Kosilica za travu i travnjak – koje i kakve kosilice za šišanje trave izabrati

Imate jedan travnjak a mnogo kosilica za travu. Koju kosilicu za travu izabrati za šišanje vaše trave i travnjaka

 

Kosilica za travu i travnjak - koje kosilice za šišanje trave izabrati

Kosilica za travu je naizgled obična sprava. Ni sam nisam znao da to i nije baš tako dok nisam počeo da šišam travu da se mora imati dobar alat – dobru kosilicu za travu ako želite da vam travnjak bude reprezentativan. Doduše, nije toliko presudan alat koliko upornost i strpljivost, ali dobra koslica za travu puno pomaže da to ispadne kako treba.

S obzirom da ima mnogo različitih kosilica za travu fokusiraću se na njihove karakteristike koje su ključne za to kako da se izabere adekvatna kosilica za travu.

No, pre nego što predjem na karakteristike kosilice za travu skrenuo bih pažnju da trava brzo raste tokom proleća i da se skoro svake nedelje mora šišati. Leti je već drugačija stvar osim ako ne polivate travnjak, jer usled jakog sunca i nedostatka vode trava uspori svoj rast. Doduše ne uspore korovi, pa samo zbog njih na svakih 15 do 20 dana treba da se šiša travnjak.

.

O čemu vodite računa kada birate kosilicu za šišanje trave

.

Veličina travnjaka

Velike površine pod travom i veliki travnjak zahtevaju veliku kosilicu za travu, osim ako ne mislite da šišate travu satima i danima. Za stvarno veliki travnjak kao što je na primer fudbalski stadion ili golf teren koristi se takozvani traktor za šišanje trave, ono popularno vozilo koje ste vidjali na fudbalskim stadionima nalik na mali traktor, na koje sednete pa se vozikate po travnjaku i šišate travu.

Daću vam primer: plac od 15 ari ošišate sa konvencionalnom kosilicom za travu za 2 do 3 sata, zavisno od veličine kosilice i oblika travnjaka, dok sa traktorom za šišanje trave to uradite za pola sata.

.

Oblik i raspored travnjaka

Ako šišate travu u voćnjaku ili vrtu sa mnogo leja i ograda, ružičnjaku i slično, onda vam traktor ne može mnogo pomoći jer morate da se provlačite okolo prepreka. Zavisno od toga koliko ima uskih pojaseva na travnjaku birate i veličinu kosilice. Manja kosilica za travu je lakša i lakše sa njom stižete u manje pristupačne i uske delove travnjaka.

Primer: travnjak ispresecan stazama, lejama cveća, žardinjerama, drvećem, klupama i panjevima, nije za veliku kosilicu, mora se koristiti mala kosilica za travu koja može svuda da se udene.

Napomena: Trimer za travu rešava mnoge probleme oko teško dostupnih delova travnjaka i za manje površine. Veći deo šišanja trave obavite kosilicom za travu a onda upotrebite trimer za manje i finiju obradu travnjaka, šišanje trave oko ruža, drveća, cveća, staza, ograda i slično.

.

Motorna ili električna kosilica

Ako na travnjaku koji treba da pokosite nemate struju izbor je lak – motorna kosilica za travu, odnosno benzinska kosilica za travu. Ako imate struju onda se razmišljate šta vam je prikladnije. Električna kosilica za travu je lakša i mnogo tiša od benzinske kosilice, ali morate da imate dugačak kabl i da ga vučete sa sobom. Ako vam je na primer travnjak dugačak i sa mnogo prepreka u koje se kabl može zakačiti, gde se stalno morate vraćati unazad ili prebacivati kabl preko prepreke, elegantnije je rešenje motorna kosilica.

S druge strane motorna kosilica je dosta teža, zbog toga novije verzije kosilica imaju mali motor koji ih gura, same se voze, što je dobro za one koji nisu fizički jaki, ali zato fizički slabije osobe teško manevrišu sa kosilicom oko teže dostupnih mesta i obrade trave oko stvari. Motorna kosilica za travu zahteva i održavanje, podmazivanje i stalno punjenje benzinom i uljem, mada nije veliki potrošač pa se to ne dešava često, osim ako nemate baš veliki travnjak.

 Kosilica za travu i travnjak - koje kosilice za šišanje trave izabratitraktor za travu

.

Veličina kosilice

Veličina kosilice za travu je u stvari prečnik noža kojim se seče trava. To je mera u centimetrima i govori koliki je zasek noža – 28, 32, 36, 42, 46, 52, 60 cm. Zavisno od veličine noža zavisi i brzina šišanja trave. Što veći nož, brže se šiša. Ali što je veći nož sve je teža kosilica i sve je teže manevrisanje.

Ujedno, za visoku travu ne možete upotrebljavati male kosilice jer možda nemaju dovoljno snage da iseku visoku i gustu travu pa mogu da pregore. Za visoku travu koristite trimer ili kosu, ili baš jaku koslicu za travu koja ima snagu da iseče jaku travu.

.

Kosilica za travu sa ili bez korpe za skupljanje trave

Korpa za skupljanje trave služi da se tokom košenja trava odmah skupi i da ne ostane na travnjaku. I korpa ima neke svoje specifičnosti. Mala korpa znači da ćete često morati da prekidate rad i da je praznite, velika korpa je komfornija. S druge strane, korpa kada se puni oteža pa je teže kositi. U nekim slučajevima kada želite da vam trava ostane na travnjaku skinete korpu i pustite da kosilica sama rasprši travu ili kupite kosilicu za travu bez korpe.

Primer: Za kućni travnjak sa engleskom travom neophodna je korpa da skuplja isečenu travu, jer isečena trava koja ostane na travnjaku guši travnjak. S druge strane ako šišate travu u voćnjaku, tu vam korpa i ne treba, samo podšišate travu i korov i postavite na zemlji, da čuva vlagu.

.

Plastična ili metalna kosilica za travu

U svakom slučaju je metalna kosilica bolja ali je i teža za rad. Obratite pažnju na sekač – nož kosilice da on bude metalni, jer tokom košenje možete naleteti na kamen, metalnu šipku ili nešto treće, sa čim se plastični nož teško bori, zna da pukne. Metalni nož kosilice za travu je izdržljiviji i može se naoštriti.

.

Cena kosilice

Prvo odredite karakteristike kosilice: veličinu, tip pogona, namenu.

Po mom iskustvu, bolje platite više i kupite kvalitetniju brand name kosilicu jer će vam ona trajati godinama i decenijama i biće vam lakši rad sa njom. Ujedno, one firme koje godinama prave kosilice za travu i imaju iskustva sa njima, znaju i da naprave odličnu kosilicu po meri baštovana i ljubitelja travnjaka.