Biljka raste u velikim grmovima i dosegne 40 do 80 cm visine, a svoje cvetne vjenčiće otvara u prvoj polovini leta.

Domovina matičnjaka su istočne obale Sredozemnog mora, ali je nakon uzgoja u vrtovima pobegao u prirodu. Danas ga nalazimo po svim osunčanim livadama zapadne Evrope, a najčešće uz stare zidove, ivice puteva, živice, u vinogradima i ruševinama.

Nije poznato da li su ga stari narodi uzgajali zbog njegovih lekovitih svojstava ili zbog obilja nektara koji nudi pčelama. Kako god bilo, oni su ubrzo otkrili njegove vredne osobine. No, naročito su arapski lečnici shvatili kakva se moć krije u ovoj biljci; prvi su je prozvali „travom za srce“ (ona ga jača, smiruje lupanje, odgoni teskobu); proglasili su je takodje i  „travom za vedrinu“, pogodnom za jačanje svih vitalnih sposobnosti, delotvornom protiv „crnih misli“ neurastenije, teskobe, „fiksnih ideja“, glavobolja uzrokovanih nervnom napetošću i gubitka pamćenja.

Kasnije, nakon što su benediktinci prihvatili kulturu matičnjaka od Arapa, postali su u tome pravi stručnjaci: matičnjakova voda, a naročito Karmelićanska vodica od matičnjaka, postao je poznati lek u celom svetu.

Matičnjak je za moga oca uvek bio jedna od najomiljenijih trava, a zvao ga je limunčica zbog njegova karakteristična mirisa (narodni su mu nazivi limunka, nana, pčelarica, pčelinja trava). Za mene je ova biljka kraljica svih stimulirajućih trava: nespretnom ljubavniku, nemirnoj glavi porodice, ženama opterećenim problemima, očajnicima, onima što ih prati neprestani osećaj poraza u životu, savetujem ovu magičnu travu koja obnavlja organizam, vraća snagu i radost življenja čak i najsnuždenijima …

Mnoge sam nervne depresije izlečio pomoću matičnjaka. Ova biljka uklanja smetnje što uzrokuju psihički krah ili su njime uzrokovane: u oba slučaja neminovno dolazi do poboljšanja. Matičnjak deluje protiv grčeva: drugim rečima, on uklanja bolni ili teskobni grč raznih organa, bilo da se radi o srcu (lupanje, „srce koje poludi“, „srce koje se steže“…), krvotoku (zujanje u ušima, vrtoglavica…), probavnog sitema (grčevi u želucu, crevima), nervnog sistema (nesvestica, nesanica, umni zamor, migrena, teskoba, uznemirenost …), sistema za disanje (napadi astme, nezaustavljiv kašalj, i slično) a i svih drugih organa.

Tako dobar čaj od matičnjaka može izlečiti mnoge neodredjene bolove u stomaku, mnoge zubobolje i bolesti uha, nepravilne menstruacije …

U spoljnoj primeni iva biljka, zdrobljena ili u obliku losiona, vrlo je delotvorna protiv neuralgija, reumatičnih bolova, povreda i rana kod kojih ubrzava zarastanje.

Moris Mesaže – knjiga Moj herbar zdravlja

.

Tinktura od Matičnjaka

Kako se spravlja tinktura od matičnjaka

Tinktura od matičnjaka se može spremiti i kod kuće. Narodno verovanje govori da se Matičnjak bere oko 24 juna, na Dan Svetog Jovana, baš kao i Kantarion, da se beru gornje grančice sa sitnim belim cvetovima. Cvetovi matičnjaka treba da budu sveži, ne precvetali.

Za tinkturu matičnjaka i za čaj, biljka se bere u toku sunčanog dana, pre 12 ili 13 h sati, najbolje u periodu od 10 do 12h, kada se izgubi jutarnja rosa i pre nego što sunce počne da slabi, jer tada Matičnjak ima najviše lekovitih sastojaka u sebi.

Ubrani matičnjak stavite u široku teglu do 2/3 visine tegle i prelijete do vrha sa 50% alkoholom ili dobrom rakijom od 50 gradi. Zatvorite poklopcom i ostavite tri nedelje na tamnom mestu da odstoji. S vremena na vreme promućkajte tinkturu matičnjaka. Nakon tri nedelje rastvor matičnjaka i alkohola procedite i sipajte u tamne flašice. Tinktura od matičnjaka je spremna.

 

Kako se koristi tinktura od matičnjaka

Tinktura od matičnjaka se koristi kao i čaj, stim da tinkturu matičnjaka možete piti, stavljati u losione, gelove, kreme, meleme.

Napominjemo da u jačoj koncentraciji matičnjak usporava rad srce, obara pritisak i omamljuje, pa iako je tinktura matičnjaka bezopasna, ne treba sa njom preterivati.

Spolja koristite tinkturu od matičnjaka za uboje, nategnute ligamente, reumu, zarastanje rana, ubod insekata.

Tinktura Matičnjaka je nezaobilazna u našim mešavinama tinktura za depresiju BioMind, tinktura za pritisak BioHiper, tinktura za smirenje Biorelax.

www.prirodanadar.rs               www.prirodanadar.com          www.natureasthegift.com