Recept kako se pravi nevenovo ulje i Neven kao lekovita biljka za žene

Lekoviti neven je poznat kao čaj za ženske bolesti a ulje od nevena za kožu. Recept kako se pravi nevenovo ulje.

 

Neven (Calenudula officinalis) je lep narandžasti cvet koji se lako održava. Stabljika i lišće su mesnati i pomalo lepljivi od biljnog soka nevena koji je u stvari lekovita tvar biljke. Neven ima izuzetna svojstva i u našem bavljenju fitoterapijom potpuno nas je iznendio svojim širokim spektrom dejstva na imunitet, upale, detoksikaciju, zarastanja rana i kožne probleme. Zasadite u svom vrtu neven za čaj i za nevenovo ulje koje možete sami napraviti. Ulje od nevena ima izuzetna svojstva i treba ga imati u kući, počev od lečenja opekotina, akni, otoka, čireva do unutrašnjih organa.

Evo šta veliki francuski fitoterapeut Moris Mesaže kaže za neven i nevenovo ulje.

.

NEVEN – Calendula officinalis

Nevenovo ulje Priroda na Dar - prirodno ulje od nevena

Poznate su dvije vrste nevena, jedna kultivirana, s dvostrukim cvjetovima, koji zovu još i zimorod i druga divlja, koja uspijeva uglanom u istoj klimatskoj zoni kao i vinova loza. Obje imaju ista ljekovita svojstva i isti izgled (duguljaste, malo nazubljene listove, cvjetove narančaste boje koji se otvaraju u 9 sati jutro, a zatvaraju u 5 sati popodne); kultivirana je vrsta mnogo bogatija „laticama“ (za botaničare su to pravi cvjetovi).

Iako su neven dugo zamjenjivali maslačkom, ipak su ga u srednjem vijeku dobro poznavali sv. Hildegarda i Albert Veliki, koji su ga koristili protiv crijevnih smetnji, oboljenja jetre, uboda insekata i ugriza gmazova. Talijanski ga je liječnik Mattioli u 16. stoljeću prvi koristio kao kolirij za oftalmije, konjunktivitis i druge upale oka.

Danas znamo da neven djeluje stimulirajuće i umiruje grčeve (koristan je stoga protiv astme, kašlja, lupanja srca, nesanice i tjeskobe). Dokazano je da djeluje povoljno na rad jetre i lučenje žuči (zanimljivo je da su to tvrdili već i pristalice „medicine znakova“ i to samo zbog žute boje njegovih cvjetova). Isticala su se njegova svojstva da pročišćava krv, te pospješuje mokrenje, probavu i znojenje (dragocjeno kod infektivnh bolesti).

Hvalili su i njegovo djelovanje u vanjskoj primjeni – njegovo svojstvo da zalječuje rane, naboje, ozebline, opekotine, ekceme, impetigo, čireve, prišteve, kurje oči, bradavice i akne.

Poznato je njegovo djelovanje protiv upornih povračanja, a dokazana je njegova djelotvornost protiv očnih bolesti. Naročito bih istakao njegova „ženska“ svojstva: mladim djevojkama i ženama pred menopauzom koristit će za reguliranje ciklusa, ukoliko je poremećen, za povratak izgubljene menstruacije, za smanjenje preobilna krvarenja i dr. Kura nevenom tjedan dana pred očekivanim početkom menstruacije osigurava njezin miran tok.

BERBA : Nevenove cvjetove i listove berite ujutro, prije nego se rastvore njegovi lijepi, narančasti cvjetovi. Upotrijebite ih svježe ili ih osuštite u hladu, na zračnom mjestu. Uzgajajte ga u vrtu: lijep je za oko i zalog je dobra zdravlja. Ako sijeme posijete u proljeće, imat ćete njegove cvijetove gotovo cijele godine.

Priroda na Dar kantarionovo ulje i nevenovo ulje - ulje od kantariona i ulje od nevena

 

Recept kako se pravi nevenovo ulje – domaće ulje od nevena

Uberite u kasno prepodne, pred samo podne otvorene cvetove nevena i nešto malo listova. Iseckajte cvetove i listove makazama i stavite sve u široku teglu. Prelijte suncokretovim ili maslinovim uljem, zatvorite teglu i stavite na sunce i toplo mesto, jer toplota ehstrahuje lekovite tvari iz nevena. Neka tegla stoji na suncu 3 do 4 nedelje. Svakodnevno promućkajte. Na kraju proceidite i stavite u tamnu staklenu ili farmaceutsku boičicu i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Pažnja: nevenovo ulje zna da brzo oksidira. Uvek kada uzimate ulje od nevena proverite da nije promenilo boju ili se užeglo, jer je tada izgubilo lekovitost. Ulje od nevena se može piti kod osetljivog želuca sa ranicama ili postojanja čira na želudcu i dvanaestopalačnom crevu, dve kašike dnevno pre jela, samo napominjemo da ulje mora biti sveže i sa jestivim uljem napravljeno.  

 

 

Izvor: Maurice Messegue  – Moj herbar zdravlja

www.prirodanadar.rs               www.prirodanadar.com          www.natureasthegift.com