So i prekomerna upotreba soli – preslana hrana goji

Koliko dargocena za metabolizam so može da bude i štetna kada je prekomerna upotreba soli u hrani jer goji i diže pritisak

Da li jedemo preslanu hranu

So i prekomerna upotreba soli - preslana hrana goji i diže krvni pritisak

So je neophodna za normalno funkcionisanje čovekovog organizma, ali mnogi ljudi previše zasole hranu koju pripremaju. Naša domaća kuhinja je takva da skoro da ne postoji jelo koje nije presoljeno. Suhomesnati proizvodi, sir, kiseli kupus, ajvar su obično dosta slani. Masline i feta sir trebalo bi da se isperu vodom, koliko su slani. Mnoge namirnice se praktično konzerviraju upotrebom soli, te im se tako produžava upotreba. Slane kifle jesu ukusne, ali sa previše soli. I ostala kupovna peciva se uglavnom mnogo sole. Sa malih ekrana nam se serviraju reklame za čips i razne druge grickalice koje su zaista veoma slane. Neki vole slane kokice, kikiriki, bademe i da ne idemo dalje. To je pravi atak na organizam.

So i dnevne potrebe organizma

3 grama soli dnevno je sasvim dovoljno za čoveka prosečne veličine. Ako se bavite sportom ili fizičkim poslovima, više se znojite, pa može i malo više soli. Ko se više znoji taj pije i više vode, tako da nema problema. U svakom slučaju ne bi trebalo da je to više od 5 grama dnevno. Bebe treba da uzimaju mnogo manje količine soli, srazmerno svojoj veličini. To znači oko 10 puta manje u odnosu na odrasle.

Vodite računa da vi i vaša deca ne uzimate previše soli. Možda je nekom dobro posoljena hrana ukusna, ali radi zdravlja treba biti umeren. Kada se hvatate za slanik, setite se da su mnoge namirnice već slane i da ih nije ni potrebno soliti.

Zdravstveni rizici prekomerne upotrebe soli

Uzimanje previše soli, u dužem vremenskom periodu je veoma opasno po zdravlje. Možda niste znali ali slana hrana podiže krvni pritisak. Dugoročno to može da dovede do ozbiljnih posledica. Bolje sprečiti, nego lečiti hipertenziju. Ako se nastavi sa preslanom hranom i kod povišenog pritiska, to može da dovede do infarkta i šloga. Zašto su infarkt i šlog tako česti kod nas? Možda je vreme da se zamislimo.

Previše soli nikako nije dobro ni za želudac i creva, a najgore prolaze krvni sudovi. Osim toga, mogu da se jave problemi sa bubrezima, oštećenja bubrega ili kamen u bubregu.

Ukoliko ste jednom pojeli nešto preslano, to nije strašno, uzmite što više vode i biće sve u redu. Ali nemojte da se navikavate na preslanu hranu.