Kupujmo domaće proizvode! Kupimo lokalne usluge i proizvode!

Zašto da kupujemo domaće i lokalne proizvode ako je strana roba jeftinija i bolja

 

Kupujmo domaće! Zašto da kupujemo naše srpske proizvode Vašar Oplenačka berba groždja i voća Oplenac Topola keramika saksije

Krenuo sam da kupim dušek. Pravim izbor koji i kakav ću dušek izabrati. Razgledam ponudu i kataloge ali jedna mi se misao utvrdila u glavi – to mora biti dušek od domaćeg proizvodjača.

Stvarno, zašto da kupujemo domaće pored kvalitetne i manje kvalitetne inostrane ponude? To nije logično, isplativo i korisno.

Kao pametan potrošač – smart shoper, gledaću da kupim robu ili usluge koje su bolje i jeftinije, savršenije ili glamuroznije. Kako na primer, da budem primećen, ako nemam brand name artikal na sebi, firmiranu garderobu, skupe naočare i skup telefon. A ni nijedna od naših domaćih firmi ne pravi brand name mobilni, što znači da sam upućen na stranu robu.

Pa ipak, kupujmo domaće!

Ima neke dublje logike u formuli „Kupujmo domaće“ koja na žalost nije zaživela u svesti našeg naroda. Jer, evo, neka nestane cela srpska privreda, i neka sve bude strana roba u rafovima, jer mi to zaslužujemo, da imamo najbolje i najlepše proizvode iz celog sveta.

Srećni ste? Da, o da, reklo bi 80% srpskih potrošača. Dobili smo robu koju želimo!

U redu. Onda se pomirite da će vaši roditelji i deca, vaši rodjaci i prijatelji biti slabo plaćeni radnici u stranim firmama i za tu platu kupovati strane proizvode. I to je u redu, ni u srpskim firmama ih ne bi plaćali bolje, još ako ih i plate.

Ali, ipak kupujmo domaće.  Kupujmo lokalno. Razvijajmo se lokalno.

Kupujmo domaće da bi neko u ovoj zemlji Srbiji imao priliku da živi i radi od svog rada kao preduzetnik, da bi porodice živele od zanata i veština, da bi neki mali novac ostao u Srbiji, da bi naše komšije i prijatelji živeli i radili dostojanstvenije, da bi imali nadu i priliku da budemo neko i nešto na ekonomskoj sceni sveta, makar u nekoj trećoj ili četvrtoj ligi, da sačuvamo duh inovacija i kreativnosti, da naše komšije žive bolje jer kupujemo kod njih u lokalu, jer će tako i meni biti bolje. Jer i ti neki majstori i neke zanatlije su naši rodjaci. Svi smo mi jedan rod.

Kupujmo domaće da naš novac ostane medju nama, da onaj koji zaradi plati lokalne zanatlije i majstore da mu zidaju vile i pogone, da i ti majstori od nečega žive a ne da profiti odlaze u zamkove američke, engleske ili nemačke kapital aristokratije, u njihove luksuzne vikendice i skupe automobile.Kupujmo domaće i lokalno jer se od domaćeg i lokalnog proizvoda živi u zajednici, ako nema ekonomije u lokalu nema ni života, selo ili grad će odumirati. To su Slovenci odavno razumeli pa su išli u Italiju da kupuju slovenačke proizvode (jer su tamo bili i jeftiniji) – da pomognu izvoz svoje privrede i makroekonomski rezultat ekonomije.

Sve su to spojeni sudovi, ono što neko proizvodi i prodaje i onaj što nešto kupuje i novac daje, taj novac teče, pa makar da teče medju nama. Čak i ako radiš za strance i dobro zaradjuješ, podaj pare svom zemljaku, da i on ima koristi od tvoje sreće i tvog bogatstva. Podeli sreću i novac, budi solidaran sa zajednicom.

Jalov je to život ako je tvoja kuća divna i bogata a stoji u ulici punoj bede i siromaštva. Zato svaki put kada idem u selo i nosim hranu i potrepštine sa sobom, ne kupujem jeftinu robu u gradskim hipermarketima, već kupujem robu u selu, u oronuloj i jadnoj seoskoj prodavnici. Ulažem u nju, jer ako nje nestane, trebaće mi kilometri i kilometri putovanja do prvog hipermarketa ili benzinske pumpe da kupim sok, kafu ili čačkalicu. Zato kupujem domaće, zato kupujem lokalno.

Novac više koji dajem za domaći dušek ili komodu, ostaje mojim zemljacima. Možda to nije najkvalitenije a ni najbolje za te pare, ali njima znači, a značiće i nama u celosti.

Zato kupuj domaće! Zato kupuj lokalno!