Parket, laminat ili brodski pod u vašem domu

Parket, laminat ili brodski pod – Koji je najbolji izbor?

Parket, laminat ili brodski pod?

Kod velikih površina postavljanje gotovog parketa može biti veoma brz i jednostavan proces. Naravno ukoliko se radi o idealno ravnoj površini, što nije uvek takav slučaj. Pored samih neravnina u podu tu su i delovi oko radijatora, cevi, štokova i pragova na koje se mora obratiti pažnja i uspešno rešiti ovakvi problemi. Da bi se i na ovim problematičnijim mestima uspešno postavio parket moraju se bušiti rupe kako bi se moglo uklopiti. Da bi sve bilo precizno obavljeno potrebno je iscrtavati tačno mesta koja je potrebno bušiti.

Kod otvora za cevi radijatora potrebno je izbušiti rupu širu za 10 mm u odnosu na samu cev. Uz štokove se parket postavlja tako što se postavlja pod okvir. Ukoliko je potrebno štok se može skratiti i staviti daska kao podloga. Da bi se stvorili odgovarajući prelazi sa parketa na druge podne obloge i materijale najbolje je koristiti ukrasne lajsne.

Jednostavne tehnike postavljanja parketa:

Tehnika lepljenja cele površine obavlja se u slučajevima gotovog parketa debljine do 10 mm. U tom slučaju se parket u celosti lepi za podlogu a vrsta lepka se određuje u odnosu na vrstu parketa. Za parket debljine veće od 20 mm moguće je postavljanje direktno na podložene daske. U suprotnom kod tanjeg parketa pre postavljanja potrebno je položiti ploče od iverice ili kosmati pod na daske.

Postavljanje gotovog parketa se naročito preporučuje u kombinaciji sa podnim grejanjem pri čemu se postepeno treba regulisati grejanje sve do postizanja maksimuma. Ukoliko je podno grejanje već postavljeno pre postavljanja parketa grejanje mora biti isključeno i može se uključiti nakon 48 sati s tim što se postepeno povećava temperatura. Toplina poda ne bi trebala da prelazi 26 – 27 stepeni.

Postavljanje laminata:

Postupak postavljanja laminata je veoma sličan gotovom parketu. Njega čine pojedinačni elementi sa sistemom za postavljanje koje ne iziskuje lepljenje. Na taj način ovu vrstu poda nakon postavljanja možete rastaviti i ponovo upotrebiti. On se može postaviti i u kombinaciji sa podnim grejanjem s tim što se strogo moraju pratiti uputstva proizvođača. Pre postavljanja laminate potrebno ga je uneti u prostoriju u koju se postavlja i ostaviti ga neko vreme tu kako bi se prilagodio uslovima.

Postavljanje masivnog parketa:

Masivni parket u svom načinu postavljanja zahteva obezbeđivanje potpuno ravne podloge i  lepljenje za celu površinu. Kada se pod postavi potrebno ga je brusiti i prelakirati.

Postavljanje brodskog poda:

Postavljanje dasaka brodskog poda zahteva podlogu od podložnih dasaka a u odnosu na njihovu debljinu potrebno je postaviti i kosmati pod. Daske koje su pre toga obrađene mogu se lakirati, uljiti ili premazati voskom dok je neobrađene potrebno brusiti i lakirati.

Postupak brušenja:

Podove koji nisu obrađeni potrebno je brusiti i prelakirati ili nanositi ulje i vosak. Ovaj postupak se uvek ostavlja za kraj svih radova u bilo kojoj prostoriji i na taj način štiti parket od eventualnih oštećenja prilikom obavljanja nekih drugih radova.

Stepen brušenja utiče na odabir granulacije koja će se upotrebiti. Za stare parketne podove brušenje zavisi od stepena umazanosti ili nastalih oštećenja i nepravilnosti tokom korišćenja. Pre zadnjeg brušenja potrebno je popuniti i ukloniti sve nepravilnosti. Za ovaj postupak treba upotrebiti mešavinu rastopljenog fugiranog kita i praha i lopaticom popuniti svaku rupu. Treba uzeti u obzir da vreme potrebno za vezivanje mešavine je najmanje 30 minuta.

Kako održavati podove:

Podove možete čistiti dve do tri nedelje nakon postavljanja. Za čišćenje se uglavnom preporučuje usisivač i vlažna krpa. Ukoliko ima tragova od obuće ili prilepljene prljavštine i masnoće najlakše je odstraniti vlažnom krpom. Upotrebom adekvatnih sredstava za čišćenje i negu Vaši podovi će dugo imati svilenkasti sjaj i izgled kao da su tek prelakirani. Na koji način ćete održavati podove zavisi i od stepena opterećenosti pa u tom slučaju svakako treba pratiti uputstva proizvođača uz koje ćete znati koja sredstva za čišćenje kom materijalu najviše odgovaraju.