Šta kad te tera maler zbog dugova

Ne valja da ti baksuz ili pravednik bude poverilac zbog duga

 

Kad te tera maler zbog dugova – dug, baksuz i pravednik

Pitao me poznanik pre neki dan da preuzmem njegov dug. On duguje trećoj osobi a ja dugujem njemu, pa da se prebijemo, tako je jednostavnije. Odbio sam. Nije logično njemu što sam to uradio ali jeste meni. Duguje baksuzu koga poznajem i znam da je baksuz od čoveka, i neću da me tera maler zbog toga. Nek se on tera sa malerom.

Ovo gore što sam napisao nisam mogao gore napisati. Potpuno sujeverje. Glupost.

Ali, ima u svemu tome nešto što želim da istražim i napišem. Naime, u svetotačkoj literaturi ima dosta primera gde se pominje kako ljudi koji se zamere pravedniku zbog toga ispaštaju žestoko, tera ih maler, jer pravednike Gospod Bog čuva. Baksuze opet djavo vodi i navodi maler na sve one koji sa njima petljaju. Ne valja se ni jednima a ni drugima zamerati ili im dugovati, da ne čuje maler.

Doduše, za pravednike sam siguran da im se ne treba zamerati i da se o pravednika ne treba ogrešiti, jer će vas Božija kazna stići. Teraće vas maler. U to ne sumnjam, i to sam mogao da osetim. Tim pre ako ti pravednik oprosti, a oni obično opraštaju, a dug ostane, Gospod će ti taj dug višestruko naplatiti na svoj način. Za razliku od indusa koji veruju u karmu, uzrok i posledicu, kod nas hrišćana je to malo drugačije. Neće ti se vratiti istom merom, niti direktno od žrtve, već će ti se vratiti kroz život, ljude i dogadjaje po meri tvog greha. Gospod otpusti zaštitu sa tebe i pusti maler da se poigra sa tobom. Pa ako ne shvatiš lekciju koja ti je data, ponoviće se opet. Zato je pravda naizgled slepa.

Zato se ne zamerajte pravedniku i ne dugujte pravedniku, bilo novac, stvari, usluge, dobru volju, da vas ne tera maler.

A ako ste baš malerozni i naletite na baksuza čoveka i sa njim počnete nešto da petljate, sva je prilika da ulazite u njegov svet zlih duhova koji će preći i na vas. Sad, ko veruje u zle sile i demone, veruje, ko ne veruje neka gleda ljude oko sebe, pa će videti njihovo dejstvo. I kako počne iznenada da te tera maler. Postaneš malerozan i ti jer si se prislonio carstvu greha i zli dusi počinju da se kače na tebe. Posebno ako nisi pravedna duša i Gospodom zaštićena već obična grešna osoba, pa se zameriš baksuzu ili mu nešto duguješ. A on baksuz počne da te kune i šalje ti kletve i svoje demone. Počne da baja i proklinje svog dužnika, tebe.

Čist paganizam i sujeverje, jel da? Ali mnogi veruju u to. I nekako ima mnogo maleroznih baksuza.

Ipak, nas zanima nešto drugo, postoji li način da se odbraniš od malera i da ne potpadneš pod uticaj baksuza?

Da, postoji.  

Živi pravednički.

 

Bajaga – Pesna protiv maleri (Pesma protiv malera – na makedonskom)