Zamena vodoinstalacija i vodoinstalaterski radovi

Vodoinstalaterski radovi

Pri uređenju prostora postoji mnogo načina na koje možete potpuno promeniti izgled kompletne prostorije a da za to ne utrošite previše novca i vremena. Tu se pre svega misli na boje i ukrašavanje zidova, ubacivanje raznih polica i detalja. Sa kupatilom je to već druga stvar. Ako ste odlučili da renovirate kupatilo, zamenite stare pločice i kompletnu sanitariju za to će Vam zasigurno biti potrebno mnogo više vremena i novca.

Adaptacija kupatila:

Posao adaptacije kupatila zahteva na prvom mestu više od jednog majstora a to su vodoinstalater, keramičar i električar. Kvalitet obavljenog posla zavisi od svakog majstora posebno jer su njihovi radovi usko povezani. Iz tog razloga je potrebna velika odgovornost i preciznost svakog od njih.

Poslove vezane za vodu i struju nije moguće završiti tako jednostavno i brzo. Renoviranje kupatila zahteva različite faze od demontaže sanitarija,razbijanja zidova, zamene kompletnog vodovoda do lepljenja pločica i montaže novih sanitarija. Svaki profesionalni majstor sve poslove će obaviti na najbrži i najstručniji mogući način za šta je tehnički ipak potrebno određeno vreme.

Uz adaptaciju kupatila i svih radova koje izvodi, vodoinstalateru se možete obratiti  za odgušenja vodovoda i kanalizacije, sanaciju vodoinstalacija kao i za postavljanje novih, prilikom izgradnje novog ili renoviranja starog objekta.

Vodoinstalaterski poslovi su veoma zahtevni zbog čega je važno da angažujete osobe sa iskustvom i velikim znanjem i umećem u svom zanatu. Pored dobrog i pouzdanog majstora nećete brinuti o eventualnim greškama koje mogu dovesti do raznih neprijatnosti. Prilikom zamene vodoinstalacija i najmanji propust može dovesti do curenja cevi i problema sa vodom, koji će zahtevati ponovno rušenje pločica, obijanje zidova i veliki dodatni a potpuno nepotreban trošak.

Proces zamene vodoinstalacija:

U kompletnom renoviranju kupatila najvažnije je utvrditi u kakvom stanju su vodovodne i kanalizacione cevi. U slučaju da se jako dugo nije izvršila njihova zamena prilikom kompletnog renoviranja je idealno iskoristiti da se one zamene. Proces zahteva demontažu sanitarija i rušenje zidova a ujedno i uklanjanje pločica. Zamenom starih, dotrajalih cevi sprečava se njihovo eventualno pucanje čime se može izazvati velika šteta a pri tom se lepljenje novih pločica znatno poboljšava nego da se lepe preko starih. Sama demontaža sanitarija i rušenje zidova kao i kompletna zamena cevi ne zahteva više od jednog dana nakon čega može da se nastavi sa narednim poslovima. Potebno je nakon ove faze ukloniti svu prašinu i šut da bi se moglo nastaviti sa radovima.

Potreban materijal za adaptaciju kupatila:

Kada su završeni grubi radovi oko vodovodne i kanalizacione mreže počinje sa sa postavljanjem keramike i sanitarija. Razne oblike i dimenzije keramičkih pločica možete naći u svim salonima keramike a od uloženog novca zavisi i njihov kvalitet. Mogu se postaviti klasični kvadratni ili pravougaoni oblici do raznih mozaika i oblih segmenata. Pločice su najvažniji i neizostavni deo Vašeg kupatila koje u najvećoj meri utiču na sam izgled ove prostorije.

Nakon pločica na red dolaze sanitarije, odnosno postavljanje raznih modela i oblika umivaonika, wc šolja, kada ili tuš kabina, bidea i dr. Od prostora kojim raspolažete zavisi postavljanje sanitarija. Pre svega izbor se svodi na postavljanje kade ili tuš kabine koje zahteva najviše prostora. Za mala kupatila idealno je postaviti tuš kabinu jer pored minimalnog prostora koji ona zauzima u njoj se znatno kraćim zadržavanjem ujedno i štedi voda.

U suprotnom ukoliko Vam to prostor omogućava postavljanje kade je pravi izbor naročito za ljubitelje uživanja i ležanja u mirišljavim kupkama. Izbor kada u današnje vreme je zaista veliki u odnosu na mnogo ranije kada ste imali klasične jednostavne modele. Sada možete birati razne veličine, oblike, boje, dimenzije i sl. Najviše zastupljene su četvrtaste kade, kako zbog svog jednostavnog postavljanja tako i zbog pružanja maksimalne ispruženosti i uživanja u njima.