Frižideri i zamrzivači

 

 

Frižideri i zamrzivači – kako izabrati pravi?

Frižideri i zamrzivači

Potreban Vam je novi frižider ili zamrzivač? Pitate se kako da odaberete pravi? Šta je to o čemu treba voditi računa prilikom odabira? Postoji nekoliko stvari kojima se treba voditi. Na prvom mestu je napraviti finansijsku konstrukciju koja u  najvećoj meri utiče na kupovinu samog uređaja. Mnogi stručnjaci govore o nekim drugim takođe važnim stvarima kada je reč o kompletnoj beloj tehnici.

Saveti pri kupovini:

Pre same kupovine potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Ono što najviše utiče na izbor uređaja je broj članova domaćinstva koji određuje njegovu veličinu. Ukoliko su u pitanju samo 2 člana sasvim je dovoljan frižider zapremine između 100 i 120 litara dok je za četvoročlanu porodicu neophodan uređaj sa zapreminom između 200 i 250 litara. Još jedna bitna stvar koja utiče na odabir uređaja jeste koliko često idete u nabavku namirnica, kao i koja količina hrane Vam je potrebna za neki određeni period. Ukoliko se snbdevate jednom u nedelju dana svakako su Vam potrebne fijoke i pregrade koje služe za produženo odlaganje namirnica. U slučaju da više upotrebljavate zamrznutu hranu svakako Vam je više potreban uređaj koji ima veći deo za zamrzavanje.

Različiti modeli u različitim bojama:

Kada je reč o nekim detaljima kod ovakve vrste uređaja najčešće pitanje se postavlja da li odabrati kombinovani frižider sa zamrzivačem u gornjem ili donjem delu. To je već stvar ličnog ukusa a kao dodatna opcija može biti model frižidera nazvan side by side koji je s jedne strane frižider a s druge zamrzivač. Što se tiče samog dizajna kao i boja tu Vam se tek pružaju razne varijante.

Energetska efikasnost uređaja:

Kada kupujete rashladno zamrzivački uređaj veoma je važno da povedete računa o klimatskom razredu koji je naznačen na aparatu tj. nalepnici. Pojedini renomirani proizvođači nude Vam uređaje koji mogu raditi čak i na jako visokim temperaturama preko 40 stepeni. Sa efikasnim komponentama koje te uređaje krase, kompresorima, kondenzatorima i isparivačima oni i u tako ekstremnim uslovima pružaju potrebnu temperaturu koja iznosi za frižider oko 4 stepena a za zamrzivače je to temperatura od -18 stepeni.

Visoke energetske vrednosti obeležene su na sledeći način: A, A+ ili A ++. Ukoliko izaberete uređaj sa nekom od ove 3 oznake budite sigurni da ste se odlučili za najštedljivije aparate sa najvišom energetskom efikasnošću. Mnogi uređaji visokog kvaliteta imaju odličnu toplotnu izolaciju, kvalitetna vrata kao i najsavremeniju komponentu rashladnog sastava kao i elektronsku regulaciju čime se znatno smanjuje potrošnja električne energije.

Na koji način Vi možete uticati na štednju električne energije:

• Prvo i osnovno je da se konstantno održava temperatura u frižideru od oko 4 ili 5 stepeni. Ukoliko je temperatura niža od optimalne svakako da će se povećati potrošnja el.energije.

• Kod zamrzivača se preporučuje održavanje temperature od -18 stepeni. Ukoliko je temperatura niža za 5 stepeni to automatski povećava potrošnju el. energije za više od 20 %.

• Preporuka je da odaberete model frižidera koji ima No Frost sistem koji automatski odleđuje deo u kome je zamrzivač. Stvaranjem ledenih naslaga takođe se povećava potrošnja el. energije i smanjuje efikasnost hlađenja. U tom slučaju ukoliko je zamrzivač visoke A klase a ne održava se na pravilan način on deluje u potpunosti isto kao da imate uređaj niže B ili čak C klase.

• Veličinu uređaja je potrebno u potpunosti prilagoditi svojim potrebama. Ukoliko držite poluprazan frižider ili zamrzivač utoliko trošite mnogo više novca na njihovu potrošnju nego što Vam je to potrebno.

• Kod frižidera i zamrzivača je takođe važan kvalitet vrata kao i način na koji dihtuju. To je svakako nešto na šta treba posebno obratiti pažnju jer ukoliko dihtovanje nije zadovoljavajuće neophodno je odmah promeniti gumu na vratima.Posetite ovaj link ukoliko vam je potreban servis zamrzivača.