Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Ekonomija

Kupujmo domaće! Zašto da kupujemo naše srpske proizvode?

 

 

Kupujmo domaće proizvode! Kupimo lokalne usluge i proizvode!

Zašto da kupujemo domaće i lokalne proizvode ako je strana roba jeftinija i bolja

 

Kupujmo domaće! Zašto da kupujemo naše srpske proizvode Vašar Oplenačka berba groždja i voća Oplenac Topola keramika saksijeKrenuo sam da kupim dušek. Pravim izbor koji i kakav ću dušek izabrati. Razgledam ponudu i kataloge ali jedna mi se misao utvrdila u glavi – to mora biti dušek od domaćeg proizvodjača.

Stvarno, zašto da kupujemo domaće pored kvalitetne i manje kvalitetne inostrane ponude? To nije logično, isplativo i korisno.

Kao pametan potrošač – smart shoper, gledaću da kupim robu ili usluge koje su bolje i jeftinije, savršenije ili glamuroznije. Kako na primer, da budem primećen, ako nemam brand name artikal na sebi, firmiranu garderobu, skupe naočare i skup telefon. A ni nijedna od naših domaćih firmi ne pravi brand name mobilni, što znači da sam upućen na stranu robu.

Pa ipak, kupujmo domaće!

Ima neke dublje logike u formuli „Kupujmo domaće“ koja na žalost nije zaživela u svesti našeg naroda. Jer, evo, neka nestane cela srpska privreda, i neka sve bude strana roba u rafovima, jer mi to zaslužujemo, da imamo najbolje i najlepše proizvode iz celog sveta.

Srećni ste? Da, o da, reklo bi 80% srpskih potrošača. Dobili smo robu koju želimo!

U redu. Onda se pomirite da će vaši roditelji i deca, vaši rodjaci i prijatelji biti slabo plaćeni radnici u stranim firmama i za tu platu kupovati strane proizvode. I to je u redu, ni u srpskim firmama ih ne bi plaćali bolje, još ako ih i plate.

Ali, ipak kupujmo domaće.  Kupujmo lokalno. Razvijajmo se lokalno.

Kupujmo domaće da bi neko u ovoj zemlji Srbiji imao priliku da živi i radi od svog rada kao preduzetnik, da bi porodice živele od zanata i veština, da bi neki mali novac ostao u Srbiji, da bi naše komšije i prijatelji živeli i radili dostojanstvenije, da bi imali nadu i priliku da budemo neko i nešto na ekonomskoj sceni sveta, makar u nekoj trećoj ili četvrtoj ligi, da sačuvamo duh inovacija i kreativnosti, da naše komšije žive bolje jer kupujemo kod njih u lokalu, jer će tako i meni biti bolje. Jer i ti neki majstori i neke zanatlije su naši rodjaci. Svi smo mi jedan rod.

Kupujmo domaće da naš novac ostane medju nama, da onaj koji zaradi plati lokalne zanatlije i majstore da mu zidaju vile i pogone, da i ti majstori od nečega žive a ne da profiti odlaze u zamkove američke, engleske ili nemačke kapital aristokratije, u njihove luksuzne vikendice i skupe automobile.Kupujmo domaće i lokalno jer se od domaćeg i lokalnog proizvoda živi u zajednici, ako nema ekonomije u lokalu nema ni života, selo ili grad će odumirati. To su Slovenci odavno razumeli pa su išli u Italiju da kupuju slovenačke proizvode (jer su tamo bili i jeftiniji) – da pomognu izvoz svoje privrede i makroekonomski rezultat ekonomije.

Sve su to spojeni sudovi, ono što neko proizvodi i prodaje i onaj što nešto kupuje i novac daje, taj novac teče, pa makar da teče medju nama. Čak i ako radiš za strance i dobro zaradjuješ, podaj pare svom zemljaku, da i on ima koristi od tvoje sreće i tvog bogatstva. Podeli sreću i novac, budi solidaran sa zajednicom.

Jalov je to život ako je tvoja kuća divna i bogata a stoji u ulici punoj bede i siromaštva. Zato svaki put kada idem u selo i nosim hranu i potrepštine sa sobom, ne kupujem jeftinu robu u gradskim hipermarketima, već kupujem robu u selu, u oronuloj i jadnoj seoskoj prodavnici. Ulažem u nju, jer ako nje nestane, trebaće mi kilometri i kilometri putovanja do prvog hipermarketa ili benzinske pumpe da kupim sok, kafu ili čačkalicu. Zato kupujem domaće, zato kupujem lokalno.

