BAŠTA na Bežanijskoj kosi

Jedna lepa bašta i uredjeno dvorište na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Juni mesec 2013

 

 

Moja bašta na Bežanijskoj kosi i kuća photo by Milka Kresoja

„… Univerzum je živ u svim svojim vidovima… kamen je misaono i osećajno biće, kao što su i BILJKE, zver ili čovek… zvezda, koja sija traži da je gledamo i da nismo previše zauzeti sobom, razumeli bismo jezik i poruke…“

Nikola Tesla

.

Lepo dvorište na Bežanijskoj kosi – Ja se zovem Bašta

Na samom kraju ulice, pada u oci dvoriste, veoma lepo i negovano i kao da svakom prolazniku hoce da isprica svoju pricu:

Ja se zovem ‘BASTA’’.

Bila sam nekada zarasla u veliki korov, niko me nije ni gledao, ni negovao, a htela sam da budem lepa, jer basta je divno ime, koje je priroda namenila ljudima, da ih ona raduje.

Bila sam veoma tuzna zbog toga.

Godinama sam sanjala da ce se pojaviti neko, koji ce svu lepotu svoje duse podeliti sa mnom,jer iako sam basta,i ja imam dusu, sve razumem i osecam sve mudrosti zivljenja.

I pojavila se ONA, koja me je vec toplinom svog pogleda zagrlila, ZENA, koja ume da stvara lepotu, koja je oseca, koja u njoj istinski uziva, jer zna da ‘’lepota spasava svet’’ (Dostojevski).

Stvorila je od mene lepoticu, za kojom se svi okrecu.

Moja bašta na Bežanijskoj kosi i dvorište ulaz u kuću photo by Milka Kresoja_1

Moja bašta na Bežanijskoj kosi i dvorište photo by Milka Kresoja_5

A ja joj uzvracam ljubavlju, radujem se njenim dolascima iz hladne Moskve gde zivi, bez mene, i osecam kako u mojoj lepoti uziva, ja joj pomazem da misli na svoj zivotni zadatak – NIKOLA TESLA, nebeski znak za Srbe, na izgradnju Centra Nikola Tesla na Uscu, na izgradnju tornja Tesla dva puta veci nego sto je Wardenclyffe – da misli na izgradnju novih simbola Teslianske civilizacije i to bas tu kod nas u Beogradu. Slusam je kako naglas govori da ce napraviti Teslinu bastu na Uscu, sa neponovljivim carima. Uvek njena ceznja za nepoznatim i nedostiznim, a ja joj pomazem koliko mogu svojom energijom i lepotom, koja nadahnjuje, osvezava, snagu daje.

Slusam NJU kako prica sa drvecima u dvoristu, 40 visokih stabala jela i borova, kada je otisla u inostranstvo, to su bila mala drveca, izrasla posle 25 godina visoko ka nebu, ka vecnoj svetlosti.

Moja bašta na Bežanijskoj kosi i dvorište bazen 1 photo by Milka Kresoja Moja bašta na Bežanijskoj kosi i dvorište bezen 2 photo by Milka Kresoja_3 Moja bašta na Bežanijskoj kosi i dvorište bezen 3 photo by Milka Kresoja_6

Imam 300 ruza koje uvek prave kombinaciju ruske ili srpske zastave, ruze ‘stablasice’’ sa raskosnom glavom,koje se kao kraljice njisu na vetru, jorgovan (omiljeno cvece Rahmanjinova, koje mu je pomoglo da u tudjini prebrodi sve dusevne krize coveka koji je u domovini ostavio svoje najmilije, jorgovan ga je vracao u bezbrizno i srecno detinjstvo nekada u Rusiji,za kojom je ceznuo, a nije mogao da se vrati), magnoliju, raskosnu u svojoj lila boji,boji Teslinih talasa, visece petunije svih letnjih boja, visece krupne muskatle jarko crvene, begonije zute kao sunce, dan i noc u celom spektru boja,’’lepi jova’’kao sareni leptir svuda oko bazena.

Oivicena sam raskosnim lovorom, koji peva o svojoj slavi i plete venac onima koji ga vole.

Moja bašta na Bežanijskoj kosi i dvorište photo by Milka Kresoja_4 Moja bašta na Bežanijskoj kosi i dvorište photo by Milka Kresoja_7

Svaki NJEN dolazak je novo iznedjenje koje mi za NJU pripremamo, kao zahvalnost za to sto nas voli, neguje.. Nas cuvar po imenu Ljupko (pa i priroda se postarala da mu da adekvatno ime), redovno dolazi ali govori da nigde kao kod mene nije tako lepo i da mi rastemo kao iz vode, zahvaljujuci toj nasoj ljubavi prema NJOJ.

A bazen je posebna prica. I voda ima dusu i sve pamti, sve Tvoje pozitivne reci, saputanja, neznost cuvace kao tajnu dugo u sebi. A ONA posle napornog puta dugo ‘prica’’ sa vodom, i samo jedan NJEN ulazak u vodu je dovoljan da joj voda skine stress, umor i vrati osmeh na lice.

Svi se zajedno radujemo NJOJ I ONA nama, kada vidi kako smo lepi, raspevani, rascvetani..

Vasa BAŠTA

 

Fotografije, video i tekst: Milka Kresoja

Moja Bašta sa Bežanijske kose & Bašta Balkana portal – video by Milka Kresoja

Pozivamo i ohrabrujemo sve naše čitaoce da nam pošalju slike i video klipove uz kraći tekst svojih lepih bašta i dvorišta, svog uredjenog vrta, da lepe stvari podelimo sa svetom, da damo primer, podstaknemo inspiraciju i inicijativu kod drugih.

Gospodja Milka Kresoja nam je prva poslala svoju ljupku priču o njenoj kući i bašti, fotografije dvorišta i video zapis.