Kako izabrati bežični ruter za svoje potrebe?

Saznajte koje su najvažnije karakteristike koje morate gledati prilikom kada se bira novi bežični ruter.

Kako izabrati bežični ruter best wireless router asus

Danas ne postoji čovjek koji se nije koristio internetom barem jednom u životu. Internet je u svakom domu, kafiću, šoping centrima čak i u hotelima. Preko interneta se obavljaju poslovni razgovori, igraju se igrice, uči se strani jezik ili se samo pregledavaju novosti iz svijeta. No, sve to nebi bilo moguće da nemamo rutere u svojim domovima. Ruteri su mali uređaji koji šalju podatke između dvije mreže i tako omogućavaju pristup internetu. Bežični ruteri su dizajnirani kao bežične pristupne točke za internet. Ta bežična internet veza se postiže preko audio valova.

Kako bi iskoristili određeni bežične rutere na najbolji mogući način i oslanjali se samo na njegove najjače strane potrebno je znati na što treba obratiti pažnju kod kupnje bežičnog rutera za svakodnevnu uporabu. Neke od tih najvažnijih stavki su:

Domet bežičnog rutera

Za bežične rutere spajanje se ne vrši žicama nego sve ide preko audio valova. Svaki bežični uredjaj ima neki domet koji se smanjuje radi različitih prepreka kao što su zidovi unutar kuće. Sama snaga signala ovisi o dometu jer što si bliže ruteru snaga je bolja i veza je stabilnija. Udaljavanjem od rutera snaga signala se smanjuje kao i brzina interneta.

Dual band i single band

Postoje dvije frekvencije koje koriste, a to su 5 GHz i 2.4 GHz. Single band ruteri koriste 2.4 GHz frekvenciju s prosječnom brzinom interneta i malim brojem uređaja spojenih na ruter. Općenito se koristi za jednostavno surfanje po internetu i prikupljanje podataka. Dual band koristi obje frekvencije, i 5 GHz i 2.4 GHz, te se koristi za slanje različitih materijala većeg obujma, kao što su muzika i videi,  preko interneta u kratkom vremenu. Dual band ruteri imaju veću brzinu i mogu se spojiti s većim brojem uređaja te su automatksi skuplji, jer im je izvedba bolja od single band.

Izvor: best wireless routers