Recept za zdrav posni kolač na vodi

Kako napraviti posni kolač na vodi a bez ulja. Zdrav slatkiš za decu i odrasle

 

Zdrav posni kolač na vodi bonžita

Posni kolač na vodi je poslastica za sve one koji iz nekog razloga ne konzumiraju jaja i mleko, i masnoće. S obzirom da ga spremam svojim ukućanima i da je vrlo jednostavan rešio sam da ga podelim sa publikom. Moram priznati da mi je u početku bilo vrlo nestvarno da se može napraviti posni kolač na vodi, medjutim kada sam ga isprobao, vrlo mi se dopao, tim pre jer je vrlo zdrav.

Recept za posni kolač na vodi je vrlo jednostavan i brz. Prvi put kada sam ga našao bio sam skeptičan, ali se u praksi ispostavilo da sjajno funkcioniše. Ima nekoliko varijanti kako se može praviti. U svakom slučaju ga je moguće napraviti i sa uljem ili maslacem, ali danas preporučujemo samo posni kolač na vodi.

Slatkiš koji predstavljam je jedna od varijanti popularnih musli kolača i slatkiša, kod nas poznatijih kao bonžita slatkiš jer se na sličnom principu radi. Mogućnosti varijacija su nebrojene ovog recepta za posni kolač na vodi. Pa da vidimo kako se sprema posni slatkiš.

Sastojci za posni kolač na vodi

U ovom receptu dajem okvirne količine sastojaka jer svako može sam sebi da doradi ukus po želji. Na primer, ja volim ukus jabuke pa stavim dve jabuke a jednu bananu, neko stavi dve banane a bez jabuke, ponekad stavim i malo rendane šargarepe i još neke sastojke. Takodje, neke sastojke možete i isključiti iz recepta, na primer ako ste alergični na orahe ili ne volite susam, itd.

No, da vidimo osnovni recept.

200 – 300 grama ovsenih pahuljica

1-2 banana

1 – 2 jabuke

30-50 grama lomljenog pečenog lešnika

30 – 50 grama oraha

30 grama suncokreta

30 grama susama

50-100 grama meda

cimet – vanila

rum

so

Kako se priprema posni kolač na vodi

Irenda se jabuka i pomeša sa ovsenim pahuljicama i doda malo vode ili jabukovog soka. Pusti se malo da odstoji, 5 do 10 minuta, a onda se doda izmrvljena banana pa onda sve ostalo u količinama po želji. Stavi se malo soli kao za hleb. Cimet i rum služe kao začini a može i vanila. Cimet i jabuka su proverena kombinacija.

Kada sve smešate, smesu sipajte u tepsiju i razvijte je u sloj od oko 2 cm debljine. Tepsiju pre toga obložite papirom za pečenje da vam se kolač ne ulepi za ivise tepsije. Zagrejte rernu na 180 C i stavite tepsiju u rernu. Pecite 15 do 20 minuta. Izvadite, ohladite, isecite i servirajte.

 

Posni kolač na vodi i razne varijante

U posni kolač na vodi se može dodati šećer ali mi ga izbegavamo jer je med dovoljno sladak a i ne volimo mnogo slatko. Šećer može biti i smedji ili obični beli konzumni. Dodavanje šećera neće ugroziti njegova dobra biološka svojstva. Može se dodati i malteks, fruktoza, pekmez.

Takodje, od količine vode zavisi da li će kolač biti vlažnij ili suvlji. Može se i povećati debljina kolača, da bude i po 4, 5 cm debljine. Može se napraviti i skroz suv i hrskav kolač, ali u tom slučaju ne dodavajte vodu u njega i smanite jabuke.

Meni je omiljen način i recept za posni kolač dodavanje rendane šargarepe, malo mekinja, lana, i preko vrha Menaž čokolada, koja je inače posna, samo ima masnoće. I na kraju kada napravite kolač i ako ste van posta, dok je još topao isečete ga na štangle, stavite na tacnu,  prelijete ga sa dve kugle sladoleda od vanile i prelijete karamel topingom. Nije posno ali je ukusno :-)