Novac više koji dajem za domaći dušek ili komodu, ostaje mojim zemljacima. Možda to nije najkvalitenije a ni najbolje za te pare, ali njima znači, a značiće i nama u celosti.

Zato kupuj domaće! Zato kupuj lokalno!

4 komentara

 • Nije tacno da lokalono nema jeftinije i kvalitetnije robe! 😉
  Ponekad je voce i povrce na lokalnoj pijaci skuplje nego u super marketu, koji je usput strani, medjutim ukusi su nebo i zemlja, jer s onim u radnji ko zna sta rade da bi se sto duze odrzalo u radnji…Uz to svako pametna ko ima i parcence zemlje u sezoni ce zabosti koje povrce za sebe, to je super za kucni boudzdet i zdravlje 🙂
  Evo nekih primera sta lokalno kupujem a jeftino je:
  Zenske torbe od eco koze, ruzno ih sije malada novosadjanka (Bada Boom Bags), zasto bi dala kinezima 2000 za torbu koja mi se usput i ne dopada, ili recimo nekome se mozda taj kic koji je poslednje vreme nesto manji i dopada,ali kvalitet, hej pa to je totalni krs! Koga zanima nek je potrazi na fb ima stranicu ili profil..nisam sigurna
  Dalje sportska garderoba: trenerke,sorcevi,majce,duksevi: TNT iz barande, osrednja manufaktura, ciji proizvodi imaju kvalitet H&M plus isto kao i gore navedene torbe rade i po porudzbni zanci neke izmene u velicini kako bi vam bolje pristajalo, ili cak delom i samo malo kreirate. Isto je sa Bada Boom Bags torbama. Ovu sportsku odecu pravo iz proizvodnje prodaje clan lelejn na kupindu.
  Na fb se mogu naci proizvodjaci uglavno rukotvorci koji rade razne sivene ,heklane, strikane odevne predmete. Zatim videla msa jednu koja radi kozen torbe jako povoljno mislim da se i zove nesto kao kozne torbe, ap koga zanim lako ce je i naci, mada sa tim iskustvo nemam jer mi je koza ipak skupa, a eko koza dovljno otporna da mi se neisplati da platim za kozu.
  Voce i povrce kao sto sam vec rekla nesto gajim nesto kupujem na lokalnoj pijaci,a ponesto pravo do komsija proizvodjaca 😉
  Kada kupujete direktno od proizvodjaca najveca je verovatnoca da dobijete najkvalitetnije za manju cenu, ne kazem dzabe jer kvalitet ipak kosta…ali na kraju dodje isplativije.

 • Evo, ja kupujem srpsko sncokretovo ulje Iskon u Hrvatskoj. Ima puno namirnica srpske kvalitete, Aleva (sve i svašta) slatkiši, detergenti i imate dobru kvalitetu. Na primjer, suncokretovo ulje, meni je jako skupo od Zvijezde koje je recimo 15 kuna, a srpsko Iskon je 10 i jako sam zadovoljna.Ranije sam kupovala Aro bosansko i još neko bosansko ništa ne valja, kao da dodaju vodu u njega i jako je svijetlo, sve šprica. Iskon je moj favorit. Imamo i mi „kupujmo hrvatsko“ ali ne može, preskupo je, a mogu vam reći da nikoga nije ni briga. Nema toga jala, „neću kupiti srpsko“, toga nema kod nas. Kupujem rado i makedonske namirnice u staklenkama i dobre su. I jeftinije. Dakle, kupujmo zdravo od susjeda a u Lidl njemačko i slično ne želim, susjedi imaju zdraviju hranu zar ne? Slovenskoga nemamo baš…
  Ne znam da li vam ovo nešto znači ali imate kvalitetnu robu, smrznute mahune žute su odlične. I zato radije kupujem srpsko nego Poljsko ili Nizozemsko, Vijetnamsko, a kinesko ….zaista pretjerali su ga. Vjerujete li da češnjak (bijeli luk) imamo iz Kine? Dajte nam svoga češnjaka pošaljite!

  Pozdrav

 • Nema u supermarketima domaćeg belog luka, sve je i ovde iz Kine. Globalizacija i profit stvaraju hranu koju jedan moj prijatelj iz Amerike naziva „hrana na lopate“, želeći da kaže kako je sve više loše hrane za koju je samobitno da bude jeftina i količinski velika.

Ostavite komentar