Kuda ide Evropski novac

Koje evropske zemlje i koliko daju a koje primaju evropski novac

 

A di su naši evropski novci?

Slika govori više od 10.000 novčanica od 500 eura :-)

Ko u Evropskoj uniji daje koliko novca a ko uzima evropski novac. Za očekivati je da se evropski novac uzima od jednih i daje drugima ali ne! Evropski novac teče svima i od svih. Kako to izgleda na Infografika slajdu pogledajte dole.

 

Evropski novac i EU

Budžet EU se finansira iz različitih izvora uključujući procenat bruto svakog člana nacionalnog dohotka zemlje. Troši se na raznolikim naporima kao što je podizanje životnog standarda u siromašnijim regionima i osiguranje bezbednosti hrane. Evro je zajednička valuta u većini zemalja EU.

Odakle evropski novac dolazi?

EU dobija prihode ne samo od doprinosa iz zemalja članica, već i od plaćanja uvoznih dažbina na proizvode koji dolaze izvan EU i procenat poreza na dodatu vrednost koji se obračunava u svakoj zemlji.

Kako je evropski novac potrošen?

Budžet EU plaća ogroman niz aktivnosti od ruralnog razvoja i zaštite životne sredine za zaštitu spoljnih granica i promovisanje ljudskih prava. Evropska Komisija, Savet i Parlament imaju zadatak da kažu koliki je budžet i kako se on dodeljuje i rasporedjuje. Međutim, Komisija i zemlje EU su odgovorni za stvarnu potrošnju budžeta.

Evro

Evro – koriste kao evropski novac svaki dan oko 332 miliona Evropljana – i to je najopipljiviji dokaz saradnje između zemalja EU. Njegove prednosti su odmah očigledno svakome koji putuje u inostranstvo ili koristi online kupovinu na sajtovima sa sedištem u drugoj zemlji EU.

 

Izvor: European Union

 

Evropski novac - koje EU zemlje daju a koje primaju novac

A gde će biti Srbija?