Američki specijalci – Škorpioni i Gutači zmija

Odsek za specijalne operacije CIA i njene specijalne jedinice koje deluju bez oznaka

 

 

ODSEK ZA SPECIJALNE OPERACIJE CIA SAD

 

Američki specijalci - Odsek za specijalne operacije CIA SAD

Jedna od najmoćnijih špijunaža na svetu američka CIA je duvek u svoj sastavu imala timove i grupe za specijalne zadatke i crne operacije – američki specijalci. U tu jedinicu za specijalne operacije su se regrutovali paravojnici, bivši operativci, dobrovoljci, zatvorenici, policijski specijalci sa ratnim vojnim iskustvom. Pre stupanja u jedinici neohodno je savladavanje svih borilačkih, ratničkih i psihološko edukativnih veština.

Američki specijalci i njihova jedinica na terenu najčešće deluje bez zvaničnih uniformi i bez ikakvih obeležja, ali sa izuzetnom opremom, za delovanja u pustinjama Afganistana, Severne Afrine, i Jugoistočne Azije. Vojna čizma YDS izuzetno pogodna za pustinje, pustinjsko ratovanje, visoke temperature je YDS Oasis i YDS Kalahari modeli …. sa mekanom 3D mrežicom od poliestera, prevrnutom kravljom kožom, dišuče i paropropusne, anatomski oblikovan uložak sa apsorpcijom šoka pri većim skokovima, sa funkcijom lakog obuvanja i izuvanja..

Za razliku od ostalih agenata CIA ovi vojnici i američki specijalci ne moraju da uče strani jezik zemlje u kojoj ratuju, ne moraju da pišu izveštaje, ne moraju da prave analize, ne sakupljaju zatvorenike. Često ih nazivaju Škorpionima ili Gutačima zmija, zbog težine zadataka koje vrše.

Primanja ovakvih vojnika iznose oko 150.000 USD godišnje plus gomila slobodnog vremena kada nisu u ratu, na turam po inostranstvu se nalaze 2,3 ili 4 meseca godišnje. Među njihovim zadacima je i obezbeđivanje tajnih baza u Jemenu, Libanu, Dzibutiju…, a posebno su prisutni u Afganistanu, Pakistanu, Istočnoj Africi, Iraku, Kongu, Kubi, Vijetnamu, Čileu ..

Military shop vojna oprema za specijalne jedinice

Veruje se da u ovoj jedinici deluje oko 400 pripadnika i saradnjika jedinice, koji se angažutu po potrebi, uglavnom se radi o vojnim i policijskim specijlacima, ali ima ljudi i iz drugih službi CIA.

U njihove zadatke spadaju: obuka vojnim veštinama raznih formacija po svetu, obaveštajno delovanje, izviđanje i sakupljanje informacija, evakuacija ljudstva i opreme, sabotaže na objektima infrastrukture, prisluškivanje, protivteroristička borba, otmice i ubistva civilnih ličnosti, saslušavanja zarobljenika i uhapšenih.

Deo jedinice je specijalizovan na delovanje na kopnu, deo jedinice za delovanje u vodi, a deo za borbe iz vazduha.

Korisna adresa za vojnu opremu i sredstva za specijalne nameneMilitary Shop

.

Američki specijalci ne terenu – The United States Army Special Forces

httpv://www.youtube.com/watch?v=J3BqwisZwic