Animirani film God – Bog

Ruski animirani film God (Bog) o bogu Šivi i muvi. Umetnost i verska netrpeljivost i mržnja

 

Bog Šiva i muva - briljantni animirani film God i hindu božanstvo

Ruski animator Konstantin Bronzit je 2003 godine snimio kratki animirani film Bog koji je skrenuo na sebe pažnju svojom idejom, produkcijom i estetikom, ali i uvredio milione hindusa širom sveta.

Film je tehnički atraktivan, na prvi pogled duhovit i zanimljiv, ali sa ovakvim umetničkim delima počinju verski ratovi, mržnja i verska netrpeljivost. Jer i umetnost zna da vredja verska osećanja.

U filmu se radi o skulpturi boga Šive koji ima problem sa jednom dosadnom muvom. Odnosno autor je duhovito predstavio kako izgleda Šivin ples sa muvom koja dosadjuje.

Medjutim, taj način prikazivanja je uvredljiv za hinduse. I moramo priznati i jeste. Ovim putem se izvinjavamo svim Hindusima što uopšte prikazujemo film, ali želimo da skrenemo pažnju na to i koliko su umetnici neodgovorni i ne vode računa o verskim osećanjima drugih.

Pogledajte film i prosudite sami.

 

Hinduistički bog Šiva

 

Bog Šiva je hinduističko božanstvo iz panteona indijskih bogova. Kao posljednjeg od hinduističkkog svetog trojstva uz Brahmu i Višnua, koji su stvaraoci i održavaocii ovog materijalnog svemira, Bog Šiva se prikazuje kao uništavalac, kao onaj koji dolazi posljednji da bi u sebi zadržao ovaj svet do novog ciklusa stvaranja.

Za njega kažu da je jedini od tri božanstva stalno prisutan i utelovljen na Zemlji, kao i da boravi na najvećoj od svih planina, planinama Himalaji. Bog Šiva se na skulpturama i slikama prikazuje kao snežno beo, ponekad prekrivenog pepelom. Belina boga Šive simbol je svetla koje otklanja tamu, a ujedno i personifikacija Boga kao kosmičke svesti. Bog Šiva se često prikazuje sa otvorenim trećim okom ili agja čakrom koja predstavlja znanje i mudrost, u obliku kobri. Te kobre su simbol promjene, rađanja novog života a isto tako i buđenja ‘zmijske’ snage kundalini u čoveku.

Ponekad se prikazuje i s kobrama oko vrata, zapetljane kose, na svome nosiocu biku Nandi, okružen duhovima, sablastima i vilama. U drugim je prilikama prikazan kao asketa koji sedi na tigrovoj koži i neprekidno meditira na Himalajima. Poklonici ga poštuju prikazanog u kipu, u simbolu linge, okruglom, faličkom obliku koji predstavlja stvaralačku moć boga, ili u njegovu obliku koji plesom uništava materijalni svemir i predstavlja uništavajuću moć boga Nataraja (kralja plesa). Većina poklonika boga Šivu smatra milosrdnim i punim ljubavi.