Rodjendan Bašte Balkana

Gde si pošla sa cvetom u kosi pre 4 godine? Danas je 4-i rodjendan Bašte Balkana

 

9 maj, Dan pobede Evrope i rodjendan Bašte Balkana.

Rodjendan Bašte Balkana - 4 godine posle ili gde si pošla sa cvetom u kosi

I tako prodjoše 4 godine od našeg prvog teksta objavljenog 9 maja 2009 godine. Tada smo zadenuli cvet u kosu i krenuli putevima medijskog života. Danas nam je rodjendan. Zato ćemo u to ime napraviti malu retrospektivu gde smo to i šta smo postigli za ove četiri godine, šta nam se sve dešavalo i kuda ćemo dalje.

Iza nas je preko 2000 tekstova. Nebrojeno mnogo komentara. Preko 40 autora koji su se pojavili, svratili, otišli ili ostali. Tu je i publika, njih oko 2 miliona posetilaca u ove četiri godine. Publika iz celog regiona ex Jugoslavije i delom iz sveta. Iako naša statistika govori da imamo posetioce iz skoro svake zemlje sveta, ipak najviše njih dolazi iz zemalja bivše Jugoslavije i to dosta ravnomerno.

Imali smo mnogo tekstova, različitih sadržaja, tema i stilova. Neki članci su bili kvalitetni a neki i ne baš, priznajemo. Mnoge dobre tekstove smo preneli sa drugih sajtova ili iz knjiga smatrajući da bi trebalo da se nadju na našem sajtu. Srećni smo što smo napravili pravu malu zbirku dobrih tekstova u našoj arhivi koja je svima dostupna. S druge strane mnoge naše tekstove su drugi mediji i portali preneli na svojim sajtovima. Drago nam je da se dobra poruka širi dalje. Neki od tekstova su imali i po nekoliko hiljada šerovanja i lajkova i žive iz dana u dan. Najpopularniji tekstovi imaju i po 10,000 posetilaca mesečno. I traju godinama već.

Imali smo, imamo i imaćemo razne autore. Svi su oni došli slobodnom voljom na Baštu, i mnogi od njih su i otišli slobodnom voljom. Nikoga nismo pitali zašto dolazi a ni zašto odlazi. I svi su autori različiti, drugačijih shvatanja, senzibiliteta, karaktera i pisanja. Bašta različitih cvetova. Svako je pisao šta je i kako je hteo, nismo nikoga ograničavali a ni cenzurisali. Neki od njih su dobili benefite od boravka na Bašti Balkana, neki drugi nisu to prepoznali, neki su više očekivali a neki manje. Ali su svi imali priliku da pišu na jednom portalu koji ima visoku posećenost i čitanost, daleko višu posećenost nego velika većina nedeljnih magazina. Mi to nikada nismo potencirali a ni isticali, prosto zato jer nam to nije presudno u životu. Rasli smo i napredovali po prirodi stvari, polagano i postepeno. Na kraju smo i postajali svojevrstan web magazin koji uredjuju sami autori baštovani.

Naravno da to ne bi postali bez publike, koja je druga strana medalje. Iako mi nismo pratili modne trendove i aktuelnosti publika je pratila nas. Zašto i kako, iskreno ne znamo. I od nje smo mnogo toga naučili, iako ponekad nije bilo lako sa čitaocima. Mnogi su sebi davali više prava nego što im pripada ili što je mera dobrog vaspitanja pa su nas grdili, kritikovali, vredjali, tražili da menjamo uredjivačku politiku jer im se nešto nije dopadalo što je napisano ili objavljeno. Drugi su nas pak hvalili i slali nam komplimente i podršku. I jednima i drugima šaljemo po jedan cvet i poljubac.

Mi smo danas na naš mali rodjendan jedan skromni web magazin. Zadruga autora koji uredjuju nezavistan web medij. To nam niko ne priznaje, niti mi to ističemo da smo nezavisni i čitani, jer niko ne vidi naš uticaj na javno mnenje Srbije. I dok je god to tako, dok god mi otvoreno ne utičemo na javnu scenu Srbije i velike dogadjaje, već utičemo samo na nevidljive pojedince i njihove misli i male živote, mi smo na pravom putu i možemo u miru da hodamo sa cvetom u kosi kroz život. Nadamo se da će to dugo potrajati.

U to ime želimo da se zahvalimo svim čitaocima što nas posećuju i čitaju, želimo da se zahvalimo svim autorima što pišu i trude se da učine nekome život boljim, i posebno želimo da se zahvalimo svima koji su nam nesebično pomogli na bilo koji način da postojimo. I da u našoj Bašti Balkana ima raznih cvetova. Pozvani ste da svako ubere svoj cvet!

. . .

Gde si pošla sa cvetom u kosi?

U Baštu Balkana na rodjendan :-)    

.

Borivoj Janković – Gde si pošla sa cvetom u kosi

httpv://www.youtube.com/watch?v=OgDZOrSZRI8

.

Evropska himna – Oda Radosti. 9 maj Dan Evrope

httpv://www.youtube.com/watch?v=VelRNIpjF6I