Venecijaneri ili Roletne

Šta izabrati za prozore u stanu ili poslovnom prostoru. Venecijaneri ili roletne pitanje je sad?

Prednosti venecijanera

Venecijaneri i roletne

Razni detalji i ukrasi imaju značajnu ulogu kada je u pitanju uređenje životnog prostora i na njih se dosta truda i pažnje ulaže. Kada je reč o prozorima i njima su ukrasi potrebni u vidu zavesa, roletni, venecijaneri … Pored dekorativne uloge služe kao zaštita od preterane toplote odnosno sunca i svetlosti, kao i radoznalih pogleda prolaznika u slučaju da živite u kući ili stanovima na nižim spratovima.

Venecijaneri:

Venecijaneri se veoma jednostavno prilagođavaju svakoj veličini prozora. Mogu se naći u raznim bojama i po jako povoljnoj ceni. Oni služe da kontrolišete koja količina svetlosti Vam je potrebna u prostoriji dok Vas zimi mogu donekle zaštititi od hladnoće. Način na koji možete kontrolisati koja količina svetlosti Vam prodire u prostoriju pomaže Vam da zaštitite nameštaj koji je direktno izložen sunčevim zracima i vremenom bledi.

Kako održavati venecijanere:

U održavanju venecijanera nema nikakvih trikova ili tajni, sve je veoma jasno i prosto. Mogu se usisati od prašine ili prebrisati vlažnom krpom. U prostorijama gde su izloženi većim količinama prašine, prljavštine ili masnoće kao npr. u kuhinji, najbolje i najlakše je skinuti ih, oprati i ponovo namestiti.

Venecijaneri su ekonomični, deluju elegantno i stvaraju prijatnu i ugodnu atmosferu u prostoriji u kojoj se nalaze, pored toga su jedna od najadekvatnijih zaštita za Vaše prozore. Iz više razloga ne treba da budete u dilemi, već da svoje prozore  već sad obradujete nekom interesantnom i finom bojom venecijanera.

Roletne:

Najstariji, najprostranjeniji i najpoznatiji način na koji možete zaseniti svaku prostoriju Vašeg doma jeste uz pomoć roletni. One se postavljaju sa spoljašnje strane prozora i vrata u njihove otvore. Roletne mogu biti plastične ili aluminijumske. Imaju vođice po kojima klize koje su fiksirane ili se izbacuju. Kod fiksiranih vođica moguće je samo spuštati i podizati roletne dok druge mogu da se izbacuju na spoljašnju stranu.

Kod aluminijumskih roletni i vođice su od aluminijuma pa je njih nemoguće izbacivati sa strane.

Plastične roletne su znatno povoljnije od aluminijumskih ali se ne preporučuju za velike otvore i kod preterane izloženosti suncu samim tim što im je u ovom slučaju još kraći vek trajanja.

Aluminijumske roletne čine letvice širine 4 cm. Svaka letvica u svom sastavu ima poliurean čime se ostvaruje odlična zvučna i toplotna izolacija. Zastori od alu roletni mogu biti bele, sive, braon, plave i mahagoni boje.

Što se tiče osnovnih karakteristika roletne su osnovna zaštita stolarije od svih vremenskih prilika i neprilika. Podižu se i spuštaju uz pomoć gurtne ili kanapa i automata fiksiranog sa unutrašnje strane stolarije.

Šta pružaju roletne:

– U letnjem periodu mogu održavati prijatnu, blagu temperaturu u prostoru tako da ponekad nema potrebe uključivati  klimu ili druge uređaje za rashlađivanje.

– Zimi Vam uz pravilno korišćenje mogu uštedeti na potrošnji el. energije i do 10 %

– Prozorima su glavna zaštita od svih vremenskih nepogoda npr. oluje ili grada.

– Sprečavaju radoznale poglede a pri tom se ne mogu podići sa spoljašnje strane što automatski pruža zaštitu od provale.

– Pored dobrih svojstava kada je u pitanju zvučna izolacija uz roletne možete imati svoj mir i tišinu.

Ugradnja roletni:

Postavljaju se sa spoljašnje ili unutrašnje strane. Unutrašnja ugradnja izvodi se u toku same izgradnje objekta dok se spoljašnja vrši nakon postavljanja stolarije. Za spuštanje i podizanje roletni pored ručnog načina može se ugraditi elektromotor sa daljinskim upravljačem. Mogu se postaviti i modeli elektromotora sa senzorima koji se mogu programirati u odnosu na vremenske uslove.

Na koji način održavati roletne:

Sa kvalitetnim roletnama rešili ste pitanje zaštite prozora na veoma dug vremenski period. Ukoliko se redovno održavaju to im u dugotrajnosti može samo dodatno pomoći. Sa redovnim čišćenjem one će dugo izgledati kao da su potpuno nove. Korišćenje agresivnih sredstava za pranje se nikako ne preporučuje jer ona mogu da ih oštete. Dovoljno je koristiti meku krpu ili sunđer, mlaku vodu i po potrebi blagi deterdžent kako se ne bi oštetio materijal.